Hopp til innhold

Spionprogrammet NRK nektet å sende

Da journalisten Ivar Enoksen laget program om den norske storspionen Selmer Nilsen fikk han føle den kalde krigens kraft med full styrke. NRK stoppet programmet og låste det ned i arkivet i 37 år. Nå sendes det på nytt.

Enoksen 1

- En barnslig og idiotisk reaksjon. Journalist Ivar Enoksen ble opprørt da NRK stanset programmet hans om spionen Selmer Nilsen (innfelt).

Foto: Privat

– Jeg var på hytta på Geilo og skulle gjøre helgehandelen. I avisstativet grein Dagblad-forsiden mot meg med «Ekstraordinært møte i Kringkastingsrådet». Da skjønte jeg hva som var i ferd med å skje, sier Enoksen.

Det var 1971 og kald krig. Den unge frilansjournalisten Ivar Enoksen hadde nettopp fullført et dristig prosjekt. Han hadde laget en TV-dokumentar om finnmarkingen Selmer Nilsen, som hadde spionert for Sovjetunionens militære etterretningstjeneste.

Selmer Nilsen

Selmer Nilsen spionerte på Norge for Sovjetunionen fra 1948 til 1967.

Foto: NRK

Nilsen hadde fotografert militære anlegg over hele Norge, og da russerne fikk mistanke om at USA brukte Bodø flyplass som base for spionflyginger over Sovjetunionen var det Selmer Nilsen de sendte for å sjekke.

Fra en gammel bunker i Rønvikfjellet hadde han direkte utsyn til flystripa, og direkte radiokontakt med Sovjetunionen.

Spion i nesten 20 år

Selmer Nilsen ble vervet som sovjetisk agent i 1948, og han ble ikke arrestert før i 1967. Da ble han dømt til syv og et halvt års fengsel for spionasje.

– Da jeg laget dokumentaren var han blitt erklært ikke soningsdyktig, og satt fri. Han hadde ytringsfrihet og jeg syntes det var interessant å høre hva han kunne fortelle. Han var blant annet kritisk mot metodene til Sovjetunionen, forteller Enoksen.

Men da det ble kjent at NRK produserte et slikt program, startet et voldsomt rabalder. Sterke krefter mente at det var uhørt at NRK skulle fortelle en spions historie.

– På den tiden måtte man tydeligvis bare ha gjort positive ting i livet for å fortjene et portrett i NRK, sier Enoksen.

Politiet i klipperommet

I sluttarbeidet med programmet oppsto en spesiell situasjon.

– Randi Weum, som klippet filmen, opplevde plutselig at 12 fremmede mennesker klemte seg inn på klipperommet og ville se. Der var det blant annet representer for overvåkingstjenesten og kringkastingsrådet. Overvåkingspolitiet sa at de ikke kunne stoppe filmen, men at deres ønske var at den ikke måtte bli sendt, sier han.

Og det var det som skjedde. Kringkastingsrådet vendte tommelen ned, og NRK besluttet å stanse den ferdige filmen.

– Jeg syntes det var en idiotisk og barnslig avgjørelse. Men jeg bøyde meg, ettersom jeg var frilanser og sto fritt til å ta med meg stoffet andre steder.

Sendt i Sverige

Enoksens utvei ble å gjøre en avtale med Sveriges Televisjon (SVT) – NRKs søsterorganisasjon i Sverige. Der gjorde han alle opptakene på nytt, og produserte en film om Selmer Nilsen som ble sendt i Sverige, Danmark og Finland.

Dermed oppsto den spesielle situasjonen at det bare var i Norge at Nilsens historie ble stoppet.

– Vi hadde en episode i Sverige også. Det svenske overvåkingspolitiet Säpo kontaktet SVT og minnet dem om at rettssaken i Norge hadde gått for lukkede dører. De sa at dersom det kom frem informasjon fra rettssaken i programmet risikerte jeg at det ble reist sak mot meg. Vi ignorerte den trusselen, og ingenting skjedde, forteller Ivar Enoksen.

Enoksens originale dokumentar ble liggende i NRKs arkiver i 37 år. I 2008 ble det omsider sendt. I forbindelse med Spionhelgen på NRK2, som starter fredag kveld, sendes programmet på nytt.

Du kan se hele programmet her:

Historien om den norske KGB-spionen Selmer Nilsen ble i 1971 stanset av kringkastingssjefen, etter at overvåkingspolitiet og den militære sikkerhetstjenesten hadde sett programmet og sagt sitt. Finnmarkingen Selmer Nilsen var en svært viktig spion for Sovjetunionen, bl.a. i den såkalte U2-affæren, som førte til at Norge ble truet med atomangrep.

Spionprogrammet Norge ikke fikk se