Hopp til innhold

UP-sjefen: – Ta gjerne en kikk på regelverket for kjøring i rundkjøringer

Da NRK nylig publiserte en video som viser hvordan svært mange ikke følger trafikkreglene i en tilfeldig valgt rundkjøring, engasjerte det mange lesere.
Nå oppfordrer UP-sjefen folk som er usikre til å ta en ekstra kikk på reglementet.

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen er ikke overrasket over at folk engasjerer seg i trafikkspørsmål.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

UP-sjef Runar Karlsen har tatt en kikk på NRKs rundkjøringsvideo, og han er ikke overrasket over at den har engasjert folk.

– Folk flest engasjerer seg i trafikkspørsmål fordi det angår mange av oss i hverdagen. Vi er opptatte av trafikk, og at ikke vi skal forårsake ulykker, sier Karlsen.

I løpet av fem minutter i en tilfeldig valgt rundkjøring i Alta kunne politiet håvet inn minst 123.000 kroner. Boten for å ikke bruke blinklys er 2000 kroner, og boten for å plassere seg feil er 5200 kroner.

I løpet av fem minutter i en tilfeldig valgt rundkjøring i Alta kunne politiet håvet inn mange kroner. Disse kunne blitt bøtelagt for minst 123000 kroner.

Klarer du å se hvor mange som bryter trafikkreglene?

Engasjerer

Her er noen av reaksjonene NRK har fått på rundkjøringsvideoen:

«Dette er noe som har irritert meg i mange år, og som jeg blir mer og mer irritert av hver dag jeg reisen til og fra jobb. Var nettopp to uker i Danmark, hvor jeg kjørte ned, og der var det MYE mer bruk av blinklys - i tillegg kom de ikke med en ekstrem fart mot rundkjøringen.»

«Som svenske boende i Norge har jeg ganske store problemer med å forstå trafikkreglene. Mest fordi de er så inkonsekvente. Jeg har tenkt at jeg skal gå inn på en trafikkskole, eller til politiet og forhøre meg om reglene, men det har ikke blitt noe av ennå. »

«Dette skjer ikke bare i rundkjøringer. Folk har stort sett sluttet å vise tegn også ved filskifter. Ta dere en tur på en hovedvei og tell!»

– Komplisert?

UP-sjef Runar Karlsen tror mange engasjerer seg i denne saken fordi mange selv er usikre på riktig kjøring i rundkjøringer.

Han tror også folk lett kan bli irriterte når andre bilister velger feil bane, glemmer å blinke eller bytter bane midt i rundkjøringen.

– Er det mange som synder når det kommer til kjøring i rundkjøringer?

– Jeg har ikke tall på det, og det finnes neppe noen nasjonal statistikk, men det vi kan si er at det er veldig få alvorlige ulykker i rundkjøringer. Tvert i mot er det slik at man har erstattet flere veikryss med rundkjøringer for å redusere antall ulykker. Når det er sagt vil jeg tippe at det er en del forsikringsutbetalinger tilknyttet uhell i rundkjøringer, sier Karlsen.

– Hender det at dere har kontroller tilknyttet rundkjøringer?

– Vi kontrollerer ikke bilisters kjøring i rundkjøringer, det er ikke noen prioritert oppgave hos oss. Men, hvis vi ser åpenbar feilkjøring som lett kan forårsake en ulykke, så griper vi selvfølgelig inn.

– Sjekk trafikkreglene

Karlsen oppfordrer folk som er usikre på hvordan de skal te seg i trafikken å ta en kikk på trafikkreglene.

– Det har vært en stor økning i antall rundkjøringer i Norge de siste årene. Og yngre førere har lært mer om kjøring i rundkjøringer i sin opplæring, enn det kanskje eldre sjåfører har gjort. Gi tegn både på vei inn, og ut, av rundkjøringen, er Karlsens tips til norske sjåfører.