Hopp til innhold

– Vi må behandle dyrs smerte slik vi selv ønsker smertebehandling

Veterinær Andreas Haga sier forskning og erfaring viser at dyr opplever smerte slik som mennesker gjør.

Dyreoperasjon

SE VIDEO: Her får labradoren gassanestesi og smertestillende legemidler som skal sørge for at hun ikke har smerter når hun våkner opp etter en operasjon for livmorbetennelse.

– De aller fleste i dag mener jo at pattedyr har opplevelse av smerte slik, eller noe liknende det vi har, sier veterinæren som har spesialisert seg på dyrs smerteopplevelse og anestesi.

– Å si akkurat hvordan smerten oppleves er vanskelig å si, siden det er en subjektiv opplevelse, men det er enighet om at dyrene opplever smerte, utdyper Haga.

Les: Dyrevold kan bli menneskevold

– Større bevissthet rundt dyrs smerte de siste ti åra

Andreas Haga

– Man skal jo være forsiktig med å si at alt jeg opplever også dyr på samme måten. Men når det gjelder smerte, så er jeg ganske så sikker på at de har en opplevelse av smerte som vi har, sier veterinær Andreas Hage.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Haga forteller at det å operere et dyr i dag, særlig når det gjelder hunder, i stor grad innebærer det samme som om det skulle ha vært et menneske som lå på operasjonsbordet.

Både teknikkene, legemidlene og apparatene på Veterinærhøyskolen kunne like så godt ha befunnet seg på et sykehus, og blitt brukt direkte på mennesker.

– Det har skjedd en stor utvikling de siste ti åra i forhold til i hvilken grad man tar hensyn til dyrs smerte, og i hvilken grad man forsøker å behandle dyr etter beste evne, sier veterinæren.

Han sier det henger sammen med at vi også har fått mer kunnskap om og økt bevissthet rundt dyr.

Dyrene kjenner også frykt

– Man skal jo være forsiktig med å si at alt jeg opplever gjør også dyr på samme måte. Men når det gjelder smerte, så er jeg ganske så sikker på at de har en opplevelse av smerte som vi har.

Veterinæren sier det samme gjelder frykt. Frykten setter i gang stressrespons hos dyrene, som kan ha skadelig effekt, i likhet med på mennesker.

Ifølge veterinæren er det nesten umulig å si i hvilken grad og hvordan en hund opplever subjektiv smerte, ikke så ulikt for mennesker. Studenter ved veterinærhøgskolen lærer derfor at tvilen skal komme pasientene til gode.

– Vi skal behandle smerten på tilsvarende måte, som du ville ha ønsket smertebehandling selv, konkluderer veterinæren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hundeoperasjon

Veterinærene sørger for å være til stede når tispa våkner etter narkosen. Hun får smertestillende midler for å døyve smertene etter operasjonen, og for å være rolig.

Foto: NRK

– Dypt slektskap mellom dyr og mennesker

Forfatter Jostein Gaarder har en mer filosofisk tilnærming til forholdet mellom dyr og mennesker.

– Aristoteles snakket om at vi lever dyrenes liv, men i tillegg så lever vi også et rasjonelt liv.

Gaarder sier den greske tenkeren fra antikken likevel pekte på at det er et slektskap mellom mennesker og dyr.

– Så vet vi jo etter Darwin at vi faktisk er i slekt med alle dyr, og det betyr jo at pattedyr eller virveldyr, hvis vi skal ta med fisker, har et nervesystem som rett og slett er beslektet med vårt, legger forfatteren til.

– Dyr føler sorg og krenkelse

Nervesystemet gjør dyr og mennesker i stand til å unngå farer.

– Hadde ikke dyr vært i stand til å føle smerte, så ville de ikke klart å unngå farer. Det som gjør at du kjenner smerte når noen drar til deg eller skjærer deg med kniv er fordi du har nervebane, og det tilsvarende nervesystemet har jo for eksempel en hund, sier Gaarder.

I tillegg til de fysiologiske likhetene, sier filosofen at også dyr er individer.

– Men en forskjell er kanskje at vi i større grad er i stand til å forstå at smerten vi utsettes for skyldes ondskap, men selvfølgelig kan jo likevel et dyr føle seg krenket og føle sorg, og ikke minst smerte, sier Gaarder.

Forfatter Jostein Gaarder har en mer filosofisk tilnærming til forholdet mellom dyr og mennesker.

SE VIDEO: Jostein Gaarder forteller om dyrs likheter med oss