Hopp til innhold

Russland gjør krav på Nordpolen: - Dette er et politisk spill for flere

Barentsobserver-redaktør Thomas Nilsen mener Russland har interesse av å følge internasjonal lov for å få avklart grensene i Polhavet. Men flere kyststater bruker nå Nordpolen politisk, mener han.

Thomas Nilsen, redaktør BarentsObserver

Russland har brukt mye tid og ressurser på å framskaffe dokumentasjon som viser at Nordpolen er russisk, sier Thomas Nilsen, redaktør i Barentsobserver.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK

– At Russland nå har gjort krav på Nordpolen er ikke noe nytt krav. Russland leverte allerede i 2001 et krav der man hevdet at den russiske kontinentalsokkelen fra Sibir og 90 grader nord, altså selve polpunktet. Men så var ikke FNs havrettskommisjon helt fornøyd med begrunnelsen Russland la på bordet og ba dem komme tilbake med mer geologisk og vitenskapelig data, sier Thomas Nilsen, redaktør i nettstedet Barentsobserver, med kontor i Kirkenes.

Særlig de siste årene har Russland jobbet aktivt med denne dokumentasjonen.

Russisk flagg på havbunnen ved Nordpolen

Det russiske flagget ble plantet på havbunnen under polpunktet i august 2007.

Foto: AP

Nilsen viser til at landet blant annet har brukt atomdrevne miniubåter og isbrytere med gode geologer for å blant annet kunne dokumentere at den såkalte Lomonosov- og Mendelejev-ryggen, to underjordiske fjellkjeder som går nord for Sibir, er en del av den russiske kontinentalsokkelen.

Kravene skal vurderes i New York

Russland mener nå at disse fjellkjedene strekker seg forbi selve polpunktet, og omfattende dokumentasjon er nå lagt fram overfor FN.

– FN tar den endelige avgjørelsen, men geologer har samlet materiale som skal dokumentere dette. De legger dette fram i full åpenhet til FNs kontinentalsokkelkommisjon, som er den samme kommisjonen som skal vurdere Danmarks krav, nord for Grønland, samt Canadas krav, sier Nilsen og legger til:

– Det er viktig å huske på at alle de tre landene; Russland, Danmark og Canada har sagt at de vil forholde seg til det FNs havrettskommisjon kommer fram til. Dette er derfor en medieskapt dramatikk. Det kan ta mange år fordi det er store mengder vitenskapelig materiale som skal gjennomgås i New York, sier Nilsen.

Russlands president Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin.

Foto: POOL / Reuters

Julenissen har kanadisk pass

Så er spørsmålet hva Russland eventuelt skal med kontrollen over Nordpolen.

Nilsen understreker at det ikke bare er den russiske stat som slår politisk mynt på Nordpolen, og viser til at den kanadiske statsministeren for noen år siden ga julenissen statsborgerskap for noe år siden.

– På den ene siden har du det rent vitenskapelige og på sikt muligheten til å utvinne naturressurser i området. Og dette er framtiden, for havbunnen på Nordpolen er på 4.000 meters dyp, og det finnes ikke et selskap eler nasjonalstat i dag som har mulighet til å borre etter olje eller utvinne gull her.

– Tenk på den litt ustabile geopolitiske situasjonen Russland har skapt lenger sør i Europa med den ulovlige annekteringen av Krim. Det kan være Moskva ser at de har et sterkt behov for å følge internasjonale spilleregler når kontinentalsokkelgrensene skal settes i nordområdene, sier Nilsen.

– Norge er tjent med avklarte grenser

– Hva vil dette russiske kravet ha å si for Norge?

– For Norge er situasjonen veldig enkel. Vi er den første av de fem kyststatene i Arktis som har fått avklart vår grense i nord. Det vil være en fordel for Norge at grensene blir avklart fort og at de arktiske nasjonene følger internasjonale spilleregler og internasjonal lov. Og kanskje særlig Russland, som har vist at de ikke følger internasjonal lov da de annekterte Krim i fjor, sier Nilsen.

Nytt kart over Arktis

Hvor skal grensene i Arktis gå? Russland gjør nå krav på Nordpolen, et krav FN må ta stilling til.

Foto: International Boundaries Research Unit

Flere nyheter fra Troms og Finnmark