Hopp til innhold

Misfornøyd med å få 40 millioner kroner

Kommunen søkte om 120 millioner kroner i såkalte omstillingsmidler, etter at hjørnesteinsbedriften gikk konkurs. Regjeringen gir bare en tredel av summen.

Rune Rafaelsen på Storskog

SØR-VARANGER-ORDFØRER: Rune Rafaelsen (Ap) er skuffet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Beløpet er altfor lavt. Nå må vi foreta mye hardere prioriteringer. Vi hadde en målsetting om å skape 300 nye arbeidsplasser i Sør-Varanger.

Dette sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap).

Før jul mistet mellom 350 og 400 ansatte jobben i Sør-Varanger, da gruvebedriften Sydvaranger gikk konkurs.

Dermed søkte Sør-Varanger kommune om 120 millioner i såkalte omstillingsmidler fra regjeringen, for å begrense de negative følgene av hjørnesteinsbedriftens konkurs.

Nylig besøkte statssekretær Grete Ellingsen (H) Kirkenes, hvor hun blant annet møtte Sør-Varanger-ordføreren.

Hun brakte med seg det Rafaelsen mener var skuffende nyheter.

Kommunen foreslås å få 40 millioner kroner til omstilling, altså en tredel av omsøkt beløp, gjennom det reviderte nasjonalbudsjettet som regjeringen nå har lagt fram.

Ságat var først ute med nyheten (ekstern lenke – bak betalingsmur).

Ansatte i Sydvaranger gruve etter allmøte

ARBEIDSPLASSEN GIKK KONK: Ansatte i gruveselskapet Sydvaranger mistet i november 2015 jobben, som følge av gruveselskapets konkurs. Her etter et tidligere møte om situasjonen

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Vil ha ny rullebane

– Vi skal nok klare omstillingen likevel. Men vi er veldig skuffet over at staten ikke tar sin del av ansvaret, sier Rafaelsen.

– Jeg hadde trodd at når man sender en statssekretær opp hit, så skal det ligge noe mer i dette, tillegger Sør-Varanger-ordføreren.

Rafaelsen viser blant annet til forlengelse av rullebanen ved Høybuktmoen lufthavn, og ny grensestasjon ved russergrensen som de hadde trengt mer omstillingspenger til.

Erkjenner å ikke ha oppfylt kriteriene

– Hvilken begrunnelse ga statssekretæren dere for å ikke innvilge hele beløpet?

– Regjeringens begrunnelse var at vi ikke oppfylte kriteriene for å få mer penger. Det er for så vidt korrekt, for kommunen må ha rundt 15 prosent arbeidsledighet, men Sør-Varanger har 12,9 prosent, svarer Rafaelsen.

– Men de kunne ha utøvd skjønn. Vi er en utsatt og geopolitisk ømfintlig kommune hva gjelder nærheten til Russland, og aktiviteten ved riksgrensen. Så her burde regjeringen ha skjønt at det å ha en stabil bosetting langs grensen burde ha veid tungt.

– Stort beløp

Grete Ellingsen

BESØKTE KIRKENES: Statssekretær Grete Ellingsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Statssekretær Grete Ellingsen (H) bekrefter at 15 prosentgrensen har ligget til grunn her.

– Sør-Varanger kommune oppfylte dermed egentlig ikke kravet. Men så har vi brukt skjønn etter en totalvurdering. Derfor får kommunen 40 millioner fordelt over to år.

Hun viser også til at regjeringen tidligere har bevilget fem millioner kroner til Sør-Varanger kommune.

– Man bør sammenligne med andre kommuner som har fått omstillingsmidler. De har fått i gjennomsnitt 30 millioner. Jeg har forståelse for at man er skuffet i Sør-Varanger. Men på den annen side var søknadsbeløpet veldig stort, sier Ellingsen.

– Jeg har respekt for at det var 120 millioner et enstemmig kommunestyre søkte, men det var ikke et realistisk beløp, sier hun.

Håper Stortinget berger pengene

Rune Rafaelsen varsler at hans eget parti, i lag med SV, skal fremme forslag i Stortinget, om å gi de omsøkte 120 millionene til Sør-Varanger. Rafaelsen har dermed ikke gitt opp å få mer penger til omstilling.

– Jeg håper Venstre og KrF støtter forslaget i Stortinget.

Sør-Varanger kommune arrangerer folkemøte torsdag 12. mai i anledning denne saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark