Hopp til innhold

Russland har ikke råd til å stenge et av verdens farligste atomkraftverk

Bellona er bekymret: Et utslipp kan nå Kirkenes på en time.

Kola atomkraftverk

GAMLE OG FARLIGE: De gamle reaktorene på Kola skulle vært stengt i 2003. Nå kan det gå mot at de får leve i 60 år. Reaktorene er av samme type som den som smeltet ned i Tsjernobyl.

Foto: Tormod Haugstad / Teknisk Ukeblad

Den økonomiske krisen i Russland fører til at landet ikke har råd til å erstatte de gamle atomreaktorene på Kolahalvøya, 20 mil fra norskegrensa.

Nå utlyser russerne i stedet en anbudskonkurranse for å teste ut hvor lenge man kan forlenge levetiden på det som kalles verdens farligste atomkraftverk, melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Gamle reaktorer som skulle vært stengt i 2003, går fortsatt for fullt. I 2013 opplyste russerne at de ikke ville søke om ny konsesjon når den utgår i 2018 og 2019.

Men nå har russiske myndigheter likevel utlyst en anbudskonkurranse for å starte et testprogram som kan forlenge levetiden til 60 år.

Risikoen øker

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona er sterkt bekymret:

– Vi frykter at en slik anbudskonkurranse vil gi operatøren og eierne av Kola atomkraftverk argumenter for fortsatt drift av disse to gamle og farlige reaktorene. Risikoen for at noe alvorlig skjer, øker med den lange levetiden de nå legger opp til, sier Bøhmer.

Det er fire reaktorer på atomkraftverket. Alle har gått ut på dato. De to eldste er 13 år på overtid. Med en levetid på 60 år er det en dobling av anbefalt levetid.

– Allerede på 90-tallet var disse reaktorene gamle og sett på som et av verdens farligste atomkraftverk, sier Bøhmer.

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer i Bellona mener Russlands dårlige varslingsrutiner gjør det enda verre at kraftverkene kan få forlenget levetid.

Foto: Bellona

Reaktorene har ikke noe beskyttende skall rundt seg. Dette er den samme konstruksjon som Tsjernobyl hadde. Skjer det noe her, går alt ut til lufta. I dag bygges reaktorer med et gigantisk betongskall rundt for å hindre at forurensing slippes ut.

Da haster det for den norske beredskapen:

– Prognoser fra Meteorologisk institutt viser at det kan ta så kort tid som en til to timer før et utslipp når Norge. Og når vi i tillegg vet at russerne er dårlige til å varsle oss, så kan det hende at Norge ikke får vite det før et eventuelt utslippet faller ned over Kirkenes, advarer Bøhmer.

Tidligere har norske myndigheter fått kritikk for å bidra med støtte som forlenger levetiden til kraftverkene.

Poljarnij Zorij, Russland. Kola atomkraftverk.

Hvis russerne mister kontrollen over atomkraftverket, vil et utslipp i verste fall nå Kirkenes på en til to timer, ifølge Bellona.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Strålevernet ser lyst på det

Ingar Amundsen er seksjonsleder i Statens strålevern.

– De sa i 2013 at det ikke var noen planer om forlengelse av reaktorene, noe de også gjentok i år. Så det er det vi forholder oss til, sier Amundsen til NRK.

Statens strålevern er ikke bekymret for anbudskonkurransen:

– Det vi forstår med den anbudsrunden, er at man går ut i markedet for å se hvilke metoder man har for å vurdere sikkerheten ved å forlenge levetiden. Det er i utgangspunktet ikke noe negativt i seg selv. Det er positivt at de ønsker eksperthjelp for å vurdere sikkerheten rundt forlengelsen av levetiden, sier Amundsen.

Men likevel tror også Statens strålevern at det mest sannsynlig går mot forlenget drift.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark