Hopp til innhold

Så du trodde du var pendler?

Svært mange blander pendlerfradrag og reisefradrag. Sjekk hva som skal til for å oppfylle pendlerkravene.

Pendling

Å reise langt til og fra jobb hver dag er ikke det samme som å være en pendler.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Gry Nilsen

En pendler må bo borte fra hjemme sitt grunnet jobben eller andre ting som gir deg inntekt, sier Gry Nilsen fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Anne Kirkhusmo

Du er pendler hvis du av hensyn til jobben må bo utenfor hjemme ditt, sier Anne Kirkhusmo fra Skattedirektoratet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Svært mange tar tog eller buss lange strekninger til og fra jobb hver dag. Andre kjører flere mil med egen bil.

Det alene betyr ikke at du skattemessig kan kalle deg en pendler.

– Det er viktig å skille mellom reisefradrag og pendlerfradrag. Reiser på mer enn to mil hver vei kan gi reisefradrag. Pendlerfradrag er noe annet. For å få pendlerfradrag må du bo borte på grunn av jobben, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

Bolig og avstand avgjør

– For å være pendler må du ha to boliger, og avstanden mellom arbeid og bolig på hjemstedet må være så stor at du ikke kan reise frem og tilbake hver dag, sier Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet til NRK.no.

– Så vil det alltid være en egen avgjørelse i hvert enkelt tilfelle, legger hun til.

Når man snakker om pendlere snakker man enten om familiependlere eller om enslige pendlere. Fellestrekket er at det er nødvendig at du må bo borte fra hjemmet for å arbeide.

– For eksempel kan en skuespiller som får jobb i Lofoten en sommer, eller en bygningsarbeider som skal sette opp et hytteområde på fjellet, bli ukependler for en periode, eksemplifiserer Nilsen.

– Har du barn, forsørger søsken eller er gift/registrert partner er det enklere å bli godtatt som pendler enn det er hvis du bor helt alene eller er samboer uten barn, legger hun til.

Viktig med dokumentasjon

Skatteetaten har ikke tall på hvor mange som får pendlerfradrag hvert år, men det er mange yrker som tilsier at du må pendle.

En viktig regel å ha med seg er også at dersom du har bodd i en kommune i minst tre år før pendlingen til en annen kommune startet, vil boligen i den første kommunen uansett kunne være utgangspunktet for pendlingen dersom denne boligen har minst dobbelt så stort areal som boligen i kommunen du pendler til – og du har utgifter fordi du eier eller leier den.

– Men flytter du dit du jobber og ikke har noe annet sted å bo, er du ikke pendler, understreker skatteekspert Nilsen.

Hennes beste råd til pendlerne er å ta vare på så mye dokumentasjon som mulig, nettopp fordi pendlerne ofte sjekkes nøye.

– Ta vare på kvitteringer eller kontoutskrifter for hjemreise, husleie og møbler du har måttet kjøpe til pendlerboligen. Og noter datoer for hjemreisene dine. Hvis skattekontoret ber om nærmere opplysninger er det ikke så lett å huske det hvis du ikke har reisekvitteringene eller har skrevet det opp, sier Nilsen.

Betaler du for pendlerleiligheten selv er det viktig å ha en ordentlig leieavtale.

– Overraskende mange finner ikke leieavtalen sin, opplyser Nilsen.

Vanskelig å definere kun avstand

For å bli godtatt som pendler må det være nødvendig for deg å skaffe deg et sted å bo på arbeidsstedet. At du synes det er greit og behagelig å ha en ekstra bolig er ikke nok.

Hvor langt unna du må bo for å godkjennes som pendler er ikke alltid like lett å svare på.

– Bor du i Larvik, og jobber i Oslo, en strekning som tar to timer med toget, er det ikke tvil om at du trenger et sted å bo i Oslo. Men vi har hatt saker med en avstand på seks mil, hvor skattemyndighetene har sagt at det er så kurant for deg å reise frem og tilbake på dagtid at du ikke kvalifiserer til å være en pendler, eksemplifiserer Nilsen.

I tillegg kommer det an på hva slags jobb du har, arbeidstiden din og kollektivtransporttilbudet. Fra ett område kan det være god kollektivtransport dersom du jobber 08.00-16.00, men umulig hvis arbeidsdagen begynner klokken 05.00.

– Er du usikker på om du er en pendler bør du forhøre deg med eksperter før du investerer i noe, anbefaler Nilsen.

Kommer du ikke innenfor kravene kan du sørge for å gjøre noe med det.

Er du først pendler, er fradragsføringen ganske grei:

  • Du får fradrag fra dag én på merutgifter til mat og kost på kroner 190 per døgn dersom du kan lage noe mat selv
  • Bor du på brakke uten kjøkken, og hverken har kjøleskap eller utslagsvask, er det pensjonatsatser på 293 kroner på døgn som gjelder
  • I tillegg får du fradrag for alle hjemreisene på 1,50 kroner per kilometer
  • Du kan også legge til utgifter til bompasseringer og eventuell ferje, og dessuten kilometerne du reiser mellom pendlerboligen og arbeidsstedet, før det trekker fra bunnfradraget på 13.950 kroner.
  • Hvis du betaler husleien på pendlerboligen selv, kan du trekke fra det du har betalt i husleie og strøm, samt utstyr og møbler til leiligheten.

Dette utgjør ganske mye for den enkelte pendler.

– Bor du hjemmefra et helt år – og har fri hver helg (inkludert lørdag) – kan du legge til grunn at du har bodd borte i 240 døgn. Hvis du har hatt mulighet til å lage mat selv, vil det si at du kan bruke døgnsatsen på 190 kroner. Til sammen for hele året vil det si et fradrag på 45.600 kroner.

Pendlerne sjekkes ofte

Årlig er det en gruppe som sjekkes ekstra nøye. Pendlerne har vært med i denne gruppen de siste årene.

– Hvert år gjør vi en risikovurdering av hvilke områder vi spesielt skal kontrollere i ligningsbehandlingen. Vurderingene er blant annet basert på de postene i selvangivelsen der vi ser at det gjøres feil. Pendlerfradrag er ett av de områdene hvor det gjøres flest feil, opplyser Kirkhusmo.

En vanlig feil er å blande sammen pendlerfradrag og reisefradrag.

– Ingen av dem er ført opp på forhånd, men det er viktig at du fører opp de fradragene du skal, avslutter Kirkhusmo.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)