Hopp til innhold

Vil bosette flere flyktninger og opprette transittmottak

Venstrepolitiker Trine Noodt mener det er på tide at Alta hjelper Sør-Varanger med utfordringene det er å være i Schengsens yttergrense.

Trine Noodt

Trine Noodt (V) mener at også Alta har et ansvar.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Nå bør vi ta imot flere flyktninger, mener venstrepolitiker Trine Noodt i Alta.

I dag varslet regjeringen om at norske kommuner skal få økt tilskudd til å håndtere den store flyktningestrømmen.

Dette innebærer blant annet flere politistillinger i Finnmark samtidig som kommunene med asylmottak får mer penger.

Vil ha transittmottak

Noodt mener det er helt riktig at regjeringen kommer med økte midler som kan gjøre kommunene i stand til å bosette det Noodt beskriver som langt flere flyktninger enn det som til nå har vært gjort i Norge.

– Alta kommune vil få enda bedre muligheter til å bosette enda flere enn det som det til nå har vært lagt opp til, sier Noodt.

Også et transittmottak bør være aktuelt i Alta, mener Noodt:

– Det er lokaler som kan egne seg til det. Vi ser at Sør-Varanger kommune har tatt en stor del av støyten det er å være første kommune som flyktningene kommer til. Derfor synes jeg vi skal gjøre det vi kan for å få på plass et transittmottak dersom vi blir spurt om det, sier hun.

Flyktninger på Storskog

Flyktninger venter utenfor Storskog grenseskontrollsted.

Foto: NRK

Optimistisk ordfører

Så sent som torsdag ankom 147 flyktninger Sør-Varanger.

I tillegg til et uspesifisert, økt tilskudd til kommunene, la finansminister Siv Jensen i dag fram forslag om å bruke 353 millioner kroner mer til politi og PST. Det betyr blant annet 23 nye stillinger til Østfinnmark politidistrikt.

– Det er en økende utfordring på Storskog og Kirkenes som regjeringen tar på alvor, sier Siv Jensen.

Fra Justisdepartementet får NRK opplyst at bevilgningene skal dekke det behovet politiet selv har meldt fra om, men politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt kunne i dag ikke si noe om hva dette vil bety i forhold til de utfordringene flyktningestrømmen har gitt.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen er optimist.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen er i alle fall betinget optimist:

– For meg høres det veldig positivt ut. Men det man også må ha fokus på er den sivile beredskapen. Vi har en avtale med UDI når det gjelder det som skjer i fjellhallen med å ta vare på 150 flyktninger, sier han.

– Vi har også en utfordring når det gjelder helsesituasjonen, så jeg forutsetter at man i denne tilleggsproposjonen har tatt høyde for nye utgifter som vi har her i Schengens yttergrense, sier Rafaelsen.

– Politiet har kontroll

I Kirkenes ryktes det at det er 1000 flyktninger i Nikel som bare venter på å komme over grensen. Ordfører Rune Rafaelsen forsikrer at de uansett skal kunne ta imot.

– Jeg kan forsikre om at politiet har ting under kontroll. Vi skal gjøre vårt for å få dette til, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark