Hopp til innhold

12 tips til bedre batteri

Lei av telefon som må lades hele tiden? Prøv disse kjappe tipsene for å få mobilbatteriet til å vare lenger.

Mobilbatteri

Her bør det lades - eller spares! Varer batteriet ditt altfor kort, bør du lese hele denne artikkelen - nøye!

Foto: Maria Elsness / NRK

Mobil

Maria (9), Geir Olav og Martinius Mariebo (11) synes de gamle telefonene hadde bedre batterikapasitet enn de nye.

Foto: Maria Elsness / NRK
Mobilbatteri

Det bittelille, røde batteritegnet øverst til høyre betyr at det ikke er mye moro igjen på denne mobilen nå.

Foto: Maria Elsness / NRK

Nyere smarttelefoner er ikke alltid de beste på batterilevetid. Og noe var kanskje bedre før?

- Jeg synes de gamle mobilene var bedre på batteritid jeg, da kunne det gå mange dager uten at vi måtte lade mobilen, forteller Martinius Maribo på 11 år.

NRK.no treffer Martinius og familien hans på bytur i Oslo sentrum. Den unge mobilbrukeren drømmer om ny smarttelefon. Og da kan det være kjekt med proffe batteriråd.

- Batterikapasiteten på mobiler har blitt mye større, men den har heller ikke vokst fort nok til å ta igjen de nye måtene vi bruker mobiltelefonene på. Sjekking av Facebook, e-post og nettsider flere ganger om dagen, avløst av mobilspill og nytteapper krever sitt, sier Finn Jarle Kvalheim, journalist i Amobil.no, til NRK.no.

Batterivennlige tips

- Det er mange måter å tyne mest mulig ut av mobilen sin på. Ikke alle metodene er like praktiske, så man må nesten plukke litt etter hva som passer ens behov når man er på tur, forteller Kvalheim videre.

På oppdrag fra NRK.no har mobileksperten kommet med en rekke tips til deg som sliter med dårlig batteri:

Finn Jarle Kvalheim

- I GSM-telefonens barndom snakket vi aldri om mobilkamera, akselerometer, GPS eller gyroskop. Vi snakket ikke om 3G og 4G, med de hastighetene og det strømforbruket disse tingene innebærer. Vi hadde enkelt og greit en tilkobling til GSM-nettet for å ringe eller motta tekstmeldinger, sier Finn Jarle Kvalheim i Amobil.no.

Foto: Privat

Flymodus/frakoblet modus

Hvis man ikke behøver å være i kontakt med omverdenen hele tiden, kan man sette mobilen i flymodus/frakoblet modus mens man ikke bruker den. De fleste mobiltelefoner vil vare i dagevis med denne innstillingen på. Ulempen er selvfølgelig at andre ikke får kontakt med deg mens du er frakoblet. Også e-post og sosiale nettverk vil stå stille i denne perioden.

Skru ned skjermbelysningen

Å skru ned skjermbelysningen kan også forlenge batterilevetiden grundig. Dette er et "triks" som fungerer best om du er innendørs, eller været er dårlig. I kraftig sol kan det bli vanskelig å gjennomføre, siden skjermen blir vanskelig å lese.

Unngå kulde

Batterier liker ikke streng kulde. Så fort temperaturen synker til under vanlig romtemperatur, synker også kapasiteten til batteriene du bærer på. Derfor kan det være lurt å bære mobilen tett til kroppen, slik at mobilen ikke blir iskald. Det er imidlertid lurt å være obs på problemer med kondens, så man ikke ender opp med en fuktskade i stedet for flatt batteri.

Strømsparefunksjon

Mobilbatteri

Åh, så irriterende! Lite batteri passer sjelden.

Foto: Maria Elsness / NRK

De fleste telefoner har en innebygget strømsparefunksjon, som skrur ned strømforbruket på viktige steder. Ofte påvirker det hastigheten på innmaten. Som regel betyr det bittelitt tregere menyer, som ikke bør være noen stor ulempe når gevinsten er mange ekstra timer batteritid.

Strømsparemodus finner du på litt forskjellig sted, avhengig av merket på telefonen. HTC og Samsung pleier å ha strømsparemodusen lett tilgjengelig i nedtrekksmenyen fra toppen av skjermen på sine telefoner. Andre telefoner kan kreve at du må inn i innstillingene. Valget heter som regel "Strømsparing" eller noe i den retning, men dette vil også variere litt.

Skru av e-postsjekk

Det er lurt å skru av e-postsjekk. Hvis du gjør det, vil telefonen bare oppdatere innboksen din når du faktisk går inn i den. Ulempen her er at du ikke blir varslet om ny e-post.

Skru av sosiale oppdateringer

Koble fra, eller skru av oppdatering av sosiale nettverk. Jo hyppigere sosiale nettverk og e-post oppdaterer seg, desto kortere blir batteritiden. Igjen vil appene som regel oppdatere seg når du faktisk bruker dem, eller ber dem om å oppdatere.

Vær obs på småprogrammer

Pass på hvilke småprogrammer som kjører på hjemmeskjermene. Dette kan være ting som værvarsel, børsoversikter og nyhetsvisere. Alt som oppdaterer seg jevnlig mot internett bruker sårt tiltrengt batteritid.

Deaktiver ekstrafunksjoner

Deaktiver ekstrafunksjoner som ikke brukes. Bluetooth og Wi-Fi/trådløst nett tærer på batteriet, selv om disse funksjonene ikke lenger stjeler like mye batteritid som de pleide.

Skru av vibrering

Mobilbatteri

Slik skrur du av apper på Iphone: Dobbeltklikk på Hjem-knappen. Da får du opp en liste nederst over sist brukte apper. Hold fingeren over ikonene så lenge at de begynner å vibrere. Så er det bare å lukke dem med minustegnet som kommer opp.

Foto: Maria Elsness / NRK

Hvis du skal ha varsler på - skru av vibrering. En liten motor som skal gå i tide og utide krever mye strøm.


Skru av apper

Noen apper ligger i bakgrunnen og suger strøm, også når du ikke bruker dem. Dermed fortsetter de å kreve sitt fra mobilen mens den ikke er i bruk. Resultatet er gjerne en varm og strømtom mobil når man endelig kommer frem til hytta.

På iPhone-telefoner dobbeltklikker du på Hjem-knappen. Da får du opp en liste nederst over sist brukte apper. Hold fingeren over ikonene så lenge at de begynner å vibrere. Så er det bare å lukke dem med minustegnet som kommer opp.

I Android-telefoner kan man enten holde inne valgtasten/valgsnarveien (som regel nede til høyre for/på skjermen), før man x-er appene eller trekker dem av skjermen med fingeren. Hvis man vil være helt sikker på at appen kverkes går man inn i innstillingsmenyen og velger Programstyring. Herfra kan man kverke appene helt - også hvis de har låst seg.


Skru av datatrafikk

Hvis du ikke behøver datatrafikk (e-post, internett, sosiale medier og så videre) i det hele tatt - men likevel vil være tilgjengelig for folk som ringer deg, kan du skru av datatrafikk i det store og hele via menyen som styrer mobilnettverket i telefonen. Da vil du fortsatt få SMS og samtaler, men ingenting annet - dette deaktiverer også MMS-funksjoner, så du må skru på igjen hvis du vil sende bildemeldinger fra solveggen på hytta.

Prøv nødbatteri

Mange steder, inkludert bensinstasjoner, Biltema, Clas Ohlson og så videre, selger såkalte nødbatterier. I sin enkleste form er dette bare en batteriboks med USB-kontakt på, der du kan sette inn vanlige engangsbatterier. De heftigste utgavene har innebygget oppladbart batteri, og skjerm som viser hvor mye strøm du har til rådighet. Noen av dem er svært kraftige og kan lade mobilen din mange ganger på én lading av nødbatteriet. Enkelte har også to USB-utganger, slik at de kan lade flere enheter samtidig.

Mobil

Martinius Maribo (11) skal snart få sin egen mobiltelefon. Foreløpig låner han telefonen til pappa Geir Olav.

Foto: Maria Elsness / NRK

- Bestemor har dårligst batteri

- Det er altså utallige måter å spare batteriet på. Man skal heller ikke kimse av noe så enkelt som å ta på seg et "gammeldags" armbåndsur for å spare mobilbatteri, i stedet for å skru på mobilskjermen hver gang man vil finne ut hva klokken er, avslutter mobiljournalist Finn Jarle Kvalheim.

Tilbake i Oslo sentrum har 11-åringen Martinus fortsatt lyst på ny smarttelefon. Og han kjenner noen med mye dårligere batterikapasitet enn han og pappa:

- Bestemor stakkars, må lade mobilen etter hver samtale hun, forteller Martinius Maribo, mens han ivrig taster videre på pappas telefon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)