Hopp til innhold

Vil ikke møte datterens drapsmenn

– Behovet var der, men forsvant da de ikke viste tegn til anger, forteller Ada Sofie Austegard.

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegards datter Stine Sofie ble bare åtte år.

Foto: Mads Nygård / NRK

Moren til Stine Sofie Sørstrønen som ble drept i Baneheia i 2000, forteller til at hun ikke lenger har noe ønske om å møte datterens drapsmenn.

– Det var faktisk aktuelt å treffe dem rett etter at de ble pågrepet. Da hadde jeg lyst til å spørre dem om hvorfor. Hvordan kunne dere gjøre noe sånt, hvordan kunne dere ta livet av den lille jenta mi, sier Ada Sofie Austegard til NRK Brennpunkt.

Behovet forsvant da angeren uteble

NRK har skrevet om Kjetil Klungland, som flere ganger har tatt initiativ til å møte sin fars drapsmann, NOKAS-raneren Kjell Alrich Schumann.

Både EU, Europarådet og FN anbefaler å innføre en rettighet til å delta i såkalte gjenopprettende prosesser, eller tilrettelagte møter mellom ofre og gjerningsmenn. I Norge ønsker Konfliktrådet flere slike møter i krimsaker.

Men for Ada Sofie Austegard forsvant behovet for å møte gjerningsmennene etter at hun hadde fulgt begge rettssakene mot dem i juni 2000.

– Behovet forsvant fordi jeg ikke så noe tegn til anger. Den ene gjerningsmannen hevder jo at han er uskyldig, den dag i dag. Og den andre viste overhodet ingen følelser da han forklarte seg om det som hadde skjedd, og hva de hadde gjort, sier Austegard.

– Hadde dette stilt seg annerledes dersom de hadde vist anger?

– Ja, da hadde det kanskje stilt seg annerledes. Men det går på en måte ikke an å begynne å vise anger etter noen år. Da er det for sent, sier Austegard.

Se arkivklipp:

Video ark-baneheiadom-200510-p

Dommen falt i Baneheia-saken

Tilgir aldri

Ada Sofie Austegard sier til NRK at tilrettelagte møter mellom overgriper og offer helt sikkert kan være til hjelp for mange.

– Men det må være på den fornærmede eller den etterlatte sitt initiativ, ikke den domfelte, understreker hun.

Til NRK Brennpunkt forteller Kjetil Klungland at det vil være naturlig for ham å hilse på farens drapsmann dersom han treffer ham på gata. Han sier også at han ønsker ham et godt liv.

For Ada Sofie Austegard er det ikke aktuelt med en lignende forsoning:

– Jeg har aldri tilgitt, og jeg kommer heller aldri til å tilgi, men det lever jeg veldig godt med.

NRK Brennpunkt har vært i kontakt med en av de dømte i Baneheia-saken. Han ønsker ikke å kommentere saken.