Hopp til innhold

Skal lære bort «fremtidsspråk» til ungdom

Glem tysk, glem fransk, glem mandarin. Programmeringsspråk er det vi kommer til å trenge i framtida, derfor vil foreningen Tekna lære det bort til ungdommene i landet.

Bernt Nilsen

Bernt Nilsen er leder i Tekna Finnmark. Han håper at kodeklubbene skal føre til økt interesse for kode og programmering hos unge.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Foreningen Tekna vil lære barn om Python, Scratch, C++ og kanskje til og med Plan 9. Denne uken organiserer de og bevegelsen Lær Kidsa Koding oppstartsmøter for Kodeklubber i Finnmark.

Dette fordi programmeringsspråket blir nødvendig å kunne i fremtiden. Det mener i alle fall Bernt Nilsen, leder i Tekna Finnmark.

– Koding er viktig fordi veldig mye og stadig mer i dagens samfunn er datastyrt. Vi trenger ungdom som skjønner det, og selvsagt noen som er interessert i å bli programmerere for å lage nye ting.

Legoroboter og nyttig kode

– En kodeklubb skal være et møtested for ungdom som er interessert i å lære seg programmering. De får prøve nye teknikker under veiledning fra litt mer erfarne, og kan bygge små legoroboter eller andre ting som kan programmeres. Det er en klubb for å lære og utvikle interessen for programmeringsfaget.

Koder av ulike slag styrer livene våre. Datamaskinene, mobilene, biler, vaskemaskiner, pacemakere, kameraer. Alt styres av datakode. Og ikke minst det som det blir mer og mer av: robotene.

Bernt tar frem en liten legorobot, som piper og vifter med beina. Den er laget på et firmaseminar, og er noe ungdommen kan få prøve seg på å lage.

Robot

Slike roboter kan man lage hvis man har litt lego og programmeringskunnskaper.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Var vanskelig å sykle første gang også

Deltagerne får opplæring i å lage små spill, men får også teste noen av verktøyene som brukes av profesjonelle programmerere.

– Vi viser dem hele spekteret fra å bare ha det litt morsomt med lego, til å gjøre noe som faktisk er nyttig. Felles for alt dette er at de lærer å få en respons fra en maskin, og får et forhold til maskinen, om det er en pc eller robot, og skjønner at den er programmert og styrt av noen.

Nilsen mener at koding er noe alle kan lære seg. Men det ser kanskje ikke alltid så lett ut.

Kode

14-åringene Nelly Ollila og Pavel Korostel følger med mens Erlend Dalen skriver kode.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Dette ser jo veldig komplekst ut, hvordan gjør man dette tilgjengelig?

– Det var vanskelig å sykle også første gang man gjorde det, så det er bare å bruke tid. Det krever ingenting annet enn interesse og tid, da fikser du det.

Pavel Korostel og Nelly Ollila er midt i målgruppen for kodeklubbene. De to 14-åringene fra Kirkenes utelukker ikke programmeringsjobb etter å ha fått en innføring i kode.​

– Kanskje hvis det var kreativt, sier Nelly.

– Det ser ganske spennende og interessant ut Jeg kunne tenkt meg å lage spill, kanskje et skytespill, sier Pavel.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark