Hopp til innhold

– Livet var et rotterace

Først da Anne ble alvorlig syk, innså hun at hun måtte jobbe mindre og se mer til barna sine. – Jeg ønsker meg et samfunn hvor vi kan ta omsorgsansvaret på alvor, sier hun.

Intervju med Anne Tveter hentet fra "Dagane flyg". Dokumentaren er laget av Liv Berit Gilberg/NRK.

VIDEO: Utdrag fra dokumentaren 'Dagane flyg'. Anne L. Tveter forteller her om livet før og etter sykdommen.

I dag er det vanlig at både mor og far jobber fullt, i tillegg til omsorgen for barn. Dette går ikke i hop, mener lege og trebarnsmor Anne L. Tveter.

– Vi har et samfunn som forventer at hver familie skal tilby to voksne i arbeid til enhver tid. Men det å oppdra barn, det er en jobb, sier hun.

Tveter har selv vært en hardtarbeidende småbarnsmor i mange år. Jobben som lege krevde mye, det samme gjorde tre barn. Først da hun fikk en kreftdiagnose og ble tvunget til å jobbe redusert, innså hun at hun måtte leve annerledes.

Tveter er en av hovedpersonene i dokumentarfilmen «Dagane flyg», som blir sendt på NRK2 tirsdag 26. februar kl.20.50. Dokumentaren handler om kvinner og tidsklemma, og er en del av NRK-serien «Kvinne 2013».

Det var egentlig en veldig alvorlig situasjon, men de var fornøyd med at mamma skulle være mer hjemme.

Anne L. Tveter

Var syk - men barna ble glade

Tveter var i full jobb frem til hun fikk diagnosen brystkreft. Etter hun var ferdigbehandlet, gikk hun tilbake igjen i full jobb. Hun var blitt skilt og hadde aleneansvar for barna sine, men fikk det til å gå rundt. Hun måtte jo det.

Så fikk hun tilbakefall.

– Da knakk jeg sammen, og ble sykemeldt. En av de første dagene spurte den mellomste om hvorfor jeg var hjemme. Jeg er jo syk, svarte jeg. Betyr det at du skal være mer hjemme nå? Jeg klarte nesten ikke å la være å le litt. For det var egentlig en veldig alvorlig situasjon som vi var kommet i, men deres reaksjon var at de var fornøyd med at mamma skulle være mer hjemme.

Tiden hjemme gjorde godt, og hun forstod hvor viktig det var å endre livet sitt.

Anne Tveter med barna

Anne Tveter har i dag mye bedre tid til barna. Her sitter hun sammen med sønnene sine rundt kjøkkenbordet hjemme hos familien.

Foto: Liv Berit Gilberg / NRK

En kjettersk tanke

– Livet var et rotterace før jeg fikk tilbakeslag. Det å leve i nuet blir en slags klisje, men jeg tenker av og til at jeg ikke har gjort det, før jeg krasjlandet for to år siden. Siden det har det blitt veldig mye mer her og nå, sier Tveter.

Hun mener det er epoker i livet hvor man bør prioritere mer tid hjemme og mindre på jobb, uten å føle skyldfølelse for det.

– Av og til får jeg en kjettersk tanke om at det er en måte kroppen sier ifra på om at jeg ikke skal jobbe fullt. Men det er jo ikke lov å tenke sånn. Men når jeg ikke jobber fullt, så holdes denne sykdommen foreløpig i sjakk. Det er grunnen til at doktoren min sier at jeg ikke skal jobbe eller stresse så mye, sier hun.

– Et tabubelagt område

Tidligere i år ble det nok en gang satt fokus på at kvinner er mer syke enn menn.

Kunnskapsdirektøren i NAV, Yngvar Åsholt, mener en av årsakene må være at kvinner bekymrer seg syke.

AnnikenHuitfeldt

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt vil til bunns i årsaken til kvinners høye sykefravær.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt har sagt at hun ønsker en mer åpen debatt rundt temaet. Hun mener det er blitt et tabubelagt område, og at vi trenger å forstå hva årsaken til det høye sykefraværet er. I en kronikk på NRK Ytring i desember skrev hun blant annet:

«Når ikke forskere kan finne svar på hvorfor kvinner er markant mer syke enn menn, kan det handle om noe som er vanskeligere å måle. Kan det handle om holdninger til jobben og ulike forventninger til menn og kvinner?»

Tveter på sin side mener det bør bli stuerent å ta hånd om de barna man har satt til verden på en skikkelig måte. I en kommentar til NRK.no-artikkelen «Kvinner med barn bør jobbe redusert», skrev Tveter dette:

«Samfunnet forteller oss at dette skulle vi jo klare, med alle de gode ordningene vi har gitt dere – og så, når vi likevel ikke makter, skammer vi oss. Vi føler oss utakknemlige. Det må være oss det er noe galt med. Vi skulle jo være så takknemlige for alt som er gjort for oss og til dem som har brøytet vei. Men vi får det likevel ikke til. Det er en svært lite helsefremmende følelse å sitte med i år etter år.»

SE DOKUMENTAREN «DAGANE FLYG» PÅ NRK2 26. FEBRUAR KL. 20.50, ELLER I NETT-TV.

Teaser til dokumenaret Dagane flyg som sendes på NRK2 26. februar kl.20.50.

VIDEO: Se teaser til dokumentaren 'Dagane flyg' som handler om kvinner og tidsklemma.