Hopp til innhold

Norsk pasientskadeerstatning måtte snu i Benjaminsaken

Norsk Pasienskadeerstatning måtte snu i Benjaminsaken etter at de først konkluderte med at 22-åringens dødsfall ikke skyldtes sykehussvikt.

Til minne om Benjamin Lie

Benjamin Lie (22) døde natt til 5. september 2009.

Foto: Brennpunkt

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mente først at Ringerike sykehus ikke hadde sviktet i behandlingen av Benjamin Lie (22), da de vurderte foreldrenes søknad om erstatning etter at sønnen døde på sykehuset.

NPE sin sakkyndige konkluderte da som sykehusledelsen på Ringerike selv gjorde, nemlig med at de de ikke fant noen avvik. Dette til tross for at bunken med papirer som ble sendt fra sykehuset til NPE viser det politiet seinere påpekte i sin etterforskning– at en rekke rutiner var brutt.

Ønsket erstatning

Familien til Benjamin gjorde som mange tusen norske pasienter og pårørende. De ba NPE om erstatning fordi de mente sykehuset var å klandre for at Benjamin døde natta etter en kneoperasjon.

Norsk pasientskadeerstatning vurderer sakene de får inn i lys av hva de pårørende mener og i lys av hva sykehuset selv mener har skjedd i saken.

NPE fikk denne gang tilsendt egenrapporter fra ansatte på sykehuset, journalen til Benjamin Lie og et brev med sykehusledelsens vurdering av hva som har skjedd.

Fagdirektøren ved sykehuset skriver i sin rapport til NPE at Benjamin Lie fikk tilsyn etter rutinene den natta han døde: ”Rutinemessig kontroll annen hver time – siste sjekk under natten var kl.06.15 da nattevakt registrerte snorkelyd.”

Dette er det samme hun rapporterte til Helsetilsynet i saken.

Vurdererte ikke Benjamins siste timer

Men NPE har også fått både sykehusjournalen til Benjamin Lie og sykepleierens egenrapport. Der står det ikke noe om at sykepleieren så inn til pasienten. Tvert imot, sykepleieren på nattevakt skriver at hun ikke gikk inn til Benjamin, men at hun lot han sove.

I journalen står det også hvor mye smertestillende Benjamin fikk, og hvor tett medisinen ble gitt, før han altså ble liggende uten tilsyn.

Anne-Mette Gulaker

Anne-Mette Gulaker fra NPE sier til NRK at det er grunnlag for å si at det er en svikt i håndteringen av Benjamin Lie.

Foto: Nyhetsspiller

Likevel skriver NPE sin sakkyndige, et halvt år etter at foreldrene har søkt om erstatning, følgende i sin erklæring: ”Jeg finner ikke noen grunn til å tro at det forelå en mest sannsynlig årsakssammenheng mellom sykehusets behandling og dødsfallet”.

Brennpunkt har spurt Norsk Pasientskadeerstatning hvordan de først kom fram til denne konklusjonen.

Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker sier at deres sakkyndige hadde fokuset på tiden umiddelbart etter kneoperasjonen til Benjamin på postoperativ avdeling, og da så de ikke så noe svikt hos sykehuset:

– Dette er den rådgivende leges vurdering ut i fra de opplysningene som finnes på det tidspunktet, og da fant man at i den postoperative fasen var det ingen svikt, sier Gulaker til NRK Brennpunkt.

NPE valgte altså å se helt bort fra de siste timene av Benjamins liv . De var opptatt av hvordan operasjonen gikk, og overvåkningen etterpå, på intensiven. Hva som skjedde med han på rom 225, har de ikke vurdert.

– Hvorfor er ikke det viktig hvis det er der han dør oppe på sengepost etter operasjonen?

– Det var der fokuset lå på på det tidspunktet, sier Anne-Mette Gulaker igjen.

(Saken fortsetter nedenfor bildet)

Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen

Benjamin Lie døde etter en kneoperasjon. Foreldrene har nå fått medhold i at de har krav på erstatning.

Foto: Unni Tobiassen Lie (Privat) / NRK

Måtte snu

NPEs vurdering i saken ble sendt ut til Benjamins foreldre seks måneder etter at de meldte den inn.

Rett etter at den ble skrevet, avsluttet politiet ved Nordre Buskerud politikammer sin etterforskning av Ringerike sykehus i samme sak.

I April 2010 idømte de helseforetaket som eier Ringerike sykehus, Vestre Viken, et forelegg på 500 000 kroner.

Politiet mener sykehuset samlet sett har handlet grovt uaktsomt og at Benjamin Lie døde som følge av sykehusets behandling.

Først etter at politiet har kommet til en helt annen konklusjon, snudde Norsk pasientskadeerstatning.

– Vår rådgivende lege er i den første uttalelsen fokusert på hva som skjer i den postoperative fasen, altså på hva som skjer mens pasienten fortsatt er på overvåkning , og er ikke så fokusert på det som skjer natten etterpå. Så skjer det en påvirkning av saken gjennom den utredningen som politiet står for og vi går en ny runde og vi mener da at det er grunnlag for å si at det er en svikt i håndteringen av denne pasienten, sier Gulaker.

To av tre har fått avslag

Etter at NPE fastslo dette, fikk foreldrene medhold i at de har rett på erstatning.

Brennpunkt har spurt NPE om hvor ofte deres konklusjoner fraviker fra sykehusledelsens egenrapporteringer om saken. NPE opplyser at denne type informasjon, ikke blir registrert i sakene deres, og at det dermed er vanskelig å si noe om.

De siste årene har to av tre fått avslag på sin søknad om erstatning etter det de mener er feilbehandling i helsevesenet.