Hopp til innhold

Over 4000 pålegg ga kun to dommer

På tre år har over 4000 saker endt med 51 politianmeldelser fra Arbeidstilsynet, og bare to fellende dommer. Advokatfullmektig Sebastian Garstecki satser oftest på forlik for sine klienter.

Brennpunkt avslører sosial dumping

For lav betaling, manglende arbeidskontrakter og ulovlige oppsigelser er temaer som går igjen i sakene om sosial dumping.

Foto: Brennpunkt / NRK

Bekjempelse av såkalt ”sosial dumping” på norske arbeidsplasser har vært et satsingsområde for Arbeidstilsynet de siste årene. Men dette reflekteres ikke i rettsvesenet.

51 anmeldelser

– Vi bruker en rekke virkemidler fra Arbeidstilsynets side. Anmeldelser er ett av dem. Men det er sjelden sakene ender med dom, sier pressekontakt Per Olav Hernes i Arbeidstilsynet.

En gjennomgang av registrene fra Hernes' kollega i Arbeidstilsynet, Toril Berge, viser i alt 51 anmeldelser knyttet til sosial dumping i perioden 2008-2010.

”Av disse endte to saker i dom, i tre saker ble det gitt forelegg, to endte med påtaleunnlatelse, mens 14 ble henlagt. 30 saker fremsto pr. mai som ikke avgjort.” skriver hun til NRK Brennpunkt.

Fengsel og forelegg

Av de avgjorte sakene ble det i ett tilfelle idømt 60 dager betinget fengsel og 10.000 i bot, en sak endte med ubetinget fengsel for vold mot tjenestemann, og i en sak ble det gitt forelegg på 250.000 for ulovlig overtid.

Offisielle tall fra Arbeidstilsynets årsrapporter gir også inntrykk av en omfattende kontroll. På tre år er statistikken fra rapportene slik:

Pålegg overfor arbeidsplasser:

  • Hjemlet i Arbeidsmiljøloven: 4309
  • Hjemmel i allmenngjøringslov: 611
  • Hjemmel i utlendingsloven: 112
  • Stansinger av arbeid: 449

Lav lønn, ingen kontrakter

Advokat Sebastian Garstecki

Advokatfullmektig Sebastian Garstecki satser oftest på forlik for sine klienter.

Foto: Brennpunkt / NRK

Den polsk-norske advokatfullmektigen Sebastian Garstecki har flere kllienter fra Øst-Europa. De kommer fra ulike land og de jobber i ulike bransjer i det norske arbeidslivet. Brennpunkt fulgte ham en uke.

I de fleste tilfellene av "sosial dumping" som Garstecki kommer over, jobber han for forlikssaker mellom sine klienter og de norske arbeidsgiverne. Men han anmelder også saker til politiet, og aller helst vil han at sakene skal løses i rettsvesenet og at politi og Arbeidstilsyn skal undersøke dem nærmere.

For lav betaling, manglende arbeidskontrakter og ulovlige oppsigelser er temaer som går igjen. Garstecki tipser også hyppig Arbeidstilsynet om saker han kommer over.

– De fleste av disse sakene ender med forlik, for de fleste arbeidsgiverne tør ikke at sakene kommer opp i media og ser dagens lys, sier Garstecki.