Hopp til innhold

Krever frisk skole-luft for alle

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen krever nå at alle kommuner sikrer elever og lærere frisk skole-luft.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil revurdere ordningen med at kommunene godkjenner sine egne skoler.

Foto: Espen Andersen / NRK

NRK Brennpunkt har dokumentert at minst 200.000 barn hver dag går på skoler som ikke har godkjent inneklima. Elever og lærere opplever å bli syke av skole-luften. Flere elever lærer mindre på skolen fordi luften gjør dem trøtte og syke.

– Kommunene må ta dette alvorlig og ta ansvaret. Det er absolutt ikke godt nok at så mange barn går på skoler som ikke er godkjent. Kommunene har to oppgaver som er viktigere enn alle andre. Det er helse og skoler og barnehager. Det er store velferdsoppgaver, og det første politikere i kommunene må prioritere før de gjør noe annet, mener Strøm-Erichsen.

Samtidig har Brennpunkts undersøkelser vist at de skolene som har godkjent inneklima har flere feil og mangler. På skoler som kommunene mener oppfyller lovens krav forteller elever om vannlekkasjer, muggsopp og tett luft.

Nå peker helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på kommunene og krever at de tar det ansvaret de har som skoleeiere:

– Så lenge det er en skole med dårlig inneklima som barn går på, så er ikke det godt nok. Alle barn skal gå på skoler med godkjent inneklima. Det er grunnleggende for læring og helse, mener Strøm-Erichsen.

– Når skal det være på plass?

– Det må være umiddelbart på plass. Men tidspunktet og plan synes jeg du skal spørre kommunene om.

– Du er i posisjon til å sette en ny frist. Vil du gjøre det?

– Det er vanskelig å gjøre det nå før jeg har fått resultatet av den gjennomgangen som Helsedirektoratet og Undervisningsdirektoratet skal gjennomføre nå i høst. Vi må vite mer om hva som er situasjonen før vi eventuelt setter en ny frist, samtidig som vi vil samarbeide med kommunene og tilby veiledning i arbeidet med forbedre inneklimaet, svarer Strøm-Erichsen.

Gjennomgang av lovverket

Det er nå 16 år siden forskriften om miljørettet helsevern i skoler ble innført. I 2003 ble også Opplæringsloven endret slik at elevene også der var sikret et godt inneklima. I 2011 kom en ny revidert utgave av Folkehelseloven som også skal sikre godt inneklima. Likevel går barn hver dag på skoler hvor de risikerer å bli syke.

Nå vil Strøm-Erichsen gå igjennom lovverkene og se på om følgende bør endres for å sikre at barn ikke risikrerer å bli syke når de går på skolen:

  • NRK Brennpunkt har dokumentert at ingen skoler har opplevd at et godkjent-stempel har blitt trukket tilbake. Nå kan det bli aktuelt at skolene må godkjennes på nytt etter en viss tid. I dag har ikke loven dette kravet.
  • I dag er det helsevernetaten eller kommunelegen som godkjenner skoler. Flere mener at dette er som bukken og havresekken, eller som at restaurantene eier mattilsynet. Nå kan det bli aktuelt å endre denne praksisen.
  • Alle skolene skal kartlegges på nytt. De skolene som ikke er godkjent eller midlertidig godkjent skal få ekstra oppfølging for å oppfylle kravene. Både økonomisk hjelp og kompetanse skal tilbys kommunene.

– Vi må gå igjennom tilsynsordningen og lovverket. Å sette en dato for hvor lenge en skole er godkjent er en av tingene som bør vurderes endret. Vi må også se på om det er godt nok at tilsynet utføres av kommunene selv, sier Strøm-Erichsen.

Ingen nye penger

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen mener kommunene må ta ansvar for å sikre frisk luft på alle skoler.

Foto: Espen Andersen / NRK

En rapport utført av Multiconsult på oppdrag fra Kommunesektorens organisasjon (KS) konkluderte i 2008 med at skoleforfallet har en prislapp på 46 milliarder kroner.

Riksrevisjonen påpekte i 2005 at vedlikeholdet av kommunale bygninger var langt fra godt nok. Ifølge Statistisk Sentralforbund bruker kommunene under halvparten av det SINTEF anbefaler på vedlikehold av bygninger.

– Er det rom i dagens kommunebudsjetter til å ta igjen dette etterslepet?

– Kommunene har fått mye mer penger siden 2005. I tillegg har vi en rentekompensasjonsordning for rehabilitering av skolebygg, svarer Strøm-Erichsen.

Ungdomspolitikere og jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener at kommuner må bli straffet før de forstår alvoret i å ikke følge lovverket. Det har foreløpig ingen blitt til nå.

– Jeg håper ikke det er nødvendig. Jeg håper lokal-demokratiet fungerer bedre enn det, mener Strøm-Erichsen.