Hopp til innhold

Fjorårets mest sette Brennpunkt-dokumentarer

I 2014 ble dokumentarene til NRK Brennpunkt sett av mellom 340.000 og 620.000 TV-seere. I tillegg var mange av filmene poulære i NRKs nett-TV. Dette er dokumentarene som ble sett av flest i 2014:

Mest sett våren 2014:

Seertallene til NRK Brennpunkt er normalt høyest på våren. Årets desisert mest sette dokumentar ble sendt allerede i mars, og handlet om Motivasjonskolletktivet i Eidsvoll:

– Alt jeg tenkte var at jeg ville vekk

Silje Mack

Brennpunkt: Med tvang skal vondt fordrives

På en barneverninstitusjon i Akershus skulle ungdommer med rus- eller adferdsproblemer få hjelp og behandling. Men tidligere beboere fortalte om et opphold som gjorde mer skade enn nytte, med utstrakt bruk av tvang, isolat og militær disiplin.

Etter dokumentaren har Fylkesmannen i Oslo og Akershus bestemt at avdelingen dokumentaren handlet om må legges ned fordi boforholdene kan være skadelig for ungdommene.

Rykter om juks gjør dem usikre på om de vil satse som fiskere

Kjartan Andrè Nygård og Kristoffer Reiten

Brennpunkt: Torskefusket

Vi følger to tenåringer på tidenes torskefiske, en næring i store bølgedaler: Noen tjener penger, andre sier fiskefusk ødelegger næringens rykte og økonomi. Og noen tør ikke snakke, av frykt for å bli svartelistet.

Etter dokumentaren ble vist har Nærings- og fiskeridepartementet vedtatt flere tiltak som skal bidra til å bekjempe fiskekriminalitet. De to unge fiskerne i dokmentaren fikk møte fiskeriministeren.

– Året som fosterforeldre ble vår verste tid

Ida Vikaune og familien

Brennpunkt: Brustne hjerterom

Norge har et stort behov for flere fosterfamilier. I Brennpunkt fortalte flere fosterforeldre om et barnevern som ikke ga dem støtten de trenger.

Barne- og familieminister Solveig Horne åpnet etter å ha sett dokumentaren for å gi fosterforeldre mer innflytelse i fosterhjemsomsorgen, og ba kommunene få på plass en meklingsordning.

Mest sett høsten 2014:

Et fly fullt av barn

20. oktober 1968 landet et helt spesielt fly på Fornebu. Om bord var små krigsskadde barn som var hentet ut fra Vietnamkrigen av norske antikommunistiske ungdomspolitikere. Det var 69 foreldreløse barn, sulteforet på nærkontakt, og de ble adoptert av norske foreldre som ville hjelpe. Vi følger de voksne vietnambarna på reisen tilbake til et hjemland de ikke kjenner.

Brennpunkt: Vietnambarna

20. oktober 1968 landet et helt spesielt fly på Fornebu. Om bord var små krigsskadde barn som var hentet ut fra Vietnamkrigen av norske antikommunistiske ungdomspolitikere. Det var 69 foreldreløse barn, sulteforet på nærkontakt, og de ble adoptert av norske foreldre som ville hjelpe. Vi følger de voksne vietnambarna på reisen tilbake til et hjemland de ikke kjenner.

– Du var spion, Paul!

Den nå 90 år gamle Paul Smith har sittet på en unik historie fra den kalde krigen. Våren 1959 ble han kontaktet av etterretningstjenesten, som lurte på om han kunne tenke seg en reise til Moskva. Turen skulle gjennomføres under dekke av en bilferie, i en ombygd Mercedes. I Brennpunkt gjenforteller og gjenopplever Smith det dramatiske spionoppdraget.

Brennpunkt: Operasjon Odin

Den nå 90 år gamle Paul Smith har en unik historie fra den kalde krigen. Våren 1959 ble han kontaktet av etterretningstjenesten, som lurte på om han kunne tenke seg en reise til Moskva. Turen skulle gjennomføres under dekke av en bilferie, i en ombygd Mercedes. I Brennpunkt gjenforteller og gjenopplever Smith det dramatiske spionoppdraget.

– Jeg ofra en del av livet mitt for å holde familien sammen

Hassan er 18 år og drømmer om å bli megler. Han sier det ikke er så farlig hvem han skal gifte seg med, bare hun er pakistansk, muslim og villig til å pleie foreldrene hans når de blir gamle. Abu er født og oppvokst i Norge, men ingen har noen gang regnet ham for å være norsk. Hvorfor skal han ikke da gifte seg med ei jente fra hjembyen i Pakistan, slik moren så gjerne vil? Arrangert? Tvang? Kjærlighet? Unge norskpakistanere sliter med å innfri kulturelle forpliktelser, familiens forventninger og egne ønsker for hva som vil gi dem et godt liv.

Brennpunkt: Frivillig tvang

Abu er født og oppvokst i Norge, men ingen har noen gang regnet ham for å være norsk. Hvorfor skal han ikke da gifte seg med ei jente fra hjembyen i Pakistan, slik moren så gjerne vil? Arrangert? Tvang? Kjærlighet? Unge norskpakistanere sliter med å innfri kulturelle forpliktelser, familiens forventninger og egne ønsker for hva som vil gi dem et godt liv.

Dokumentaren skapte mye debatt, og mange kronikker, blant annet i Dagbladet og Aftenposten.

Mest sett i nett-TV:

«Med tvang skal vondt fordrives» og «Brustne hjerterom» er også blant de mest sette Brennpunkt-dokumentarene i NRKs nett-tv i 2014.

Der finner vi i tillegg disse dokumentarene:

Infiltrerte pelsdyrbransjen

Dyrevernaktivister har gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Etterpå har Norges Pelsdyralslag lovet å rydde opp. De har forsikret at bildene kun viser enkeltstående tilfeller og ikke er representative for bransjen. Men hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?

Brennpunkt: Pels

I dokumentaren «Pels» ser vi hva som skjedde da en dyreverner utga seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ba om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler.

Dokumentaren vakte et enormt engasjement i sosiale medier, og ble fulgt opp av avisartikler og debatter lenge etter sending. I januar ble Norges Pelsdyralslag kalt inn på teppet til ledelsen i Mattilsynet. Pelsnæringas fremtid vil bli bestemt i løpet av 2015, når høringsrunden etter pelsdyrutvalgets rapport er over.

Kan vi redde velferdsstaten uten å jobbe mer?

Våre ledere ber oss om å jobbe mer for å berge velferdsstaten i fremtiden. Samtidig har nordmenn hatt en eventyrlig vekst i materiell levestandard og mange ønsker å gjøre det motsatte, nemlig ha mer fri med familie og venner. Kan vi det? Hva skjer med velferdsstaten hvis vi gjør det?

Brennpunkt: Kampen om tiden

Våre ledere ber oss om å jobbe mer for å berge velferdsstaten i fremtiden. Samtidig har nordmenn hatt en eventyrlig vekst i materiell levestandard og mange ønsker å gjøre det motsatte. I dokumentaren «Kampen om tiden» fortalte forskere fra Statistisk Sentralbyrå at det er mulig å få i det mulig å innføre sekstimersdag, og i tillegg ha en stor vekst i det private forbruket, uten at det går ut over velferdsstaten.

Rettens psykolog delte venterom med barnevernets psykolog

Hver dag henter barnevernet nye barn ut av familiene sine. Når sakene skal avgjøres, er psykologene både utredere og dommere. De skal være nøytrale og uavhengige. Men hva skjer når rollene blandes? Kan vi ha tillit til psykologer som lever av oppdrag for barnevernet?

Brennpunkt: Skjulte bånd

Hver dag henter barnevernet nye barn ut av familiene sine. Når sakene skal avgjøres, er psykologene både utredere og dommere. De skal være nøytrale og uavhengige. Men hva skjer når rollene blandes?

Barneminister Solveig Horne (Frp) mener svakhetene som NRK avdekket viste at rettssikkerheten for både barn og foreldre var truet, og satte igang et arbeid for å endre praksis. Blant annet må alle som skal være sakkyndig i barnevernssaker gi fra seg en oversikt over tidligere oppdrag og oppdragsgivere.

Se også oversikten over de mest sette dokumentarene i NRKs nett-tv i 2014.