Hopp til innhold

Bedre søvn uten «snoozing»

Lar du vekkerklokken ringe uten å stå opp, kan du blir enda mer trøtt. – Vi anbefaler ikke å bruke "snooze"-knappen, sier norske søvnforskere.

Snooze

Det er bedre å sove den ekstra halvtimen i ett strekk, enn å bli vekket igjen og igjen av 'snoozing' eller slumring.

Foto: Maria Elsness / NRK

snooze

Hvilken knapp velger du? Slumre, eller OK for stå opp?

Foto: Maria Elsness / NRK
Bjørn Bjorvatn

- Jeg vil tro at de som «snoozer» ofte sover for lite, sier søvnforsker Bjørn Bjorvatn.

Foto: Privat

Å slumre eller «snooze» er det du gjør når du lar vekkerklokken ringe mange ganger på morgenen, uten at du står opp. Du skrur kimingen av, og lar den ringe igjen om fem minutter…ti minutter…og plutselig har du slumret eller brukt «snooze» i over en halvtime.

På vekkerklokker kalles funksjonen ofte «snooze», mens på nyere telefoner heter det å slumre.

Synes du «snoozingen» gir deg en bedre start på dagen? Tro om igjen. Den avbrutte søvnen om morgenen kan gjøre deg enda mer trøtt, skriver danske Videnskap.dk.

Norske søvnforskere er enige:

– Jeg vil heller anbefale å sove den ekstra halvtimen, i stedet for å bli vekket igjen og igjen, sier Bjørn Bjorvatn, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, til NRK.no

– "Snoozing" vil gjøre søvnkvaliteten dårligere, istemmer Ståle Pallesen, søvnforsker og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Gjør deg trøtt og fortumlet

Trenger du flere grunner til å slutte å «snooze»?

– Man får lettere og mer fragmentert søvn ved "snoozing". Legger du deg sent, øker du sannsynligheten for å måtte stå opp fra dyp søvn om morgenen. Det beste er å få søvn av tilstrekkelig lengde. Da våkner du stort sett fra relativt lette søvnstadier om morgenen, og det føles lettere å stå opp, opplyser Ståle Pallesen.

I denne videoen forklares det enkelt hva som skjer med kroppen ved «snoozing».

Kroppen gjør seg klar til å stå opp den siste timen av søvnsyklusen din. Det gjør den ved at kroppstemperaturen din stiger, og du går fra dyp til lettere søvn. I den fasen blir det utløst hormoner som dopamin og kortisol, som gjør deg klar til å stå opp.

Når vekkerklokken ringer mange ganger, blir denne fasen av søvnen avbrutt. Og da føler du deg trøtt og fortumlet når du våkner, skriver danske Videnskap.dk.

Legger du deg for sent?

– Det finnes ingen norske studier på «snoozing» og søvn, så vidt jeg vet. Mange sier at de synes det er deilig å sovne og våkne. Men det som skjer er jo at man blir vekket, og så får man ikke den rette søvnen man trenger etter det, sier søvnekspert Bjorvatn.

Hvis du er en av dem som sverger til slumring, kan det tyde på underskudd på søvn.

– Jeg vil tro at de som «snoozer» ofte sover for lite. Hvis man ikke klarer å komme seg opp om morgenen, vil jeg heller anbefale å legge seg tidligere på kvelden, sier eksperten.

– Mange «snoozer» jo så lenge at de kommer for sent til skole og jobb, og da er det bedre å ikke legge seg for sent, fortsetter den gode søvnens mann.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ståle Pallesen

- Det er mulig å bli et A-menneske, mener søvnforsker Ståle Pallesen. Han har oppskrift på hvordan gå fra B til A.

Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer
snooze

Mmmmm, skal bare ligge litt til...og litt til...

Foto: Maria Elsness / NRK

Mulig å bli et A-menneske!

Det er døgnrytmen som avgjør om du klarer å stå opp om morgenen.

– Er døgnrytmen forsinket, som hos B-mennesker, så vil det å stå tidlig opp om morgenen være veldig tungt. Det er fordi kroppen ikke har gått inn i våkemodus ennå, med stigende kroppstemperatur. Noen ekstreme B-mennesker kan til og med være i dyp søvn om morgenen, og da er det ekstra vanskelig å komme seg opp, forklarer professor Ståle Pallesen.

Dersom du alltid sliter med å stå opp, bør du prøve å snu døgnrytmen din. Vil du bli et A-menneske, er det faktisk mulig. Døgnrytmen kan snus med inntil én time per døgn.

– Mennesker kan fremskynde døgnrytmen sin ved å eksponere seg for dagslys i 30-45 minutter på det tidspunktet en våkner av seg selv når en får sove fritt. Du kan også bruke solbriller når du er utendørs i dagslys fra ettermiddagen av og ut kvelden. Tidspunktet for når en står opp og eksponerer seg for dagslys, kan da fremskyndes med en time hvert døgn, forteller Pallesen.

– Om kvelden bør du ellers ikke ha for mye sterk stimulering, som fysisk aktivitet, mental aktivitet eller emosjonelt sterke inntrykk. På den måten skrus den indre døgnrytmen din tilbake, og det blir lettere å komme seg opp om morgenen når vekkerklokken ringer, mener søvnforskeren.

Ståle Pallesen er også en av forskerne bak en undersøkelse som viser at de som bruker pc og mobiltelefon på soverommet om kvelden får dårlige søvnvaner.

Les mer om hvordan duppeditter stjeler søvn her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)