Hopp til innhold

Inneholder mer salt enn potetgull

Mange mener at kylling er noe av det reneste og sunneste kjøttet man kan spise. Men en test NRK har fått gjennomført, viser at innholdet av salt kan være meget høyt i frossen kyllingfilet og kyllinglår.

Forbrukerinspektørene tester saltinnholdet i frossen kylling

Frossen kylling kan inneholde mye salt. Priors Lørdagskylling hadde mest i NRKs test.

Det har lenge vært vel kjent at svensk kyllingfilet kan være vannet ut med mye saltlake. Saltet gir både større volum og sterkere smak. Men hvordan er det med den norske kyllingen?

Lørdagskylling fra Prior har den høyeste saltmengden i vår test, som ble gjennomført på Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Med 1,7 prosent salt, inneholder denne kyllingen mer salt enn for eksempel Maaruds salte potetgull som har 1,4 prosent.

To typer kyllingfilet innkjøpt i Sverige har henholdsvis 1 og 0,9 gram salt per 100 gram av produktet. Også norsk Coop-kylling inneholder 0,9 gram.

Testresultatet:

Testresultatet

Merke

Gram salt
per 100 gram kylling

PRIOR lørdagskylling 

1,7

ROSE kylling indrefilet (Sverige)

1,0

COOP kyllingfilet

0,9

IQF kyllingbrystfilet (Sverige)

0,9

First Price kylling lårstykker

0,7

PRIOR kyllingfilet

0,2

Tallene i testen viser totalmengden salt, både det som er tilsatt og produktets naturlige saltmengde.

Problemet med saltet er at vi spiser alt for mye av det. Gjennomsnittnordmannen får i seg 3,6 kilo salt hvert år. Det er dobbelt så mye som helsemyndighetene anbefaler.

– Saltinnholdet i industribearbeidede matvarer er direkte helseskadelig, sier professor i medisin Tor-Erik Widerøe.

Han mener saltmengden i industribearbeidet mat er farligere for folkehelsa enn både kolesterol og karbohydrater.

– Hvis vi halverte saltinntaket i Norge, ville den gjennomsnittlige effekten på blodtrykket være tre ganger så stor som effekten av all blodtrykkmedisin på blå resept som brukes av nordmenn i dag, sier Widerøe til NRK.no.

LES OGSÅ: Småbarn får i seg for mye salt fra «voksenmat».

– Industrimat er verstingen

Tor-Erik Widerøe

– Forstemmende at ikke matprodusentene tar saltproblemet på alvor, sier medisinprofessor Tor-Erik Widerøe

Foto: Privat

Widerøe forteller at 75 prosent av koksaltet vi får i oss stammer fra industrimat.

Gjennomsnittnordmannen spiser mellom 10 og 15 gram salt hver eneste dag.

Men kroppen greier bare å kvitte seg med tre – fire av disse grammene på naturlig måte.

– For ikke å bli saltforgiftet, øker kroppen blodtrykket for å få ut resten av saltet. Dette er en viktig årsak til hjerte- og karsykdom, som igjen er den viktigste dødsårsaken i den norske befolkning, sier NTNU-professoren.

Han mener det er forstemmende at denne kunnskapen ikke når fram til verken matprodusenter eller forbrukere på en slik måte at de for alvor gjør noe med det.

– Det er alt for lite fokus på saltets skadevirkninger på folkehelsa, mener Tor-Erik Widerøe.

Mange vil ha salt

Kyllingfilet

Fem av seks frosne kyllingmerker i testen var tilsatt saltlake.

Foto: Tor Risberg / NRK

Alle de seks kyllingproduktene i NRKs test var tilsatt vann og salt, bortsett fra den ferske kyllingfileten til Prior.

Best resultat i salt-testen fikk First Price lårstykker (0,7 prosent) og Priors kyllingfilet (0,2 prosent).

NRK har også testet innholdet av vann i kyllingene. De to svenske filetene inneholdt mest, tett fulgt av Coops marinerte kyllingfilet. Disse hadde også nesten fem ganger mer salt enn naturell kyllingfilet.

Professor Bjørg Egelandsdal ved Universitetet for miljø- og biovitenskap bekrefter at frosne kyllingprodukter med saltlake kan være både saftigere og mer smakfulle.

Undersøkelser har ifølge henne vist at mange foretrekker fileter med saltlake. – I noen tilfeller blir kvaliteten faktisk bedre, sier hun.

LES OGSÅ: Vi salter oss hjertesyke

– Kan være misvisende

Ernæringsprofessor Birger Svihus

Med en kyllingmiddag kan man få i seg nesten halvparten av maksimalt anbefalt daglig saltinntak, sier ernæringsprofessor Birger Svihus.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Hvis det er sprøytet inn salt uten å informere om det på pakningen, så er det misvisende hvis det ikke står på pakken at man har gjort det, mener ernæringsprofessor Birger Svihus, som gjennomførte testen for NRK.

– Spiser man for eksempel en middag med 200 gram kyllingfilet, kan man altså få i seg rundt to gram salt. Da er man oppe i nesten halvparten av maksimalt anbefalt daglig inntak på fem gram, i et produkt som mange tenker på som helt naturlig, sier han.

Men produsentene er kun pålagt å informere om hvor høy kjøttandelen er, og ikke hvor mye salt som er tilsatt. Det gjøres gjerne med liten skrift på baksiden av emballasjen.

LES OGSÅ: Vi spiser på oss for høyt blodtrykk

Merking på forsiden

– Vi mener det er for vanskelig for forbrukerne å finne ut hva som er tilsatt vann og hva som er et naturlig ekte produkt. Vi oppfordrer produsentene om å merke dette tydelig på forsiden. Har de tilsatt vann, bør det stå på forsiden av pakken, sier Forbrukerrådets fagdirektør Gunstein Instefjord til NRK.

Nortura, som er landets største kjøttprodusent med merkevarer som Prior og Gilde, har bestemt seg for å merke saltinnholdet bedre på sine produkter.

– På ny emballasje vil vi informere om prosent saltinnhold i næringsdeklarasjonen, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen til NRK.no.

Også Norgesgruppen skal gjøre noe med dette. – Vi er opptatt av ærlig merking, og vi ser at det går an å merke produktene på en bedre måte, sier Norgesgruppens kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)