Hopp til innhold

Her er oljenæringa uten krisefølelse

Mens stadig flere omtaler oljebransjen som en kriseramma bransje, sørger Barentshavets første oljefelt for at de mørke skyene ikke har trukket inn over Hammerfest.

Polarbase

Polarbase i Hammerfest er forsyningsbasen for oljevirksomheten i Barentshavet. Her går trenden motsatt vei; aktiviteten er høyere enn budsjettert.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Eksperter og fagfolk mener nedturen i oljebransjen er en større utfordring enn det finanskrisen var for noen år siden.

Men oljemiljøet i Hammerfest kjenner ikke igjen krisestempelet på næringa.

Der er det et håp om at leteboring lenger øst også skal forsynes fra basen i Vest-Finnmark.

Herold Paulsen

Viseadministrerende direktør på Polarbase, Herold Paulsen ser lyst på fremtiden for oljenæringa i nord.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi ser lyst på fremtiden her oppe. Vi skal hele tiden ha med oss at 70 prosent av norsk sokkel er nord om Troms og Finnmark og vi ser at aktiviteten flyttes gradvis nordover, sier viseadministrerende direktør på Polarbase, Herold Paulsen.

Vil bore i lang tid framover

Enda et helikopter tar av fra Hammerfest lufthavn, slik det gjør fire ganger i døgnet for å transportere personell og utstyr til Goliat-feltet.

650 mennesker jobber to skift for å få Barentshavets første oljefelt i drift.

– En viktig del av det som foregår på Goliat er nettopp boring av i alt 22 produksjonsbrønner, og vi er omtrent halvveis i den borekampanjen. Det betyr at vi kommer til å fortsette å bore brønner på Goliat i lang tid etter at feltet er i produksjon, og det medfører selvfølgelig aktivitet ikke minst på Polarbase og andre steder i Hammerfest, sier Andreas Wulff som er informasjonssjef i oljeselskapet ENI.

Han er ikke uten videre med på krisebetegnelsen for oljebransjen.

– Nå synes jeg det er viktig å tenke på at investeringsnivået på sokkelen i år ligger an til å bli noe høyere enn det var i 2012. Men samtidig så må oljeselskapene og alle som har tilknytning til bransjen se på kostnadene for å bli mer effektive og mer produktive.

Goliat

Her på Goliat-feltet jobber over 650 mennesker skift for å få feltet i drift. Oljeselskapet ENI skal bore i 22 produksjonsbrønner på feltet.

Foto: Bristow

Høy aktivitet i Hammerfest

Polarbase i Hammerfest er forsyningsbasen for oljevirksomheten i Barentshavet. Der kan de fortelle om et stabilt høyt aktivitetsnivå.

– I år kommer vi til å ha høyere aktivitet enn vi har budsjettert med, forteller Herold Paulsen.

På basen i Hammerfest er det bare i år investert 165 millioner kroner for å være klar til fremtiden. Det vil også forberedelsene til den 23. konsesjonsrunden med leteområder lenger øst.

– Vi tror at vi får all forsyning herfra. Vi tror ikke noen i disse tider bygger en base lenger øst for å forsyne leterigger, sier Herold Paulsen.

Oljeselskapene ENI, Lundin og Wintershall vil alle bore flere letebrønner i Barentshavet.

– Våre planer på kort og mellomlang sikt i Barentshavet er å se på områdene rundt Goliat. Vi har ambisjon om å utforske og gjøre flere letebrønner i det området, sier Andreas Wulff i ENI.