Hopp til innhold

Har 222 katter ingen vil ha

RADIODOKUMENTAREN: Kari (67) bor med 222 katter ingen vil ha. Folk dumper stadig katter i hagen til lederen av Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland.

– Når folk blir lei av dyrene sine, kaster de dem bare inn i hagen til meg. En stappet dem ned i postkassen. En annen gravde dem ned, så bare hodene stakk opp, forteller Kari Mills (67) oppgitt.

I en staselig villa midt i Stavanger sentrum, med hvitmalte søyler og vakre lysekroner, tar hun seg av 222 katter ingen andre vil ha. Drøye ti timer hver dag går med til å ta vare på dyrene.

Den mangeårige lederen av Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland har innredet kjelleren og hagen til et privat kattemottak. Hun kan ikke forstå hva mennesker får seg til å utsette dyrene sine for.

– Jeg har sett forferdelige ting som ikke lar seg beskrive. Hvis jeg går i detaljer finnes det avstumpede mennesker der ute som tenker «aha, det kan jeg gjøre med dyrene». Det vil jeg ikke, sier Mills.

Flest dumper i ferien

Med overstått sommer har Dyrebeskyttelsen Norges mottak over hele landet akkurat lagt bak seg årets travleste periode. I fjor tok organisasjonens frivillige seg av 4021 hjemløse dyr, de aller fleste katter. Det var over ti prosent flere enn året før. Det kostet 9,7 millioner kroner, ifølge Dyrebeskyttelsen Norges egne beregninger.

Når kjellerdøren åpnes må Kari Mills passe på at kattene ikke rømmer ut. Lukten slår i mot oss med det samme. Selv om hun vasker og skifter på dokassene to ganger om dagen, er det ikke til å unngå med hundrevis av katter.

Mills 10

I kjelleren til Kari Mills lever de hjemløse kattene et godt liv.

Foto: Sindre Leganger / NRK

De er overalt – balanserende på hyller, liggende avslappet i store sofaer, vimsende rundt beina våre mens vi går rundt. I et eget rom står flere i bur. Det er katter med adferdsproblemer eller sykdommer.

– Denne ble dumpet for noen uker siden. Jeg vet ikke hva som er galt med den, den vil bare sove. I ferien blir det travelt her. Folk drar bort og gidder ikke ta vare på dyrene sine. Forkastelig, sier Kari Mills.

I samarbeid med Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland forsøker hun å få kattene utplassert hos familier. Men i det én forsvinner ut, dukker det gjerne opp to nye senere.

Forlanger dyrepoliti

Tidligere i valgkampen har dyrevernorganisasjonene gitt de politiske partiene karakter for dyrevennlighet i partiprogrammene .

Kari Mills har kjempet for dyrenes velferd og rettigheter i 40 år, noe hun i fjor fikk hun Kongens fortjenstmedalje for. Hun mener at det må opprettes et eget dyrepoliti eller dyrevernstilsyn her til lands.

– Uten en radikal forandring av dyrevernet vet jeg ikke hvordan det vil gå. Offentlige instanser må ta ansvar. Vi trenger et dyrepoliti bestående av fagfolk, slik at folk som bevisst mishandler dyr ikke kan får gå ustraffet, sier hun.

Hør «Et mjau om hjelp» av Sindre Leganger lørdag kl. 10 på NRK P2. Teknisk regi: Kjetil Hansen. Konsulent: Hege Dahl. Programmet finnes også som podkast.