Havnet i skuddlinjen

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen havnet midt i en terrorsak på sin egen dørstokk da PLO forberedte et attentat i Oslo i 1987.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen foran barndomshjemmet der han ble varslet om et mulig terrorangrep i 1987.

Foto: Espen Andersen / NRK

Ulrik Imtiaz Rolfsen skvatt da han leste nrk.nos sak om PLO-medlemmene som kom til Oslo i 1987 for å planlegge et attentat mot den tidligere Mossad-agenten Sylvia Rafael Schjødt.

Hun bodde på Ullern, men PLO-folkene leste feil i telefonkatalogen og dro hjem til Sylva Schjødt på Hasle i stedet. I det samme huset bodde den senere filmregissøren og forfatteren.

– Det var veldig spesielt å lese den historien som jeg sto midt oppi selv, sier han.

Advart

Rolfsen, som står bak filmer som ”Izzat” og ”Den siste revejakta”, og NRK-serien Taxi, var 15 år i 1987. Det var han som åpnet da det ringte på døren i murvillaen ved Carl Berners plass.

– Det sto en sivilkledd mann med propp i øret utenfor. Han sa han var fra politiet, og ba om å få snakke med moren min, forteller Rolfsen.

Familien Rolfsen bodde i andre etasje i villaen. I første etasje bodde Sylva Schjødt, som altså hadde nesten samme navn som Mossad-agenten PLO-folkene var ute etter.

– Politimannen sa at de hadde fulgt en PLO-gruppe som sannsynligvis var på jakt etter Sylva Schjødt. Han advarte oss om at gruppen var i området, og at vi ikke måtte bevege oss ved vinduene. Da var det en risiko for at vi kunne bli skutt, sier Rolfsen.

Sylvia Schjødt

Den tidligere Mossad-agenten Sylvia Schjødt.

Foto: Hauge, Jon / Aftenposten

Politi hos naboen

Det dramatiske budskapet gjorde inntrykk.

– Selv syntes jeg det var litt spennende, men det gjorde verken moren min eller Sylva, sier filmregissøren.

– Sylva var jo langt ute på venstresiden, og en sterk tilhenger av Palestina og PLO. Det ville jo vært ille hvis hun skulle blitt det andre uskyldige offeret i saken, sier han, med henvisning til den uskyldige kelneren Achmed Bouchiki som ble myrdet av Mossad-gruppen Sylvia Schjødt tilhørte.

Rolfsen peker opp på flere vinduer i husene rundt barndomshjemmet.

– I ettertid fikk jeg vite at politiet satt med skuddklare våpen bak vinduene og ventet på PLO-folkene. Blant annet hadde de installert seg på rommet til en av naboguttene. Jeg hadde inntrykk av at de hadde holdt huset vårt under oppsikt i ganske lang tid, men de ville vel ikke varsle oss før det var akutt, sier han.

Taushetsplikt

I nabohuset Rolfsen snakker om bodde Anton Bakken i 1987. Han bekrefter at politiet brukte et av rommene i hans leilighet.

– De ga oss et minumum av informasjon om hva saken gjaldt, og ba oss om å holde barna innendørs fordi de ikke visste hva som kunne skje. Så installerte de seg - blant annet brukte de nattkikkert for å kunne se når det var mørkt. Såvidt jeg husker sto det hele på i noen dager, sier Bakken.

Han ble pålagt taushetsplikt om episoden.

- Derfor har jeg ikke fortalt om dette på 25 år, sier han.

Daværende politiinspektør i Overvåkingspolitiet (POT), Iver Frigaard, ledet POTs del av aksjonen. Han fortalte til NRK i går hvordan politiet bedømte situasjonen utenfor huset til Rolfsen og Schjødt:

– Det var svært ubehagelig. Hvis de hadde ringt på og en kvinne hadde åpnet kunne hun for alt vi visste bli henrettet på stedet. Heldigvis snudde palestinerne etter å ha observert leiligheten fra utsiden. Vi ville nødig gripe inn på dette tidspunktet, ettersom vi hadde for lite på dem, sier han.


Slapp å gripe inn

For Ulrik Imtiaz Rolfsen ble hendelsen en kilde til senere inspirasjon.

– Det som skjedde utløste en interesse for spionsaker hos meg. Jeg leste meg opp på Lillehammersaken og drapet på Achmed Bouchiki – en sak som fremdeles interesserer meg sterkt. Jeg har mange ganger hatt lyst til å lage en film om den saken, sier han.

PLO-gruppen dukket opp utenfor huset på Hasle, men nøyde seg med å observere det utenfra. De gjorde ikke forsøk på å ringe på – dermed grep heller ikke politiet inn. De to palestinerne fortsatte etterpå til den riktige Sylvia Schjødts bolig på Ullern, der de fotograferte og merket inngangen.

Hovedsakene nå

Siste lyd/video

Natt til 9. november 2008 brann eit hus ned på Gulskogen i Drammen. Sju menneske mista livet. Korleis kan det ha seg at ingen er stilt til ansvar for den verste dødsbrannen i Norge sidan 80-talet? Ville utfallet ha vore annleis om dei som døydde var norske, og ikkje polske gjestearbeidarar?
Nordmenn er verdensmestre i nettdating. Men vet vi hvem vi dater? Brennpunkt er med Svein Helge og Kenneth som er på jakt etter dame i Ukraina. I Norge sitter en alenemor som kanskje må selge huset sitt fordi hun ble forelsket i feil mann på Match.com. Noen blir svindlet, andre finner den store kjærligheten. Er det myndighetenes ansvar å etterforske dette ?
Are og Yukis liv sammen ble totalt forandret da Are fikk diagnosen ALS. Men selv om han nå bare kan bevege øynene, har han en livskraft som ikke vil gi seg.