Hopp til innhold

Prisforskjellen har aldri vært større

Norge har Europas høyeste matvarepriser, og forskjellen fortsetter å øke.

Dagligvarer

I Norge har vi den høyeste matvareprisen i Europa (illustrasjonsfoto).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå og Eurostat. I 2012 var norske matpriser hele 86 prosent dyrere enn resten av Europa. Aldri har forskjellen vært større.

Melk, egg og ost er spesielt dyrere, men også kornprodukter ligger godt over prisnivået i våre naboland.

Leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød mener de høye prisene henger sammen med det norske kostnadsbildet.

– Norge er et høykostland i forhold til våre naboland og resten av Europa. Det har med det norske kostnadsnivået og lønnsnivået. Råvarene av det vi produserer er høyere er også dyrere.

– Naturligvis blir råvarekostnadene dyrere i Norge fordi jeg som råvare produsent kjøper drivstoff, elektrikertjenester, snekkertjenester og andre tjenester etter det norske kostnadsnivå. Dermed blir også mine kostnader for å produsere matråvarer høy i forhold til om jeg hadde vært råvareprodusent i Sverige, sier Mjølnerød.

Utflagging av matvareindustrien

Martha Mjølnerød

Leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød.

Foto: Petur Nielsson

Mjølnerød mener vi har råd til de høye prisene.

– Det som er interessant er at vi i Norge, ifølge SSB, bruker under elleve prosent av husholdningsbudsjettet vårt på mat. Det er det laveste i Europa.

Direktør for næringspolitikk i NHO Mat og Drikke, Roald Gulbrandsen sier han er bekymret over utviklingen.

– Denne trenden forsterkes av årets jordbruksoppgjør hvor vi fikk en betydelig prisøkning vi advarte mot. Faremomentene sånn som vi ser det er at Norge nå trenger et sammensatt robust næringsliv.

Hvis norske råvarer blir for dyre, kan det bety utflagging av matvareindustrien, mener Gulbrandsen.

– Det at kostnadsnivået blir mer forskjellig i Norge sammenliknet med utlandet gjør at bedrifter som produserer mat og drikke vil kunne velge å produsere i utlandet i stedet for her hjemme, sier han.

Verdivalg

Men leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød forstår Gulbrandsens utspill om utflagging av næringen.

– Vi er hele tiden under et press av matvarer produsert i Sverige eller Danmark som har lavere lønns- og kostnadsnivå, sier Mjølnerød.

Likevel mener hun det er viktig å holde matproduksjonen i Norge.

– Matindustrien er an av de siste landbaserte industriene som er igjen i Norge. Alt annet er allerede flagget ut på grunn av kostnadsnivået.

– Jeg synes det er viktig å ta hånd om norsk matproduksjon av hensyn til nasjonal sikkerhet. Det er for meg et strategisk valg, og et verdivalg i forhold til at det er en viktig faktor for landet vårt at vi har tilgang på mat som vi vet hvordan er produsert, sier Mjølnerød.

Kornproduksjon

Lederen for Østfold bondelag mener det er viktig å holde resten av matvareproduksjonen i Norge.

Foto: NRK