Hopp til innhold

Nye bilder fra Gaza-konvoien

Svensk TV har i samarbeid med NRK Brennpunkt satt nytt søkelys på hva som skjedde da hjelpekonvoien til Gaza endte i et blodbad i mai i år.

Israelsk soldat peker med våpen.

Talsperson Vangelis Pissias i Ship to Gaza, ombord på 'Sofia' får et skarpladd våpen mot brystet, i strid med hva det israelske forsvaret har sagt de gjør.

Foto: Mario Damolin / Uppdrag Granskning, SVT

Journalistene Fredrik Laurin, Sven Bergman och Joachim Dyfvermark i Sveriges Television har gravd fram mange unike og hittil ukjente bilder fra konvoien, samt nye øyenvitnefortellinger, ekspertintervjuer og konklusjoner fra granskningene av hendelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Israel border "Sofia"

Israel border den svensk-greske båten ”Sofia” opp langs skipssiden i internasjonalt farvann.

Foto: Mario Damolin / Uppdrag Granskning, SVT

Programmet til Uppdrag granskning i Sveriges Television, ”Konvoien til Gaza”, baserer seg delvis på Brennpunkts dokumentarfilm ”Operasjon sjøbris”.

For første gang vises videopptak av profilerte svenske personligheter som er med på hjelpekonvoien til Gaza, på TV. Israelerne beslagla alt fotomateriale og utstyr de fant. De nye bildene ble smuglet ut av en tysk dokumentarfilmfotograf, som befant seg på den svensk-greske båten ”Sofia”.

Blant de svenske passasjerene vi ser er krimforfatteren Henning Mankell, legen Victoria Strand og religionsforsker Mattias Gardell: Gardell var om bord på båten ”Mavi Marmara”.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Legen Victoria Strand ombord i "Sofia".

Den svenske legen Victoria Strand gjorde klart et bord med førstehjelpsutstyr da israelerne bordet båten hun var på.

Foto: Mario Damolin / Uppdrag Granskning, SVT

Ny konvoi, med norsk båt

Gardell er leder for organisasjonen ”Ship to Gaza, Sweden”, og forteller i programmet at planene for en ny konvoi er kommet langt. Det nærmer seg 20 båter denne gangen, mot åtte sist, ifølge Gardell.

Båtene kommer fra en rekke forskjellige land. Denne gangen skal det også være med en egen norsk båt, etter det Brennpunkt erfarer. Avreisen er ikke endelig bestemt, men blir trolig en gang i løpet av våren 2011.

Israelsk offiser: ”For vanskelig”

I juli i år møtte Brennpunkt en offiser på høyeste nivå i den israelske marinen, som sa at 20 båter i en og samme konvoi mot Gaza vil bli for vanskelig for den israelske marinen å stanse i åpen sjø. ”Vi må bruke politiske kanaler for å stanse konvoien før den legger ut”, sa offiseren til Brennpunkt.

Han var en av kommandørene under aksjonen, der ni aktivister ble skutt og drept av israelske soldater.

Kampene mellom soldatene og aktivistene brøt løs på det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara, eid av den tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH. Flere titalls mennesker ble såret, deriblant seks israelske soldater.

Se også Brennpunkts intervju med oberstløytnant og talsperson for IDF, Avital Leibovich, kvelden før tragedien på Mavi Marmara.

Mishandling

Svenskene Mankell, Strand og Gardell ble alle vitner til israelernes brutale bording av båtene. I i likhet med de over 700 andre aktivistene, ble de arrestert og satt i israelsk fengsel. I Uppdrag granskning forteller den svenske legen Victoria Strand hvordan hun var vitne til at aktivister ble fysisk og psykisk mishandlet i israelsk fangenskap. Spørsmålet om rettslig forfølgelse av Israel tas også opp i det svenske programmet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Krimforfatteren Henning Mankell

Henning Mankell på dekk, med redningsvest, ved noen tønner, som en av passasjerene på den svensk-greske båten ”Sofia”. Han ble arrestert og satt i israelsk fangenskap.

Foto: Mario Damolin / Uppdrag Granskning, SVT

Katastrofal blokade

Israelerne satte en fullstendig stans for konvoiens ferd til Gaza, via sjøveien. Noe av nødhjelpslasten ble etter over en måned kjørt inn til Gaza via land. Det er ukjent i hvilken grad varene har nådd fram til mottakerne i god stand.

Den israelske blokaden av Gaza, til lands, til vanns og i luftrommet, har ifølge FN skapt en humanitær katastrofe for de 1,5 millioner palestinerne som lever innestengt på det lille landområdet.

Les mer på "Uppdrag gransknings" hjemmesider