Hopp til innhold

Økt mistanke om hepatitt A i frosne bær

Det nordiske utbruddet av hepatitt A er i ferd med å bli stort også internasjonalt. Mistanken øker om at smittekilden er frosne kjøpebær.

Frosne jordbær

Helsemyndighetene i alle nordiske land anbefaler nå at man koker frosne bær før de spises.

Siden oktober i fjor er 15 personer smittet av hepatitt A i Norge. De har ikke vært i utlandet før de ble syke, men fire av dem er smittet av samme virustype som pasienter i Danmark, Sverige og Finland.

Hvis man også regner med dem som er smittet i utlandet, har 29 personer i Norge fått hepatitt A bare siden nyttår. I hele fjor var tallet 40. Antallet har med andre ord økt kraftig de siste månedene.

Bortsett fra de fire tilfellene der viruset er identisk med utbruddet i nabolandene, har norske helsemyndigheter ennå ikke fastslått hva som er smittekilden.

– Det har heldigvis ikke dukket opp mange nye innenlandssmittede pasienter de aller siste dagene. Sånn sett er det ikke grunn til stor bekymring, men både vi og Mattilsynet følger utviklingen meget nøye, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Meget stort utbrudd

Ifølge Svenska Dagbladet er utbruddet i Norden i ferd med å bli et av de største i verden noensinne.

Hittil er 71 mennesker blitt syke uten å ha vært utenlands. Flesteparten av pasientene befinner seg i Danmark, Sverige og Finland. Norge ser altså ut til å være mindre rammet så langt.

Bare to ganger tidligere er det registrert større utbrudd av hepatitt A som stammer fra næringsmidler. Det var i USA og Egypt, da rundt 300 personer ble syke i hvert av landene.

Danske myndigheter mener at smittekilden er importerte frosne bær. Både der og i Finland har myndighetene oppfordret til koking av bærene, noe som vil drepe viruset.

Nå kommer norske og svenske myndigheter etter med det samme rådet.

Les mer om utbruddet hos Folkehelseinstituttet.

Leverbetennelse

Line Vold

Husk vaksine hvis du skal til Egypt, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Små barn blir vanligvis ikke syke om de smittes med hepatitt A (epidemisk gulsott).

Men større barn og voksne kan få symptomer som mørk urin, feber, kvalme, oppkast og magesmerter.

Den vanligste smittemåten er gjennom mat og vann som er forurenset med hepatitt A-virus. Som oftest vil pasientene bli helt friske uten varige leverskader.

Også blant turister som har vært i Egypt, øker nå antallet smittede.

– De fleste som får sykdommen blir smittet i utlandet, som oftest i Afrika, Sør Amerika, Midtøsten og store deler av Asia.

– Ettersom det akkurat nå er en oppblomstring av sykdommen i Egypt, bør alle som reiser dit være ekstra påpasselige med å være vaksinert mot hepatitt A før avreise. Det gjelder også hvis man bare skal oppholde seg på hotellet, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)