Hopp til innhold

Ny fedmemåling kan si noe om forventet levealder

Personer med et midjemål som tilsvarer 80 prosent av deres egen høyde, lever i snitt 17 år kortere enn gjennomsnittet av befolkningen, viser en britisk fedmestudie.

Magefett

Jo større magen er, desto flere leveår risikerer man å miste. Nå har britiske forskere regnet ut hvor mange år det er snakk om.

Foto: Brian Ilsø / Colourbox

Studien, som nylig ble presentert under den europeiske fedmekongressen i Liverpool, konkluderer med at høyde- og midjemål gir et mer nøyaktig svar enn BMI når det gjelder risikoen for sykdommer og forkortet levealder på grunn av fedme.

For å avgjøre om en person er normal, under- eller overvektig, brukes i dag i hovedsak en formel som regner ut personens BMI, altså kroppsmasseindeks.

Les også: Lege måtte stanse slanke-TV

Se bort fra BMI

NRK.no skrev tidligere i år om en ny og mer nøyaktig måte å regne ut denne på , men nå mener en britisk forskergruppe at leger og helsepersonell bør gå bort fra BMI når de skal avgjøre om en pasient er, eller står i fare for å bli, sykelig overvektig, melder The Telegraph.

I stedet skal en enkel måling av høyde og midje gi et mer nøyaktig bilde av hvor høy risiko personene har for å utvikle fedmerelaterte sykdommer. Forholdet mellom midje- og høydemål gir ifølge forskerne også en pekepinn på forventet levealder.

– Dette er en ganske spennende studie. I forhold til forventet levealder må vi imidlertid huske på at det også er ganske mange andre ting som spiller inn, påpeker ernæringsfysiolog Lise von Krogh overfor NRK.no.

Les også: Mona kuttet brød – gikk ned 42 kg

Hun er likevel enig med forskerne i at leger bør ta i bruk denne eller andre anerkjente formler for å få et mer nøyaktig bilde over pasientens helsetilstand, og ikke bare bruke BMI.

– BMI er en enkel måte å se om man er overvektig eller ikke. Men det sier ikke noe om helsen på individnivå, da må man ta med magemålet. Eller enda bedre – midje/høyde-forholdet, som også tar hensyn til kroppsbygning, forklarer von Krogh.

Hun påpeker at også midje/hofte-forholdet kan si noe om helsetilstanden, og at dette allerede er en anerkjent metode.

Les også: Slik måler du livvidden

Flere cm = færre leveår

Lise von Krogh

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh synes den nye studien er svært spennende.

Et midjemål er viktig fordi det sier noe om mengden av magefett som ligger rundt flere av våre viktigste organer. Store mengder av dette fettet gir blant annet høy risiko for slag og hjerteinfarkt.

Ifølge forskerne er det ideelle målet at livvidden ikke er mer enn halvparten av din egen lengde. For en mann på 182 cm betyr det at livvidden ikke bør overstige 91,4 cm. Mens en 162 cm høy kvinne ikke bør ha et større midjemål enn 81,3 cm.

Les også: Mange oslojenter er undervektige

Ved å analysere BMI og høyde-/midjemål tatt av pasienter på 1980-tallet og sammenligne tallene for de av pasientene som ikke lenger var i live 20 år senere, fant forskningsleder Margaret Ashwell ut at det tidligere målte høyde/midje-forholdet kunne knyttes tettere opp dødstallene enn BMI-målingen kunne.

Ved å sammenligne forventet levealder for forskjellige grupper med forskjellig midje til høyde-ratio, kunne Ashwell også kalkulere hvor mange leveår man mister etter hvert som magemålet øker, skriver The Telegraph.

Les også: Derfor har du fett rundt magen

Overrasket over tallene

Den mest overvektige gruppen, som hadde et midjemål som tilsvarte 80 prosent av deres egen høyde, levde i gjennomsnitt 17 år kortere enn befolkningen ellers.

– Jeg må si jeg er overrasket over disse tallene, det er snakk om ganske mange år! Dette er en interessant studie med dramatiske resultater, men jeg håper det blir forsket mer på slik at andre studier kan bekrefte disse funnene, uttaler den norske ernæringsfysiologen.

Les også: – La bilen stå hvis du kan gå eller sykle på 20 minutter

Lise von Krogh mener fedmeforskning er svært viktig, og håper at ytterligere testing kan bekrefte at denne målemetoden egner seg.

– Dette kan faktisk si noe om lengden på livet til overvektige personer, hvis formelen stemmer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)