Hopp til innhold

Advarer mot dødelig hundesmitte

Ukentlig importeres utenlandske gatehunder til Norge. På lasset følger farlige parasitter og sykdommer.

Hund i bulgaria

De som innfører gatehunder til Norge, setter både dyre- og folkehelsa i landet på spill, sier grenseveterinær i Mattilsynet. (Bildet er illustrasjon.)

Foto: Scanpix

marit forbord

- Det er en risikabel handling å frakte dyr over grenser, sier Marit Forbord, grenseveterinær i Mattilsynet på Gardermoen.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK
arve lund

- Man løser ingen problemer ved å adoptere enkelte hunder, understreker forsker ved Veterinærinsituttet, Arve Lund.

Foto: Veterinærinstituttet

De siste årene har hundeimport fra utlandet eksplodert.

Ifølge Mattilsynet på Gardermoen har antakelig rundt 200 hunder allerede blitt importert, bare fra Romania. Men ingen har egentlig helt oversikt.

Det er Tollvesenet som sjekker dokumenter på hunder fra EU-land, og de registrerer ikke type innførsel eller hvilke land dyrene kommer fra.

Vi har til nå vært forskånet for en rekke alvorlige dyresykdommer i Norge, men tiden med god dyrehelse kan være forbi.

Gatehundene kan fort ha med seg blindpassasjerer - nye og ukjente parasitter og sykdommer.

Les: Kjempeparasitt oppdaget i Norge

– Setter folkehelsa på spill

– Det er en risikabel handling å frakte dyr over grenser, og gatehunder innebærer en ekstra risiko, sier Marit Forbord, grenseveterinær ved Oslo Lufthavn, til NRK.no.

– De som innfører slike hunder, setter både dyre- og folkehelsa i landet på spill , slik jeg ser det, sier hun.

Forbord forklarer at vi er ekstra sårbare på den skandinaviske halvøya fordi vi tilsynelatende er en av hovedmottakerne av disse gatehundene. Dessuten har vi tradisjonelt en veldig god dyrehelse her, så vi står i stor fare for å få innført nye sykdommer.

Blant annet ville nok mange nordmenn ha reagert med stor sorg på innførsel av revens lille bendelorm, som vi hittil har vært forskånet for.

Den kan nemlig gå utover noe vi tar som den største selvfølge her: Ukritisk plukking og spising av bær og sopp fra naturen.

Dødelig bendelorm

Dersom mennesker får i seg bendelormegg fra avføringen til rev eller hund, for eksempel ved å spise bær eller sopp som har vært i kontakt med avføring fra et smittet dyr, vil parasitten kunne utvikle seg i våre indre organer. I verste fall kan man dø, ifølge Mattilsynet.

– Fordi vi ikke har revens lille bendelorm her ennå, er det et særkrav om bendelormbehandling på hunder som føres inn i Norge, sier Forbord.

I tillegg til bendelormbehandling, kreves rabiesvaksine og ID-merking.

Dette er en liberalisering av regelverket på grunn av implementering av felles EU-regelverk for «ikke-kommersiell transport av kjæledyr» i 2004. Tidligere vernet kravene i større grad om norsk fauna.

Juks med passene

Mattilsynet oppdager også regelrett juks med hundene som importeres.

– Iblant opplever vi juks med passene, og vi finner også ugyldige pass. I de tilfeller vi ikke oppdager det, innføres kanskje hunder som ikke oppfyller kravene til sikkerhet og som dermed ikke er lovlig innført, sier Forbord.

Også på kontroll av rabiesvaksine har Mattilsynet nylig funnet avvik.

– Nivåene av antistoffer på en hund fra Romania var altfor lav i forhold til at den skulle være vaksinert ganske nylig, sier hun.

Det tilsier at noe er galt; enten er det en billigversjon av en vaksine som ikke er bra nok eller så er vaksinen kanskje tatt for sent før avreise, mener Forbord.

– Hunden var i hvert fall ikke tilstrekkelig beskyttet, og det er bekymringsverdig med tanke på hvor mye rabies de har i Romania.

Rabies kan ramme både mennesker og dyr, og er en dødelig sykdom dersom det uvtikler seg sympotomer, ifølge Forbord.

– Følger med på leptospirose

Forsker ved veterinærinstituttet Arve Lund forteller at de følger særlig med på en sykdom som heter leptospirose, som er utbredt i blant annet Romania.

Leptospirose kan smitte gjennom for eksempel bading i vann forurenset av urin fra syke dyr og forårsake lever- og nyrebetennelse. Bakterien kan også forårsake sykdom hos mennesker. Hos hund er vanlige symptomer generelt nedsatt almentilstand.

Forløpet kan være langvarig - og uten behandling kan også denne sykdommen være dødelig.

– Det er ikke krav om vaksine mot leptospirose fordi man har funnet tilfeller på rotte i Norge, men den er fortsatt lite utbredt her - og ikke noe man ønsker å importere mer av, sier han.

Tidligere var leptospirose på listen over påbudte vaksiner, men den forsvant i 2004; nå er den bare anbefalt.

Ønsker seg ulike krav

– Dyrehelsestatusen er helt annerledes i landene i Øst-Europa enn her, så sjansen er stor for at det kan komme med en blindpassasjer ved import fra disse landene, sier Arve Lund, forsker ved Veterinærinstituttet.

– Reglene for innførsel av hunder fra ulike land i EU er harmonisert, og det skal noe til å få tilleggskrav akseptert utover kravet om vaksinasjon mot rabies og behandling mot bendelormen. Vi burde hatt ulike krav for import fra ulike land.

– Vi er også redde for at hundene kan ta med seg resistente bakterier, som stafylokokker eller E.coli. Hvis vi får sånne som er motstandsdyktige mot antibiotika, har vi lite å stille opp med.

– Holdningen til bruk av antibiotika er nok mer liberal i noen av disse landene, og har du en liberal bruk av antibiotika så kan du fremelske en resistent stamme av bakteriene, både hos mennesker og dyr. Friske dyr kan likevel bære med seg smitte.

Skeptisk til adopsjon

Lund er skeptisk til adopsjon av gatehunder.

– Man løser ingen problemer ved å adoptere enkelte hunder. Det er misforstått veldedighet, og ressursene bør kanaliseres til hjemlandet og organisasjoner som arbeider seriøst med denne kompliserte saken. Gatehundproblemet må løses på myndighetsnivå i de enkelte land, sier Lund.

– Det innebærer dessuten en betydelig risiko å importere hundene hit. Det må de som importerer ta innover seg og forstå.