Hopp til innhold

Norge tjener på våpensalg til Israel

Norge har regler som forbyr eksport av våpen til Israel. Men statseide Nammo har kjøpt seg en fabrikk i USA som følger amerikanske regler.

M72 i Israel

Dette bildet ble tatt på grensen mellom Gaza og Israel i 2007 etter en trefning mellom israelske soldater og Islamsj Jihad. En soldat fra IDF bærer en synlig M72 på ryggen.

Foto: TSAFRIR ABAYOV / AP

Næringsminister Sylvia Brustad representerer staten som eier i Nammo. Hennes departement sørger for statlige inntekter til Norge når Israel kriger mot palestinerne på Gazastripen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre innvilger ikke eksportlisenser på våpen til Israel. Begge holder seg innenfor norsk lovverk.

Hvordan er dette mulig?

Norsk regelverk for våpeneksport bygger på vedtak som har som grunnprinsipp at våpen ikke skal eksporteres til land der det er krig, borgerkrig eller der krig truer. Som hovedregel kan man likevel eksportere våpen til Nato-allierte, som en del av forsvarspakten.

Når Utenriksdepartementet gjentatte ganger har avslått eksportlisenser til land som Israel, Colombia, Sri Lanka og andre land der etterspørselen er høy, har dette begrenset markedet for norske våpenbedrifter.
Men det finnes måter å utvide markedet på.

Se Brennpunkt: "Hva drepte lillebror?" og "Israel bruker norske våpen" .

Heleid fabrikk i USA

Våpenkonsernet Nammo (tidligere Raufoss ammunisjonsfabrikk) er eid 50% av den norske stat og 50% av en finsk aksjonær. Nammo i Finland forholder seg til finsk lov, i Sverige forholder selskapet seg til svenske eksportregler og i USA forholder Nammo seg til amerikanske regler.

Opprinnelig ble Nammo laget som resultat av en fusjon mellom svenske, finske og norske forsvarsbedrifter. Men selskapet kjøpte i 2007 100% av aksjene i et amerikansk konsern som het Talley Defense Systems.

Talley (nå Nammo Talley) er produsent av det skulderholdte våpenet M72 LAW. I femten år før Nammo kjøpte bedriften hadde man i Norge produsert M72 på lisens fra amerikanerne, og man leverte også deler til den amerikanske produksjonen.

Mange av USAs allierte har fått ta i bruk M72. Anerkjente analytikere i Forecast International mener våpenet er i bruk i hele 34 land. Ett av dem er Israel.

Brukt i Gaza, bestiller mer

7. januar 2009 skrev en israelsk informasjonsoffiser en artikkel om hvordan instruktørene i IDF (Israel Defense Forces) forberedte sine infanterister til kampene i Operation Cast Led på Gazastripen. De ble blant annet drillet i bruken av M72 LAW som inngår i infanteriets utrustning.

Det israelske infanteriet har så gode erfaringer med våpnene fra den norskeide fabrikken i USA at de sist høst bestilte 28.000 av den nyeste og mest avanserte utgaven, M72A7. Etter behandling i Defense Security Cooperation Agency (DSCA) ble transaksjonen anbefalt gjennomført overfor den amerikanske kongressen.

Sammen med reservedeler og øvingsmissiler har denne ordren en verdi på hele 89 millioner dollar, mer enn 600 millioner norske kroner.
I følge Nammo er kontrakten ikke signert ennå. Men formelt sett er det ingenting i veien for å gjennomføre handelen.

Pressemeldingen fra DSCA der bestillingen omtales kan leses her. Pressemelding fra DSCA om at Israel bestiller M72

USA betaler

På Talley sine amerikanske nettsider finner NRK Brennpunkt erklæringer som fabrikkens underleverandører skal skrive under på. De må fylle ut sitt eget navn, og skrive under på at de er klar over at våpendelene de leverer inngår i Nammo Talleys produkter, at handelen finansieres over amerikanske myndigheters Foreign Military Funds, og at kjøper av produktene er israelske myndigheter.

Statssekretær Øyvind Slåke

Statssekretær Øyvind Slåke.

Foto: Nærings- og handelsedepartementet

Se også: Erklæring for underleverandør

Når NRK Brennpunkt spør Nærings- og handelsdepartementets statssekretær Øyvind Slåke om saken, sier han:

- Nammos fabrikk i USA forholder seg til amerikanske eksportregler.
Han vedgår at denne virksomheten er noe som bringer inntekter til den norske staten som eier, og har ingen planer om å gripe inn overfor selskapet i egenskap av å være eier.

Sissel Solum

Kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Nammos informasjonsdirektør Sissel Solum skriver i en epost at etter oppkjøpet i 2007 har Talley kun hatt amerikanske myndigheter som kunde. Men hun understreker at Nammo ikke har kontroll med hva amerikanske myndigheter gjør med våpnene de kjøper fra fabrikken i USA.