Hopp til innhold

De vergeløse

Han måtte selge livsverket sitt etter anklager om vold mot ungdommene han skulle passe på. Nå er politisaken mot barnevernslederen henlagt, men hva gjorde tilsynsmyndighetene da de ble varslet om forholdene?

Krageviken

I fjor vinter fikk Brennpunkt tips som sa at vi måtte undersøke forholdene på barnevernsinstitusjonen Krageviken A/S.

Tipseren fortalte at det gikk mange historier om oppvekstvilkårene på institusjonen. I flere år skulle unger være utsatt for verbal kjeft, trusler og vold.

En vanlig metode for å straffe ungene, var å kjøre dem ut i skogen, sa tipseren.

Mange bekymrede voksne

Gjennom undersøkelsene våre traff vi på mange bekymrede voksne. Noen hadde forsøkt å si fra til tilsynsmyndighetene, andre bare innad i barnevernssystemet.

I mars 2009 fikk saksbehandler Anne Indrelid ved barneverntjenesten i Lørenskog en telefon fra en 15 år gammel gutt på barneverninstitusjonen Krageviken AS i Østfold. Gutten fortalte at han og andre ble utsatt for trusler og vold fra lederen på institusjonen.

I følge 15åringen hadde institusjonslederen skreket og sagt at han skulle få ham på lukket avdeling og truet med å kverke? ham. Lederen hadde grepet tak i jakken til gutten og ført knytteneven opp under haken hans og sagt ”jeg driter i deg”.

I løpet av samtalen forteller 15-åringen om flere liknende episoder fra barneverninstitusjonen. Saksbehandleren får høre om mange episoder med trusler og vold som angivelig skulle ha skjedd med andre ungdommer på institusjonen tidligere.

Selv om han valgte å fortelle om episoden, mente 15åringen ingen i barnevernet ville tro ham eller andre ungdommer om hvordan det er på Krageviken. Men denne gangen ble han trodd. Saken ble varslet både i det kommunale barnevernet og til Barne-, ungdoms- og familieetaten. Likevel ble ingenting gjort.

Helt tilbake til 2006

Brennpunkt har snakket med mange tidligere beboere, og noen nåværende i arbeidet med denne saken. Mange har hatt det bra på Krageviken, men flere forteller om trusler og vold.

Den eldste historien vi har hørt om vold fra en som selv har opplevd det, er fra 2006, den nyeste fra 2010. Vi kan ikke bevise at historiene er sanne, men ungdommene sier at de har sagt fra til voksne da de skjedde, og i noen tilfeller har de igjen meldt det videre til barnevernet.

Kjetil Holteberg

Kjetil Holteberg

Vi kan dokumentere at flere ungdommer har varslet barnevernet, politiet eller tilsynsmyndighetene om vold trusler og skogturer.

Krageviken AS er en av de største barneverninstitusjonene på Østlandet og ble så sent som i april 2010 godkjent for 32 beboere. I følge daglig leder Kjetil Holteberg er ungdommens historier ikke sanne. Det er han som er beskyldt for vold og trusler, men han sier at han aldri har slått eller truet ungdom.

Det er ord mot ord, men fylkesmannen i Østfold har også påpekt aggressivitet ved institusjonen tidligere.

Bekymringsmeldinger

I en rapport fra et tilsyn ved institusjonen 18. april 2007 heter det:

«Tilsynet konkluderer med at praksis med å kjøre bil for å gå tur tilbake må opphøre dersom det ikke utrykkelig er ønsket fra beboerens side. I så fall skal beboeren ha følge av en ansatt på turen. Tilsynet ber om at ungdommens opplevelse av høy stemmebruk og aggressivitet skal tas til etterretning og at institusjonen endrer sin praksis omgående.»

Famara Alieu Sanyang

Famara Alieu Sanyang

I følge assisterende direktør ved Fylkesmannen i Østfold, Famara Alieu Sanyang var et av tiltakene etter dette tilsynet at Kjetil Holteberg ikke skulle kalles inn i konfliktsituasjoner.

– Det ville vi ikke, fordi det var et av grunnlagene for frykt og ubehageligheter for barna og vi skrev i tilbakemeldingen at han ikke skal tilkalles når det er konfliktinstitusjoner, sier Sanyang.

I 2008 fikk en ungdom medhold av fylkesmannen i en klage på tvangsbruk ved institusjonen. Han beskrev at han ble dyttet ned trappen, skreket til og tatt kvelertak på av institusjonseier. Denne episoden var en ansatt vitne til. Han bekrefter hendelsen, men både han og institusjonen benekter at det ble tatt kvelertak på gutten.

Også Østfold fylkeskommunale grunnskole, ØFG, som underviser ungdommer fra Krageviken har sendt flere bekymringsmeldinger til forskjellige kommuner, med kopi til fylkesmannen.

Anmeldelsen

12. april 2010 ble Krageviken AS godkjent av Bufetat for fire nye år, uten merknader. Men bare noen uker senere ble daglig leder Kjetil Holteberg anmeldt til politiet av samme etat.

Bakgrunnen var at barnevernlederen i Lørenskog hadde bedt om tilsyn på Krageviken fordi tre ungdommer uavhengig av hverandre hadde klaget på vold og trusler. Det hadde kommet påstander om at ungdom var grisebanket, tatt kvelertak på og blitt banket opp i skogen.

Det er første gang i region øst, siden Bufetat ble etablert i 2004 at vi har anmeldt en institusjonsleder sier Pernille Pettersen Smith, regiondirektør i Bufetat region Øst.

Noen av historiene som ligger til grunn for anmeldelsen er ikke nye for Bufetat. NRK vet at i alle fall en av ungdommene varslet om forholdene allerede ett år tidligere, likevel kommer anmeldelsen nå.

Det var fordi at opplysningene kom opp igjen og fordi det var flere barn som fortalte om de samme opplysningene. Og også noen barn som, uten at vi helt har fått konkrete opplysninger om hva det innebærer forteller at det har vært andre uheldige hendelser ved institusjonen, sier Pettersen Smith.

Rett etter ameldelsen selger Holteberg institusjonen og fratrer alle sine posisjoner ved Krageviken.

Henleggelsen

I september ble saken mot Kjetil Holteberg henlagt av politiet i Follo. Da hadde Holteberg allerede solgt barneverinstitusjonen Krageviken som han hadde brukt 25 år på å bygge opp. Saken mot ham ble henlagt etter bevisets stilling.

Anne Indrelid sluttet som saksbehandler i barneverntjenesten i Lørenskog kort tid etter samtalen med 15 åringen som varslet om forholdene ved Krageviken. Hun mener Bufetat reagerte alt for sent.

Krageviken, tilleggshus

– Jeg lurer på hvorfor de ikke kunne gjort noe den gangen vi varslet. Ting forsvinner jo litt i hodet etter et år, de skulle tatt det da og ikke ventet i et år. Jeg har tenkt mye på det etterpå. For jeg sa til gutten at du opplever ting som du ikke skal oppleve. Dette er ikke riktig, og jeg tror på deg. Og jeg lovet at jeg skulle gjøre det jeg kunne for at han skulle slippe å ha det sånn. Så skjer det ingenting.

Les også: