Hopp til innhold

Spar tusenvis på «hustjenestene»

Ikke vær trofast mot bank, strøm og forsikring. En gjennomgang av alle «hustjenester» kan spare deg for tusenlapper.

Pengehus

Litt lavere rente, en bedre forsikringsavtale og det mobilabonnementet som passer best for deg kan gjøre store forskjeller i økonomien.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Martin Skaug Halsos

Januar er et nytt år med nye muligheter, og det er nå du får alle regningene. Sjekk om du trenger alle abonnementer eller om du bør trene et annet sted, sier Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Januar er for mange en sparemåned, etter utskeielser i desember.

Ukesinnkjøp på billige dagligvarebutikker og matpakke kan bety mye på en måned, men de store sparebeløpene finner du som oftest på boliglån, strømleverandør, telefoni og forsikring.

Be om bedre tilbud

Når du tegner en ny avtale, får du som regel et godt tilbud.

Hvert år, og gjerne i januar, bør du ta en gjennomgang av alt du betaler på, for å se om du kan få til en bedre avtale.

– Du kan tjene gode penger på å bytte. Om du aldri har byttet før er det absolutt på tide nå, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til NRK no.

Da familien Westerheim/Simonsen fra Skien gikk gjennom sine avtaler i 2010 sparte de hele 27.000 kroner.

– Det er mest å tjene på forsikring og boliglån, og det er også der folk bytter mest, legger Skaug Halsos til.

Gjør du en innsats nå, kan du kanskje spare like mye.

Ekspertene hjelper deg

Onsdag arrangerer Forbrukerrådet, Finansportalen og FBI «Den store byttedagen», for å hjelpe landets forbrukere å spare penger.

Fra klokken 19:45 – 22:00 stiller eksperter fra Forbrukerrådet og Finansportalen til nettmøte på NRK.no, for å svare på spørsmål om hvordan du går frem for å få en bedre avtale.

Du kan sende inn spørsmål allerede nå.

Har du mer kompliserte spørsmål, kan du ta kontakt med telefonpanelet på 03737 fra klokken 18.30 - 22.00.

– Finn frem papirene du har på bank, telefoni, strøm og forsikring før dere ringer oss, og gjerne en data eller nettbrett, så viser vi deg hvor du finner de beste prisene og hvordan du kan bytte, oppfordrer Martin Skaug Halsos.

Slik bytter du

BANK: Sjekk hvilken rente du har på boliglånet og bruk Finansportalen til å se om en annen bank tilbyr en bedre rente.

– Ta alltid kontakt med selskapet før du bestemmer deg for å bytte. Kanskje kommer de med et bedre tilbud enn det du hadde, foreslår kommunikasjonsrådgiveren.

Sjekk også hvor mye du betaler i gebyrer til banken din.

– Har du ikke boliglån kan du se om du får bedre rente på sparekontoen eller Boligsparekonto for ungdom (BSU) hos en annen bank, oppfordrer Skaug Halsos.

FORSIKRING: For noen lønner det seg å samle alle familiens forsikringer ett sted, for andre kan det lønne seg å ha innboforsikring ett sted, reiseforsikring et annet sted og uføreforsikring gjennom jobben.

– Når du har fått en oversikt over hvilke forsikringer du har, bør du vurdere om du trenger alle sammen, og om du eventuelt er dobbeltforsikret, presiserer han.

STRØM: Det er lett å bytte strøm, så lenge du vet hvor mange kilowatt du bruker i året.

– Om du aldri har skiftet strømleverandør noen gang, betaler du antagelig mest strøm av alle, understreker Skaug Halsos.

Gå inn på konkurransetilsynets kraftprisoversikt, skriv inn hvor mye strøm du bruker årlig, hvilken kommune du bor i og hva slags strømavtale du ønsker, så kommer det beste tilbudet opp.

– Vi mener det er best å betale etterskuddsvis for spotpris, legger han til.

Er prisen løpende, vil du se den prisen som gjelder fjorten dager frem i tid.

– Har du valgt en avtale med flytende pris bør du sjekke ganske ofte om du får den beste prisen. Ønsker du ro så skaffer du deg en fastprisavtale, men de er gjerne de dyreste.

Nettleien er du bundet til, da den er avhengig av hvor du bor.

TELEFONI: Telepriser er prisoversikten fra post og teletilsynet hvor du kan finne et telefonabonnement som passer for deg.

– Mange kjøper abonnement samtidig med telefonen, hvilket er forståelig, men regn også på hva telefonen egentlig koster i forhold til abonnementet. Det beste er nok å kjøpe dem hver for seg, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)