Hopp til innhold

Nytt oljefunn: – Dette kan være vendepunktet

Det er funnet store mengder gass og olje nordvest for Snøhvitfeltet i Barentshavet på Alta-prospektet. Funnet anslås å være mye større enn Goliat-feltet.

Island Innovator

Boreriggen Island Innovator som er eid av Odfjell Drilling på oppdrag av Lundin Norway fant det store olje- og gassfunnet i Barentshavet.

Foto: Lundin Norway

Lundin Norway AS er i ferd med å avslutte boringen av undersøkelsesbrønnen i området om lag 190 kilometer nordvest for Hammerfest. Dette blir nordvest for Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Olge- og gassfunn

Undersøkelsesbrønn 7220/11-1 hvor det er funnet et stort olje- og gassfunn i Barentshavet.

Foto: Oljedirektoratet

Man regner med at firmaet har funnet mellom 14 og 50 millioner standard kubikkmeter utvinnbar olje og mellom 5 og 17 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass. Dette kan gi rundt 310 millioner fat olje.

Dette er et større funn enn Goliat og mye større enn firmaets første funn, Gotha.

– Dette er en strålende dag, sier letedirektør i Oljedirektoratet, Sissel Eriksen.

Skepsis i olje- og gassbransjen

Erik Bruce, Nordea

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce mener det kan bli tøft å bygge ut og tjene penger på Barentshavets gigantiske oljefelt med dagens prisfall.

Foto: Nordea Bank

Det var vært skepsis i olje- og gassbransjen etter oljeprisen falt i helga til sitt laveste nivå på nesten fire år, og fortsatte å falle mandag.

Det kan være for lavt til at det blir lønnsomt å utvikle oljefeltene i Barentshavet, mener flere energianalytikerne.

Og dersom oljeprisen biter seg fast under 90 dollar fatet, blir det tøft å bygge ut og tjene penger på Barentshavets gigantiske oljefelt, som Johan Castberg og Goliat, mener sjefanalytiker i Nordea Markets.

– Mange av de vanskeligste utbygde områdene de er jo avhengig av høy oljepris og en del av de er i nord. For de områdene så er det viktig at oljeprisene i alle fall ikke faller videre fra dagens nivå og at de helst trekker opp mot hundre igjen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Allikevel sier forskere at folk i bransjen fortsatt har mye å se fram til, også i nord.

– Jeg tror det er viktig at man ikke svartmaler situasjonen, slik media delvis har gjort. Her nord har vi fortsatt Snøhvit i drift, Goliat kommer, Aasta Hansteen er på tur, Skarv-feltet og så videre. Det er fortsatt betydelig aktivitet i denne næringen i nord, sier Trond Nilsen som er seniorforsker ved Norut i Alta.

Og nå er det altså funnet betydelig mengde gass og olje i en ny brønn.

(Saken fortsetter under bildet.)

Island Innovator

Boreriggen Island Innovator, 100 nautiske mil nordvest for Hammerfest i Barentshavet. Der borer de etter olje i Alta-prospeketet, for oljeselskapet Lundin Norway AS.

Foto: Privat

– Dette er stort

Det nye funnet det svenskeide firmaet Lundin Norway AS nå har funnet anslås å være større enn Goliat.

Oljedirektoratet sier funnet ikke kunne ha kommet på en bedre tid enn dette, nå når det ikke har vært særlig optimisme i olje- og gassbransjen.

– Ja dette var bra timing. Det har vært oppoverbakke den siste tiden i bransjen, med tørre brønner og prisfall, så dette kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, sier letedirektør Sissel Eriksen til NRK.

  • Les også: Tror fortsatt på ei framtid i oljebransjen
    Sissel Eriksen

    – Dette er en strålende dag, sier letedirektør i Oljedirektoratet, Sissel Eriksen om det nye funnet i Barentshavet. Hun mener dette kan gi en oppsving i bransjen.

    Foto: Oljedirektoratet

Det Alta-baserte oljeselskapet North Energy er et av flere firma som har merka tørke i bransjen.

Firmaet uttalte mandag at de nå er helt avhengig av å finne olje i 2015. Det sa oljeveteran og avtroppende styreleder for North Energy, Johan Petter Barlindhaug til NRK mandag.

Det har vært en tung periode for North Energy, men Barlindhaug tror bunnen nå er nådd. Neste år skal selskapet bore i flere brønner. Dette tror han vil føre til flere funn som vil gi selskapet et oppsving.

Letedirektøren i Oljedirektoratet mener det nye funnet dermed kan være den oppsvingen mange trenger.

– Dette vil ha mye å si for å kunne få til en utbygging i dette området. Det har kort avstand til Gotha og ikke langt fra Castberg-feltet, sier Sissel Eriksen.

Hun mener dette kan bli vendepunktet for videre utbygging i Barentshavet.

– Vi ser at det kan være ytterligere potensiale i lisensen, med flere prospekter som kan bores neste år. Dette er så store ressurser at det kan gi store bidrag til en utbygging. På den måten kan dette være et vendepunkt sier Eriksen.

– Får man til en samordning kan man få til noe stort her til en lavere pris, avslutter Eriksen i Oljedirektoratet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark