Slik beskytter du nettverket ditt

Ved hjelp av noen enkle grep kan du bytte til den sikrere krypteringsvarianten WPA eller WPA2, og slik beskytte deg mot inntrengere på nettverket.

Dan Egerstad hacker et nettverk

Dan Egerstad (t.v.) er en tidligere hacker som nå jobber som sikkerhetskonsulent. Her demonstrerer han hvor enkelt det er å hacke seg inn på et åpent nettverk.

Foto: Uppdrag granskning / SVT

Det fins flere måter å endre krypteringen på et trådløst nettverk. Hvilken metode du velger avhenger av hvilken ruter du har.

1. Logg deg inn på ruteren ved å skrive ruterens IP-adresse i adressefeltet på nettleseren. Sjekk bruksanvisningen for ruteren din for å få riktig IP-adresse.

2. Gå inn på hovedinnstillingene for det trådløse nettverket.

3. Velg krypteringsmetoden WPA eller WPA2.

4. Velg en krypteringsnøkkel. Velg en nøkkel som har minst åtte tegn; sikkerheten blir høyere jo flere tegn du bruker i nøkkelen. Bruk gjerne minst ti eller flere tegn i nøkkelen. Velg tilfeldige tegn og bland helst bokstaver, tall og andre tegn for å gjøre det vanskelig for utenforstående å gjette nøkkelen din.

Vanlige nøkler er 192.168.0.1 (D-Link, Netgear), 192.168.1.1 (Linksys, Netgear) og 192.168.2.1 (Belkin).

Dessuten: Bytt navnet på nettverket SSID til et unikt SSID.

Sterkt passord viktig

Sikkerhetskonsulent og tidligere hacker Dan Egerstad har ytterligere ett viktig råd:

– Du må fortsatt ha et sterkt passord, så klart.

– Og hva innebærer det?

– Det skal være ganske langt og bestå av minst åtte tegn. Det skal helst være et ikke-ord, altså ikke et navn eller noe som er med i ordlisten, sier Dan Egerstad.

Hovedsakene nå

Siste lyd/video

Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.
Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen. Brennpunkt følger de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene. Hvorfor havnet 15 tonn fersk og fin sjokolade på søpla? Og hva betyr spillet på bakrommet for prisene og matutvalget som møter oss i butikken, hver dag, året rundt?
Hun ville slippe en langsom og smertelig død. Derfor valgte Siv Tove Pedersen (41) å reise til Sveits for å avslutte livet sitt. Før det hadde hun kjempet mot en uhelbredelig lungesykdom i sju år. I denne dokumentaren forteller vi Siv Tove Pedersens historie.