Hopp til innhold

– Importen bør stoppes øyeblikkelig

Veterinær og Frp-politiker går hardt ut mot Mattilsynet som ikke tar grep om den risikable hundeimporten fra utlandet.

Hund i bur

Importen av gatehunder til Norge har eksplodert siden 2004, da implementeringen av EU-reglement gjorde det lettere. (Illustrasjonsbilde.)

Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Per Christian Bye

Veterinær Per Christian Bye er forbannet over at hans stand ikke har fått noe informasjon om hvordan å håndtere de nye sykdommene.

Foto: Dyrehelse.no
Torgeir Trældal

Frp-politiker Torgeir Trældal setter spørsmålstegn ved om Mattilsynet gjør jobben sin.

Foto: Thor Thrane / NRK
Landbruksminister Lars Peder Brekk

Landbruksminiser Lars Peder Brekk sier departementet har full tiltro til Mattilsynet og at de kan utløse

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Det er vi som kommer i kontakt med disse hundene, og vi er ikke engang varslet om omfanget av denne importen. Det gjør meg forbannet, sier veterinær Per Christian Bye til NRK.no.

– Vi jobber under stor smittefare, og har ikke fått det minste informasjon om hvordan vi skal håndtere dette. Tenk på alle de sykdommene disse hundene kan dra inn i landet; Mattilsynet burde stoppe alle og ta prøver av dem. Så vet man hva man har med å gjøre.

Bye var mannen som fant den farlige hundeparasitten Linguatula serrata på en av sine hundepasienter, en gatehund fra Romania.

Les også: Kjempeparasitt oppdaget i Norge

Kjenner seg ikke igjen

Mattilsynet mener på sin side at de alltid informerer veterinærer og allmenheten for øvrig, så snart det er grunnlag for det.

Tilsynet skriver i en epost til NRK at de opplever samarbeidet med norske veterinærer som godt, og legger til at de forventer at de privatpraktiserende selv søker informasjon om slike ting.

– Vi kjenner ikke igjen påstanden om at det finnes veterinærer som ikke varsler fra om meldepliktige sykdommer. Og dersom det er tilfelle, er det alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Reithaug i Mattilsynet.

– Mattilsynet er tøfler

Veterinær Per Christian Bye forteller at da han ringte og varslet om parasitten, fikk han beskjed om å avvente situasjonen, siden Mattilsynet ikke kjente til den. Veterinæren måtte selv få den identifisert i Ungarn, der han studerte, og fant da ut at parasitten var zoonotisk, altså at den kan overføres til mennesker.

Mattilsynet kategoriserte parasitten til gruppe D på skalaen der gruppe A-sykdommer er de mest alvorlige, og gruppe D omfatter alle sykdommene som ikke er nevnt spesielt under A, B eller C.

Klassifiseringen bestemmer hva slags tiltak Mattilsynet kan iverksette.

– Hadde de kategorisert den annerledes kunne de brukt den til å stenge grensene for innførsel. Man må bruke de mulighetene som byr seg og tørre å ta en eventuell rettstvist, sier Bye.

– Hva skal veie tyngst? At folk skal få dra med bikkjer fra Romania eller at norske dyr og mennesker skal være trygge? Mattilsynet er tøfler som ikke gjør noen ting. Det provoserer meg at de leker med oss på den måten.

Les også: – Vi føler oss uthengt

– Importen bør stoppes øyeblikkelig

Også Frp-politiker og stortingsrepresentant Torgeir Trældal kommer med krass kritikk av Mattilsynet og krever at det tas kontroll over situasjonen med hundeimport.

Etter at nye EU- og EØS-direktiver forenklet reglere for dyreimport i 2004, har inntaket av gatehunder fra sør- og øst-Europa eksplodert.

Det finnes ingen nøyaktig oversikt over hvor mange hunder som er blitt adoptert til Norge siden da, men bare fra Romania er det bekreftede tallet minst 200. På lasset følger farlige parasitter og nye sykdommer.

– Jeg er sjokkert; jeg hadde aldri trodd at vi hadde så lite kontroll i Norge, sier Frp-politiker Torgeir Trældal til NRK.no.

– Importen bør stoppes øyeblikkelig og ikke settes i gang igjen før Mattilsynet kan garantere for at det er trygt, sier han.

Les også: Advarer mot dødelig hundesmitte

– Innføring av levende dyr innebærer en risiko

Reithaug i Mattilsynet opplyser om at de forholder seg til regelverket som er implementert som en følge av EØS-avtalen.

– Dette regelverket tillater innføring av hunder fra andre EU-land, men de må tilfredsstille visse krav. Dyrene skal være merket, de skal ha en generell helseattest, være vaksinert for rabies og være behandlet mot dvergbendelorm.

Til tross for at det ikke er krav om testing, vaksinering eller behandling for andre sykdommer, understreker Mattilsynet at innføring av levende dyr innebærer en risiko.

– Legg direktiver til side

Trældal mener vi ikke bør legge oss flate for EU.

– Man skal ikke legge helse og sikkerhet til side på grunn av et EU-direktiv. EU ville ikke brydd seg om vi satte foten ned for import av gatehunder fra Romania.

– Mattilsynet er mer opptatt av å følge direktiver enn å gjøre den jobben de skal, som er å ivereta norske innbyggeres sikkerhet. Når det er fare for smittsomme sykdommer, legger vi direktiver til side.

Frp-politikeren mener Mattilsynet ikke har gjort jobben sin og setter spørsmålstegn ved hvorvidt de bør ha ansvaret for dyrevelferd.

– Det her må Brekk svare for, sier Trældal.

Les også: Ingen oversikt over omfanget

– Full tiltro til Mattilsynet

Landbruksminister Lars Peder Brekk sier at tilsyn med dyrevelferd er en prioritert oppgave for Mattilsynet og at de har omfattende kompetanse på området.

– Departementet har full tiltro til at Mattilsynet ivaretar sine oppgaver på en tilfredsstillende måte, sier Brekk til NRK.no.

Har Mattilsynet myndighet til å overstyre EUs regler og innføre strengere kontroll når de oppfatter det som nødvendig?

– Mattilsynet følger regelverket i sitt arbeid med tilsyn og bekjempelse av dyresjukdom. Dette regelverket er godt og gir i de fleste situasjoner vide fullmakter til å gjennomføre nødvendige tiltak, sier landbruksministeren.

Les også: Farlig hundeflått i barnas bamser

Kan utløse strengere tiltak

Dersom det oppdages en ny smittsom dyresykdom, kan Mattilsynet isolere aktuelle dyr.

I perioden hvor dyret isoleres, gjør Mattilsynet og Veterinærinstituttet, samt eventuelt også Folkehelseinstituttet, en vurdering av hvilke tiltak som videre bør iverksettes.

– I alvorlige tilfeller kan departementet klassifisere sjukdommen til et nivå hvor strengere tiltak utløses, sier Brekk.

– Mattilsynet har gitt Veterinærinstituttet i oppdrag å lage en risikovurdering ved import av hunder fra Øst-Europa - og spesielt vurdere faren for norske hunder og vill fauna i forhold til parasitten Linguatula serrata som ble funnet for noen uker siden.

Les også: Derfor importerer hun hunder