Hopp til innhold

– Som himmelen for en bonde fra Norge

Bjørn Kristianslund ga opp å være melkebonde i Norge. Nå driver han korngård på størrelse med en norsk kommune på prærien i Canada.

Bjørn Kristianslund

Bjørn Kristianslund og kona Heidi på gården i Rivers, Canada.

Foto: Atta Ansari / NRK

I et hav av moden hvete kommer tre gigantiske skurtreskere kjørende side om side. I en av de enorme, grønne maskinene sitter den norske storbonden Bjørn Kristianslund. For tre år siden ga han opp tilværelsen som korn- og melkebonde i Østfold, og flyttet til Canada for å drive gård sammen med familien.

– For meg ble det litt som å komme til himmelriket. Dette er en helt annen verden, og kan ikke sammenlignes med hvordan det var å være bonde hjemme i Norge.

Utenfor den lille byen Rivers, i provinsen Manitoba, driver han et gårdsbruk på nesten 50 kvadratkilometer. Det er på størrelse med en vanlig norsk kommune. På den endeløse prærien dyrker han nå hvete, bygg og raps i en størrelsesorden norske bønder bare kan drømme om.

Fra Bondelandet.

Video: Bjørn Kristianslund ville både drive gård og ha tid til familien. Løsningen ble å flytte til Canada.

Byråkrati og jordmangel

Kristianslund har alltid drevet med jordbruk, og kjøpte sin første gård da han var 23 år gammel. Etter mange vanskelige og slitsomme år, kom han til et punkt der han trodde han ble nødt til å gi opp yrket sitt.

– Så lenge jeg kan huske, har jeg alltid hatt et sterkt ønske om å være bonde. De første årene var jeg deltidsbonde, hadde jobb ved siden av og drev med både korn og melkekyr. Men målet mitt har alltid vært å kunne drive jordbruk på heltid.

Det skulle vise seg å bli en vanskelig drøm å forfølge i Norge.

For å få det til å gå rundt økonomisk, prøvde han lenge å få leid eller kjøpt mer jord. Men i Norge er god matjord en mangelvare. I følge Kristianslund var det dessuten så mye regler og byråkrati forbundet med konsesjoner og omregulering at han var på nippet til å kaste inn håndkleet og gjøre noe annet.

– Jordbruket i Norge er for lite og for byråkratisk. Dessuten er det så arbeidskrevende at hvis jeg skulle fortsette, ville jeg ikke klare forpliktelsene i forhold til familien. En stund hadde jeg land både i Sverige og i Norge, men å reise frem og tilbake for å melke kuer ble for vanskelig i lengden. Selv om melkeproduksjon på mange måter var det jeg likte best, ble det umulig for meg å ha noe familieliv så lenge jeg hadde dyr å passe hele døgnet.

• Les: Ingen vil ha «verdens beste jobb»

• Les: Unge bønder gir opp mjølka

– Vanskelig å flytte

Etter å ha forhørt seg litt rundt, gikk det opp for Kristianslund at mulighetene som bonde var mye større i utlandet enn i Norge.

På en landbruksmesse i Danmark ble han kontaktet av en megler som hadde en gård til salgs i Canada. Etter en lang tenkepause, bestemte han og familien seg for å satse på kornproduksjon i et av verdens største jordbruksområder.

– Det var ikke lett for meg å forlate Norge, det er tross alt fedrelandet mitt. Men når jeg begynte å sammenligne, gikk det opp for meg at i Canada kunne jeg leve som bonde og samtidig ha et liv ved siden av, sier han.

Etter tre år på prærien er storbonden sikker på at valget var riktig. Selv om den enorme gården krever mye jobb, har driften faktisk vist seg å være enda mer effektiv enn han hadde forestilt seg da han reiste fra Norge.

– Jo mindre gården er, jo mer arbeidskrevende er den. Paradoksalt nok går landbruksmaskinene mine færre timer i året her i Canada enn de gjorde hjemme, og her snakker vi om en gård som er mange, mange ganger så stor.

– 15 til 20 ganger så effektivt

Nå, midt i innhøstingen av hvete, går de store skurtreskere nærmest døgnet rundt for å fylle de store kornsiloene på eiendommen hans. Takket være GPS-styring finner maskinene selv den beste ruten. I førerhuset kan Kristianslund konsentrere seg om å koordinere de andre innhøsterne og om å kalle inn de store trailerne som med jevne mellomrom henter det ferdige kornet fra treskerne.

Fra Bondelandet

Video: Gigantiske skurtreskere bruker GPS for å finne den beste ruten for å høste kornet. Knapt et kornaks står igjen når maskinene er ferdige.

Med millimeterpresisisjon kutter de over 40 fot lange skjærebladene brede gater i åkrene. Det har vært en god vår, og under slike forhold jafser hver av de gigantiske skurtreskerne til seg over 25 tonn korn i timen.

Det flate, endeløse landskapet er ideelt for kornproduksjon. Ikke bare er det nærmest uendelig tilgang på god jord, men også klimaet er bedre egnet enn i Norge. Han anslår selv at han driver 15 til 20 ganger så effektivt her, ikke minst på grunn av de mange maskinene som krabber rundt på jordene.

– Før måtte jeg bruke masse tid og krefter på å kjøre frem og tilbake mellom små jorder. Det var en stor jobb å drenere og gjødsle for å få en brukbar avling. Her er det jevn nedbør og nok sol. Vi trenger bare å så, gjødsle lett, og kan høste korn både vår og høst. Det ferdige kornet trenger ikke engang tørking.

– Lett å være bonde i Canada

For Kristianslund har flyttingen til Canada ført til økonomisk trygghet i det yrket han brenner for. Å være bonde i hans nye hjemland har også betydd en helt annen status og yrkesstolthet enn han var vant med fra Norge.

– Det er veldig lett å være bonde her i Canada, ikke bare økonomisk. Her blir arbeidet verdsatt. I Norge var det bare snakk om subsidier og dyr mat. Her blir jeg sett på som hardtarbeidende kar som gjør noe viktig for samfunnet. I Norge var det tungt å ikke bli respektert for den jobben jeg gjorde, avslutter han.

NRK-serien «Status Norge: Bondelandet» (1:3). Mange bønder legger ned gårdsdrifta i det karrige, langstrakte fjellandet vårt. Vil norsk landbruk klare seg i en moderne verden?

* NRK2 12/9 klokka 20:45
* NRK1 16/9 klokka 22:30