Hopp til innhold

Med mobilen som turkamerat

De fleste av oss har med mobilen på tur, og med det enorme utvalget av reiseapper trenger man kanskje ikke noe mer når man skal finne frem i en ny by og nytt land. Vi har vurdert tre reiseapper.

FBIs programleder Christian Strand tester reiseapper

Klar til avgang. FBIs programleder Christian Strand tester reiseapper.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Før turen gikk til München i Tyskland, falt valget på den norskutviklede reiseguiden Stay.com, den verdenskjente reiseguiden Frommer’s Travel Tools og appen Cityhook.

Stay.com er en norskutviklet reiseguide som satser på det man kaller social travelleling hvor man kan få tips, anbefalinger samt dele guiden din med venner.

Hvor mange ganger har man ikke spurt folk man kjenner om restauranter, hoteller og severdigheter man bør få med seg når man er i en ny by?

Stay.com har gjort dette enkelt for oss, ved at anbefalingene man får fra venner går rett inn i din guide på smarttelefonen. Her havner de sammen med selvvalgte råd og vink fra Stay.coms egne reiseanbefalinger.

Frommer’s er blant verdens største reiseguider, med både guider og reiseverktøy som kan lastes ned til mobilen. Vi lastet ned den sistnevnte for å prøve tips- og delekalkulatoren som skal gjøre det enkelt å dele middagsregningen når man er flere reisende på tur.

Cityhook skal hjelpe deg å finne raskeste og billigste måte å komme deg fra flyplassen til sentrum.

Kan bli dyrt

Å bruke mobilen som turkamerat er veldig populært. Men det er en del ting man bør være obs på. Å bruke datatrafikk i utlandet kan bli en svært dyr opplevelse.

Husk derfor å skru av dataroaming når du kommer til et nytt land. Benytt deg heller av gratis internett der det er mulig. Alle de appene vi testet kan benyttes uten å bruke datatrafikk.

Stay.com tar høyde for at det koster å bruke datatrafikk i utlandet. Du kan laste ned din selvkomponerte guide i offlinemodus på mobilen, slik at du kan bruke den uten å være på nett.

Før jeg dro, spurte jeg en del venner på Facebook om de kunne sende sine beste reisetips for München til guiden min. Dessverre fant ikke folk det så enkelt som jeg hadde håpet på. Kun ett tips kom inn.

Stay.com: Selvlaget guide

Reiseguiden Stay.com

Reiseguiden Stay.com

Foto: Petter Nielsen / NRK

I min selvlagde Münchenguide valgte jeg flere steder som Stay.com anbefalte meg å dra til. Dette utvalget er stort selv i en by som München. Det var også lett å finne frem til mine valgte steder ved bruk av det innebygde kartet når jeg gikk i byen.

Appen tilbyr deg også å kommentere, sjekke inn og vurdere stedet man har vært på med stjerner. En god ting for andre reisende som bruker Stay.

Finner man steder man liker mens man er på tur, kan man også lett legge dem inn i guiden ved bruk av GPS og bilder. Dette var nyttig.

Frommer's: Tips og deling

Frommer’s reiseapp

Frommer’s reiseapp

Frommer’s tips- og delekalkulator ble benyttet når vi spiste med norske studenter i byen. Det som er bra med denne appen, er at man kan lese hvor mye tips det er vanlig å gi på restauranter.

Utfordringen kom når alle hadde bestilt mat til forskjellig pris, men måtte betale det samme fordi kalkulatoren kun ber om antall personer. Hvis alle hadde spist noenlunde likt, hadde den fungert fint. Det ble dyrt for ham som kun spiste salat.

Cityhook: Til og fra flyplassen

Reiseappen Cityhook

Reiseappen Cityhook

Foto: Petter Nielsen / NRK

Cityhook ble brukt på flyplassen i München da vi skulle inn til sentrum. Appen fortalte at det gikk tog, taxi og buss.

Toget skulle koste 10.40 euro i følge Cityhook. I billettluken bekreftet de dette. Også taxi kostet det samme som appen viste.

Men da Forbrukerinspektørene kom tilbake til Oslo og Gardermoen sto det at taxi kostet 400 kroner og flybussen 115 kroner. Noe som ikke stemmer. Så her fungerte den ikke.

Se mer om reiseapper i kveldens FBI kl 19:45 (NRK 1)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)