Hopp til innhold

Slik klarte Danmark å gjenopprette forholdet til Kina

Den norske regjering må markere at den ønsker å gjenopprette forholdet til Kina, på en like markant måte som fredspristildelingen i 2010, sier dansk diplomat og kinaekspert Carsten Boyer Thøgersen.

Nobels fredspris 2010 ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo skapte en isfront mellom Norge og Kina.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen møtte Tibets åndelige leder Dalai Lama i 2009

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fikk problemer med Kina etter at han møtte Tibets åndelige leder Dalai Lama i 2009

Foto: Danmarks Radio

Også i Danmark har regjeringen opplevd å havne i unåde hos kinesiske myndigheter. Det skjedde etter at daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen hadde et møte med Tibets åndelige leder Dalai Lama i 2009.

Krisen som oppsto i etterkant av møtet førte til at flere danske ministerbesøk til Kina ble avlyst og danske bedrifter fikk problemer i Kina.

Danmark gikk imot tibetansk uavhengighet

Carsten Boyer Thøgersen

Etter at Danmark erklærte at de var imot tibetansk uavhengighet gjenopptok Kina forbindelsene til landet, forteller Carsten Boyer Thøgersen.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

Carsten Boyer Thøgersen var sjef for Kina-desken i det danske utenriksdepartementet i 2009.

– Straks etter at de danske lederne hadde tatt imot Dalai Lama, sa kinesiske myndigheter at Danmark nå hadde valgt å nedprioritere relasjonen med Kina og at det var opp til oss å gjenopprette situasjonen, forteller Thøgersen til NRK.

Etter et halvt år med diplomatisk krise klarte likevel den danske regjeringen å normalisere forholdet til kinesiske myndigheter. Det skjedde fordi regjeringen kom med en skriftlig erklæring, et notat som sier at Danmark går imot tibetansk uavhengighet.

Dronning Margrethe tar imot Kinas president Hu Jintao i 2012

Etter erklæringen fra den danske regjeringen ble forholdet til Kina normalisert. Her tar Dronning Margrethe imot Kinas president Hu Jintao i 2012.

Foto: KELD NAVNTOFT / Afp

– Straks etter ble de diplomatiske forbindelser gjenopptatt og situasjonen var som før, forteller Thøgersen.

Kinas krav til Norge

Også norske myndigheter ble advart av kinesiske myndigheter i forkant av tildelingen fredsprisen til demokratiforkjemperen til Liu Xiaobo ville få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina. I likhet med i Danmark er det nå opp til Norge å gjenopprette tilliten.

Fredsprisen 2010

Kinesiske myndigheter advarte norske myndigheter i forkant av fredspristildelingen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Etter det Brennpunkt kjenner til har kinesiske myndigheter kommet med flere krav til Norge for å reetablere et godt forhold mellom landene:

  • Krever at man skal tilkjennegi at man har såret Kina. Her bad de først om å få en unnskyldning, med det har de gitt seg på etter diverse runder på forskjellen mellom Nobelkomiteen og regjering og storting. Likevel mener de at norske myndigheter må innrømme at de har såret Kina ved å gratulere Liu Xiaobo med fredsprisen.
  • De krever at dette ikke skal skje igjen. At den norske regjeringen ikke skal stille seg bak en pris til en kinesisk dissident.

Ifølge Dagens Næringsliv jobbet regjeringen Stoltenberg med et forlik med kineserne i form av et notat som skulle gi forståelse med Kina. Dette notatet som skulle blidgjøre kineserne ble det likevel ikke noe av fordi det kunne gi inntrykk av en garanti til kineserne.

Like markant unnskyldning som fredsprisseremonien

Carsten Boyer Thøgersen er usikker på om krisen mellom Norge og Kina kan løses med et skriftlig forlik, slik danske myndigheter gjorde.

– Den diplomatiske verktøykassen er veldig stor, men uansett tror jeg at den kinesiske innstillingen vil være at dersom Norge ønsker å gjenetablere sitt tidligere forhold til Kina så skal det skje på en like markant måte som tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, sier Thøgersen til NRK Brennpunkt.

Les mer:

Se Brennpunkt-dokumentaren «Fredsprisens pris».