Hopp til innhold

– Haster å få på plass lov om god handelsskikk

I over to år har et nytt lovforslag ligget klar. Lov om god handelsskikk skal regulere forhandlingene mellom dagligvarekjedene og leverandørene. Målet er å gi forbrukerne bedre utvalg, tilgjengelighet og kvalitet og lavere priser. Nå krever NHO at loven vedtas og følges opp.

Petter Haas Brubakk

Påtroppende leder for NHOs bransjeforening Mat og Drikke, Petter Brubakk, ber regjeringen gjennomføre den foreslåtte Dagligvareloven.

Foto: Caroline Roka/NHO

– Konsentrasjon i dagligvaremarkedet er en stadig økende utfordring både for forbrukerne og for leverandørene til dagligvarekjedene. Konsentrasjonen har økt det siste året ved at ICA avvikles som selvstendig kjede, sier Petter Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO og påtroppende leder for NHOs bransjeforening Mat og Drikke.

Dokumentaren «Matvarekrigen», som sendes på NRKs Dokusommer i kveld, avslørte hvordan leverandører har blitt presset av de store matvarekjedene.

– Loven er ferdig utredet

Landbruksminister Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har tidligere lovt at hun jobber med den nye dagligvareloven, men vil ikke kommentere kritikken fra NHO.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Etter filmen ble vist, opplevde Hval sjokolade rekordsalg og fikk distribusjonsavtaler med flere butikker. Men selv om Hval sjokolade har sluppet inn i norske butikkhyller, er problemene for små leverandører langt fra løst, ifølge NHO.

– Det haster å gjennomføre den foreslåtte lov om god handelsskikk i dagligvarebransjen med tilhørende effektivt oppfølging. Forslaget er ferdig utredet og hørt, og det er ingen grunn for regjeringen til å nøle med å gjennomføre noe de fleste høringsinstanser har støttet, påpeker NHO-direktøren.

– NHO deltar gjerne i diskusjonen om også andre måter å bidra til at mat og dagligvaremarkedet fungerer best mulig på, men er utålmodig på gjennomføringskraft på dette området nå, sier Brubakk.

– Lovforslaget klart i 2013

Knut Storberget har etterlyst loven til Stortinget flere ganger, men Arbeiderpartiet har ikke fått flertall for å pålegge regjeringen en konkret tidsramme.

– Regjeringen mangler gjennomføringskraft. Statsråd Sylvi Listhaug har flere ganger sagt at hun ønsker å regulere bransjen bedre, men har hittil ikke kommet med noe konkret. Hun sittet på et gryteklart lovforslag skrevet i 2013, som ville bedret konkurransen i dagligvaremarkedet betraktelig, sier Storberget til NRK.

Knut Storberget

Knut Storberget fra Arbeiderpartiet anklager regjeringen for manglende gjennomføringskraft.

Foto: Scanpix/NTB

– Dette kunne hun for lengst ha sendt til oss i Stortinget. Situasjonen i dagligvarebransjen er bare blitt verre og verre, så det haster å få nye kontrolltiltak på plass. Gjerne etter modell fra Storbritannia.

Storberget er glad for at NHO nå etterlyser loven.

– Det er utrolig bra at NHO ser nytten av å få på plass en ny lov. Det gagner ikke næringen selv at noen få store misbruker sin makt over de små, sier Storberget.

Sylvi Listhaug har tidligere forsikret bransjen at hun jobber for å få på plass en ny lov om god handelsskikk, men hun ønsker ikke å svare på kritikken fra NHO og Arbeiderpartiet. Hun vil ikke stille til intervju og viser til at saken fortsatt er til behandling.

Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen. Brennpunkt følger de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene. Hvorfor havnet 15 tonn fersk og fin sjokolade på søpla? Og hva betyr spillet på bakrommet for prisene og matutvalget som møter oss i butikken, hver dag, året rundt?

Se Brennpunkt-dokumentaren «Matvarekrigen». Dokumentaren sendes i reprise som en del av NRKs Dokusommer.