Hopp til innhold

Politiet etterforsker forholdene ved fiskebruk

Politiet vil gå i gang med avhør av ansatte ved fiskebruket på Måsøy, som forteller om uverdige arbeidsforhold. Flere skal ha hatt arbeidsuker på over 70 timer.

Måsøy fiskebruk

(Fra venstre) Seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Magne Kristensen, fiskebrukeier Ari Pietikainen og Rune Nordbakk, leder av økoteamet i Vestfinnmark politidistrikt, under forrige ukes aksjon.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er ingen hemmelighet at vi etterforsker Måsøybruket. Ingen er foreløpig siktet i saken. Vi gjennomfører nå avhør for å vurdere om det er grunnlag for å reagere mot noen, sier politiadvokat Thomas Eliassen Darell.

Vil sikre vitneforklaringer

Flere parter møtes i Østfinnmark tingrett i dag torsdag for avhør rundt forholdene på Måsøybruket.

Siden flere av de involverte er utenlandske arbeidere, vil politiet sikre vitneforklaringene deres i retten mens alle er i Norge, i tilfelle det kommer til rettsak.

Det var tirsdag forrige uke at Arbeidstilsynet, Fiskeridirektoratet, skattemyndighetene og politiet troppet opp på Måsøybruket og stanset alt arbeidet for dagen.

Lineegnerbøtte

Lineegnebøttene som brukes til arbeidet ved bruket.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Fristende å utnytte arbeiderne

Samtlige medarbeidere ble intervjuet med tolk til stede, for det er hovedsakelig arbeidere fra Litauen og Russland som jobber her.

– De utenlandske arbeidstakerne blir rekruttert til bransjer der det er behov for mye folk samtidig. Og da er det fristende for enkelte arbeidsgivere å utnytte den situasjonen. Det er kanskje arbeidstakere som er svakerestilt, det har ikke de ressursene som man tror – og de tror man kommer til et land med godt regulerte forhold i arbeidslivet, sier seniorinspektør i arbeidstilsynet Magne Kristensen forteller at utenlandske arbeidstakere er en gruppe Arbeidstilsynet har spesielt fokus på.

Arbeidstilsynet på fiskebruk Måsøy

Arbeidstilsynet regnet med å få rapport fra bruket før helga. Her er seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Magne Kristensen, under aksjonen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Dette er en trend som har vokst på seg fra tidlig 2000-tallet. Det starta med byggebransjen, nå har det utviklet seg til andre næringer, sier Kristensen.

Sosial dumping får konsekvenser

Sosial dumping, som det heter når utenlandske arbeidstakere får mye dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn nordmenn, kan få alvorlige konsekvenser, ifølge Kristensen.

– Det blir en konkurransevridning som er feil, som kan føre til en negativ spiral i samfunnet som gjør at rettighetene for arbeidstakere blir dårligere og dårligere. Vi må passe på at den norske modellen bevares.

Fikk ikke lønnslipper

NRK var til stede under tilsynet på Måsøybruket forrige uke.

Enkelte ansatte fortalte om arbeidsuker på 70 timer samt lønnstrekk som aldri ble forklart skikkelig – fordi de ikke fikk lønnslipper.

Tilsynet regner med å få sendt rapporten til arbeidsgiveren før helgen. I mellomtiden er det flere arbeidere fra Måsøya som lever på vent.

Arbeidere med livet på vent

Arbeidstakeren som ønsker å være anonym fordi han er redd han ikke vil få arbeid i Norge i fremtiden, forteller at han ikke tør å reise hjem før saken er oppklart. Ute av øyet, ute av sinn, tror han.

– Jeg ble aldri sagt opp, men mistet i praksis jobben etter tilsynet, uten å få noe betaling for arbeidsdagene jeg allerede har hatt, sier han.

Nå lever han på oppsparte midler og venners godvilje i Havøysund mens han venter på konklusjon i saken.

– Dette er en håpløs situasjon, sier han.

Fiskebruk Måsøy

De ansatte på fiskebruket fyller ut skjemaer fra Arbeidstilsynet og Fiskeridirektoratet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark