Hopp til innhold

Test av tv-produsentenes toppmodeller

Lyd & Bilde har testet toppmodellene til tre tv-produsenter, deriblant en gigant-tv fra Samsung til 65.000 kroner.

Giga-tv fra Samsung

Samsungs toppmodell måler 75 tommer og har en pris utover det vanlige. Tv-en får terningkast fem, rett bak toppmodellene til konkurrentene.

Foto: Produsenten

Elektronikkjedene kan friste med store flatskjermer til lave priser, men ikke alle vil ha det billigste man får på markedet.

Lyd & Bilde har derfor gått grundig gjennom fire toppmodeller fra tre store tv-produsenter.

Hvorfor ikke begynne testen med den største og den dyreste: Samsungs gigant-tv som måler hele 75 tommer og som koster ubeskjedne 65.000 kroner.

Gigant-tv til gigapris: Samsung 75ES900575

Samsung 75tommer

Ikke la deg lure av bildet - denne tv-en er gigantisk.

Foto: Produsenten
Terningkast 5 FBI

Hvis du er av typen som alltid må ha større enn naboen, så les videre! Samsungs største og dyreste tv, 75ES9005, som vekker et sterkt må-ha begjær ...

Samsungs nye storskjerm har en definitiv høy «wow-faktor»! Den 75 tommer store 3D-smartskjermen er Samsungs aller største, mest velutstyrte, og dyreste tv, hvis man ser bort fra toppmodellen UA55ES9500 med OLED-teknologi.

Den nye 9-serien er utstyrt med et nytt bildepanel hvor lysdiodene sitter vertikalt på hver sin side av skjermen, i stedet for horisontalt under og over. Lyset dirigeres til inndelte partier av skjermen ved hjelp av et speilarrangement. Dette er samme teknikk som brukes på 8-serien fra Samsung, men i 9005 sitt tilfelle bruker man et marginalt tykkere kabinett, antageligvis for å gi rom for jevnere lysfordeling.

75ES9005 er likevel vesentlig tynnere enn sine plasmakonkurrenter, og lett nok til at den fint kan henges på veggen.

Utseendemessig gir 9-serien et klart mer eksklusivt inntrykk enn sine søsken i 8-serien, takket være den kobberfargede rammen og sokkelen, som gir et varmere og mer organisk utseende enn kromvarianten.

Det mest imponerende er likevel hvor tynn rammen er. Med kun noen få millimeter ramme rundt, er det nesten som om det gigantiske bildet svever i lufta.

Brukervennlighet og finesser

Utstyrsmessig har 75ES9005 mange likheter med 8-serien fra Samsung, som allerede er en av markedets mest avanserte.

Her får du Samsungs nettportal SmartHUB, mulighet for stemme- og bevegelseskontroll, internett og videoapps som Youtube, Netflix og HBO, samt innebygd videokamera for videochat.

På 9-serien sitter både kamera og bevegelsessensor i en skjult konsoll på baksiden, som stiger opp når en av enhetene aktiveres.

Akkurat som på 8-serien kommer 9-serien med en vanlig fjernkontroll pluss en trykkfølsom fjernkontroll som har innebygd mikrofon for stemmekommandoene.

Det eneste vi egentlig savner fra Samsung en mer velegnet «pek og klikk»-kontroll på lik linje LGs Magic Remote, som etter vår mening er enklere å navigere med enn håndbevegelser.

Bildekvalitet

Vi må derimot gi tommelen opp når vi ser hvilken bildekvalitet Samsung-skjermen varter opp med, for den må virkelig sies å fungere oppsiktsvekkende bra.

Det første man må ta innover seg er det kolossale formatet. Skuespillere så vel som nyhetsopplesere får en realistisk, livaktig størrelse, og alt fra TV-serier til naturprogrammer gir en helt annen virkning og innlevelse enn man er vant til fra mer «normale» storskjermer på 55- og 60 tommer.

I det man spiller av den første Blu-ray filmen, kommer det tydelig frem at det bor langt mer informasjon i et Full HD videosignal enn man kanskje skulle tro.

Selv blåst opp til 75 tommer, med en sitteavstand på 3 meter, er det vanskelig å se noen antydning til pikselstruktur eller korn i bildet. Tvert imot, her legger man merke til små detaljer som har tendens til å forsvinne i mengden på mindre skjermer.

Meget bra kontrast

Samsung 75

Samsung-en kan ikke akkurat kalles feit.

Foto: Produsenten

Samsung-skjermen er en konvensjonell LCD-skjerm med LED sidebelysning. Vi snakker altså ikke om noen spesielt avansert eller dyr teknikk, sammenlignet med bak-LED hvor tusenvis av lysdioder er inndelt i grupper for best mulig kontrast. Samsung har imidlertid lykkes i å trimme sin Edge-LED-teknikk til et nivå som er meget tilfredsstillende. Svartnivået er bedre enn forventet, og det er kun i de aller mørkeste scenene vi kan se at man ikke har med en bak-LED eller plasma å gjøre.

Bildekvaliteten ligger helt klart et par hakk over det vi har sett fra Samsungs 8-serie. Den er ikke plaget med «grå» striper oppe og nede, og det er kun i hjørnene vi kan se en liten andel av lyslekkasje fra bakpanelet.

På en stor skjerm som dette er det spesielt viktig å kunne bevare skarpheten under bevegelser. Her utmerker Samsung-skjermen seg med glatte bevegelser, og det er faktisk merkbart mindre rykninger i bevegelsene enn med tilsvarende store plasmaskjermer, selv når begge har sin bevegelseskompensering/interpolering aktivert.

Ikke helt perfekt 3D

Med referansefilmen «Prometheus» i Blu-rayskuffen byr Samsung på et 3D-bilde med en utrolig mengde detaljer, og kombinasjonen av skarphet og «ro» i bildet er imponerende.

Dessverre er Samsung-skjermen som LCD-skjermer flest, også plaget med en viss mengde «crosstalk», hvor bildet til høyre og venstre øye glir over i hverandre. For noen er dette relativt greit å venne seg til, for andre blir det slitsomt å se en helaftens film.

Samsung-LED-en er derfor ikke helt på nivå med de beste plasmaskjermene når det gjelder ren 3D-kvalitet, men vinner likevel mye på at den har vesentlig mer lysstyrke, som unektelig er en fordel når man ser film gjennom de lysreduserende 3D-brillene.

Konklusjon

Dette er det største og dyreste tv-beistet Lyd & Bilde noensinne har testet, og derfor ikke noe for alle og enhver.

Men når TV-en står hjemme på gulvet har man forhåpentligvis glemt både sår rygg og tom bankkonto: Det tar nemlig bare fem sekunder å bli vant til det store og livaktige bildet som Samsung-skjermen gir.

Bildekvaliteten er noe av det beste å finne på en konvensjonell led-lcd-tv, og gir en innlevelse i både 2D og 3D som er få forunt.

Det eneste ankepunktet vi egentlig har er prisen: Til 65.000 kroner kan man kjøpe både en fet projektor og fin TV å ha ved siden av. Men så var det dette med pose og sekk da ...

  • Samsung 75 tommer 3D-tv LED/LCD
  • Pris: 65.000 kroner
  • 3 HDMI, 3 USB
  • SmartHUB nettportal
  • PLUSS: Kolossalt, skarpt og levende bilde
  • MINUS: Prisen. Noe «crosstalt» under 3D-visning, det vil si bildet til høyre og venstre øye glir over i hverandre.
  • Les hele testen på Lydogbilde.no

Skarpladd bildemester: Sony KDL-55HX955

Sony tv

Det oser kvalitet av Sonys toppmodell.

Foto: Produsenten
Terningkast 6 FBI

Sonys toppmodell blant LED-tv-er ser kanskje ikke like imponerende ut som 4K-tv-ene fra samme produsent, men det er ikke langt unna. 55HX955 har rett og slett en fortreffelig bildekvalitet.

Hvis vi ser bort fra 4K-skjermen til 150.000 kroner er HX955 definitivt toppserien fra Sony, i det minste den vi «vanlige dødelige» kan ta oss råd til. Den kommer i 55- og 65-tommersutgave, begge med en meget stilren, minimalistisk design med slank ramme og heldekkende glassfront.

Skjermen hviler på en solid fot som har en litt mer eksklusiv utførelse enn de rimeligere 7- og 8-seriene fra Sony. Alt i alt gir TV-en gir et solid kvalitetsinntrykk.

Glasset er av typen «Gorilla-glass», et meget sterkt og ripefast glassbelegg som også brukes på iPhone og iPad. Det skal ikke bare gjøre TV-skjermen i stand til å motstå flaksende Wii-kontroller og andre truende objekter, men også kontrollere innslipp og utslipp av lys.

Bildekvalitet

55HX955 bruker Sonys mest avanserte baklysteknologi. Sammen med Sonys X-Reality Pro bildebehandling lover dette godt for kontrastrike og fargesprakende bilder.

LED-baklyset gjør 55HX955 i stand til å tenne og slukke individuelle partier av skjermen samtidig, og på denne måten oppnå langt høyere kontrast. Dette i seg selv er ikke noe nytt, men i år ser det ut til å ha skjedd en dramatisk forbedring i hvor presist lyset fordeles.

Sony vil ikke avsløre nøyaktig hvor mange lysdioder eller grupper (LED-clustere) de bruker på baksiden av skjermen, men vi kan bekrefte at det fungerer meget bra. Baklyset dirigeres både hurtig og nøyaktig. Mens tidligere generasjoner bak-LED har en viss forsinkelse som gir et visst etterheng i baklyset, jobber Sony-skjermen raskt nok til at det knapt er merkbart.

Selv små objekter på skjermen kan skinne blendende hvitt uten at det oppstår sjenerende glorieeffekter eller lyslekkasje på bakgrunnen. Det er ikke helt på nivå med en plasma- eller OLED-tv, men likevel det beste vi hittil har sett fra en LED-basert TV. Her kan man fint se en mørk film eller TV-episode uten å være klar over baklyset som jobber i bakgrunnen.

Sony-skjermen har i tillegg noe av den beste bildebehandlingen vi har sett.

Den klarer kunststykket å fjerne støy og bevare skarpheten på samme tid, på et vis som helt klart er utenom det vanlige. Selv komprimerte tv-sendinger fra min GET PVR-boks ser utrolig skarpe og rene ut, uten den typiske hinnen av støy som mange TV-er med overivrig bildebehandling har en tendens til å legge på.

55HX955 kan i tillegg by på veldig glatte og jevne bevegelser uten oppbrytninger eller skyggeeffekter rundt objekter.

Lydkvalitet

Mens den gigantiske 84-tommeren kommer med kraftige sidemonterte påhengshøyttalere med 10 elementer i hver, må man nøye seg med et litt enklere lydsystem i HX955. Sony har likevel satt inn en litt kraftigere digital forsterker og gode høyttalere.

Talegjengivelsen er fyldig og godt nyansert, slik at nyheter og talkshows fungerer utmerket. Det er også nok bass og fylde til å få et brukbart inntrykk av TV-serier og musikkvideoer. Men med et bilde av dette kaliberet vil vi nesten betegne det som helligbrøde å ikke følge opp med et tilsvarende godt stereo- eller surroundanlegg.

Konklusjon

55HX955 byr på noe av den beste bildekvaliteten vi har sett fra en standard LED LCD-TV, med forbløffende bra kontrast og skarphet, og seiler dermed opp som en høyinteressant TV for deg som er mest opptatt av best mulig bilde.

  • 55” 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • Pris: 26.000 kroner
  • 4 HDMI, 2 USB
  • MPEG4/RiksTV mottaker
  • Bravia nettportal
  • Skype videokamera
  • PLUSS: Fenomenal skarphet. Meget bra kontrast
  • MINUS: Begrenset antall smart-tjenester
  • Les hele testen på Lydogbilde.no

LES OGSÅ: Du trenger ikke betale dyre dommer for en god, ny tv

Den dynamiske duoen: Philips 46PFL9707 (46-tommer) og 60PFL9607 (60-tommer) LCD-tv

Philips 60

Begge toppmodellene fra Philips får høyeste terningkast.

Foto: Produsenten
Terningkast 6 FBI

Philips beste TV-modeller kommer sent, men godt: Lyd & Bilde har testet den minste og den største i den eksklusive 9000-serien.

De to toppmodellene fra Philips kommer begge lastet til randen med utstyr og finesser.

Med hele fem HDMI-innganger bør de være godt dekket for tilkobling av de fleste digitale bildekilder. TV-en har MPEG4 TV-tuner, og kommer med tre USB-innganger for avspilling og opptak av video. Trådløs nettverkstilkobling gir tilgang til Philips' egen smartportal.

Det eneste som mangler er innebygd Skype-kamera. Dette må du kjøpe utenom, til 699 kroner. Konkurrenten Samsung tilbyr innebygd Skype-kamera fra 8-serien og oppover.

Utseendemessig er Philips-skjermene en minimalistisk affære med børstet metallramme og hvit bakplate, og en slank, vribar sokkel.

Verken kabinettet eller rammen rundt kan betegnes som superslanke – et bildepanel med fullt av lysdioder må nødvendigvis bli litt tykkere enn kant-LED varianten – men når det er sagt, vil nok ingen kalle Philips-apparatene for «klumpete».

Det er flere forskjeller på bildesiden enn bare størrelsen. Mens 60-tommeren bruker et standard frontglass, kommer 46-tommeren med et spesielt kontrastfilter – det såkalte «Moth eye»-filteret, med fordelen at det reduserer refleksjoner fra omgivelsene, samtidig som det forbedrer svartnivå og kontrast. Ulempen er den høye prisen, som ifølge Philips gjør det uøkonomisk å tilby filteret på 60-tommeren.

Point & Click-fjernkontroll

Når det gjelder smart-TV er kontrollen alfa og omega. Philips' fjernkontroll er kjekk til nettsurfing takket være tastaturet på baksiden, men vi har tidligere etterlyst en bedre måte å navigere i smarttjenestene på.

Philips har respondert med en ekstra funksjon på 9000-serien kalt «Point & Click». Det er rett og slett en innebygd sensor i fjernkontrollen som lar deg styre en musepeker med enkle bevegelser.

Philips 60

Philips lar deg justere 3D-effekten til sitteavstand og hva du selv synes er behagelig, noe som er positivt for lengre tids filmtitting. Men helt perfekt er nok ikke 3D-teknologien ennå.

Foto: Produsenten

Bildekvalitet

Mens mange produsenter har gått over til kant-LED, har Philips fortsatt å videreutvikle den mer avanserte bak-LED teknikken for å oppnå best mulig bildekvalitet.

Årets modeller har et bildepanel med hundrevis av lysdiode-grupper bak LCD-sjiktet. Dette gir muligheten til individuell, inndelt lysstyrke som gir en formidabel økning i kontrasten.

Fordelen er åpenbar, selv når vi sammenlignet med Samsungs beste kant-LED TV, 75ES9005: Philips-skjermene kan gi blendende hvitt der det trengs, og samtidig være bekmørk et annet sted på skjermen.

Oversatt i praksis, betyr det at bildene blir fulle av dynamikk og liv. Scener fra fargesprakende actionfilmer som «Predators» formelig slår imot oss, og når krigen mellom mennesker og romvesen pågår som verst, er det nesten så man kan føle strålevarmen fra flammene i ansiktet. Lysstyrken fra Philips-panelet kan vel dermed bedømmes som tilstrekkelig og vel så det.

Sistnevnte kommer godt med når man skal se 3D-film. Philips-skjermene er utstyrt med aktive 3D-briller (to følger med i esken), og gjengivelsen av 3D-filmer som Prometheus er imponerende skarp og livlig, takket være LED-skjermens nærmest ubegrensede lysstyrke.

Philips lar deg justere 3D-effekten til sitteavstand og hva du selv synes er behagelig, noe som er positivt for lengre tids filmtitting. Du må likevel belage deg på en viss grad av «crosstalk» mellom venstre/høyre, men det skal sies at dette gjelder de aller fleste LCD-baserte 3D-tv-er vi har testet til nå. Philips må derfor se seg slått av Panasonics VT50 plasma når det kommer til 3D-dybde.

Konklusjon

Den oppdaterte 9000-serien bevarer Philips sin posisjon som en av kongene på tv-haugen, selv om konkurransen er tøffere enn noen gang.

Er du en virkelig bildeentusiast er det 60-tommeren du skal velge. Med 70 prosent større bildeareal er den på mange måter en xl-utgave av 46-tommeren, som riktignok kan skilte med et mer effektivt frontfilter i rom med lysproblemer. Storskjermgale bør derfor velge 60-tommeren.

46-tommeren:

  • Philips 46PFL9707
  • Pris: 22.999 kr
  • 46” 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • 5 HDMI, 3 USB
  • MPEG4/RiksTV
  • PLUSS: Enorm kontrast. Bekmørkt svartnivå
  • MINUS: Baklyset kunne gjerne vært enda «raskere»
  • Les hele testen på Lydogbilde.no

60-tommeren:

  • Philips 60PFL9607
  • Pris: 29.995 kr
  • 60” 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • 5 HDMI, 3 USB
  • MPEG4/RiksTV
  • PLUSS: Enorm kontrast. Bekmørkt svartnivå
  • MINUS: Baklyset kunne gjerne vært enda «raskere»
  • Les hele testen på Lydogbilde.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)