Hopp til innhold

Dansk pris til te-film

Erling Borgens har som første nordmann fått den danske FUJ-prisen. Borgen fikk prisen for filmen "Den bitre smak av te" som han laget sammen med Tom Heinmann. Prisen tilsvarer SKUP-prisen.

Te-plukkere (fra filmen "Den bitre smak av te")
Foto: fra filmen/NRK

Erling Borgens dokumentar Den bitre smak av te har fått graveprisen av Foreningen for undersøkende journalistikk (FUJ) i Danmark. Det er første gang en nordmann har fått denne prisen, som tilsvarer den norske SKUP-prisen.

Solgt til 15 land

Journalist Erling Borgen

Journalist Erling Borgen er første nordmann som får FUJ-prisen.

Foto: NRK

Borgen laget dokumentaren sammen med den danske dokumentaristen Tom Heinemann, og filmen er solgt til 15 land. Den har tidligere fått både Al Jazeera-prisen og FNs spesialpris Golden Osiris. I tillegg var den også nominert til den prestisjetunge Prix Europa-prisen.

— Jeg er stolt over å få denne prisen for undersøkende journalistikk. Det betyr mye å få en slik anerkjennelse fra danske kollegaer. Tom Heinemann og jeg er i gang med å utvikle nye dokumentarprogrammer, sier Borgen.

Fairtade-te

Dokumentarprogrammet ble sendt hos NRK Brennpunkt i desember 2008 og skildrer globaliseringens bakside og forholdene for fattige arbeidere på Sri Lanka, India og Kenya som arbeider på teplantasjer til vestlige selskaper generelt og Fairtrade-systemet spesielt.

Les også: Fairtrade hjalp ikke te-plukkere

Ni kriterier

I jury-formann Lisbeth Knudsens tale til de nominerte sa hun blant annet: — Prisen tildeles journalistiske arbeider som lever opp til flest mulige av de ni kriterier som ligger til grunn for FUJ-prisen. Det handler om originalitet, systematikk, dokumentasjon, vesentlighet, nye, kreative arbeidsmetoder, motstand fra makthavere mot å få historien frem, krevende graving og journalistikk som kan tjene som forbillde for andre.

Nominasjonen

I nominasjonen av ”Den bitre smak av te” heter det ”Den bitre smak av te’ forteller historien om globaliseringens bakside, og om hvordan fattige arbeidere i Sri Lanka, India og Kenya betaler en høy pris for å levere billig te til velrenommerte vestlige virksomheter og organisasjoner med politisk korrekte holdninger. Samtidig ser den også på forholdene i de Fairtrade-godkjente plantasjer. Dokumentaren er solgt til en lang rekke land og har allerede gitt Tom Heinemann flere store journalistiske anerkjennelser og internasjonale priser.”