Hopp til innhold

Ole Gunnar holder gruva varm mens konkursboet leter etter kjøper

– Utstyret står klart. Vi kan starte å laste malm i morgen, sier bergingeniør Ole Gunnar Eriksen. Han er en av mange som håper nye eiere vil blåse liv i den tradisjonsrike jernmalmgruva i Kirkenes.

Bergingeniør Ole Gunnar Eriksen

Kong Olav følger med når Ole Gunnar Eriksen skjenker kaffe fra termos. Her i gruva holder 20 mann utstyret og bygningene varme i vente på at nye gruveeiere skal dukke opp.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK

Det er kaldt og klart nederst i Bjørnevatn-bruddet utenfor Kirkenes der bergingeniør Ole Gunnar Eriksen peker og forklarer hvor malmen ligger, og hva som skal til for å få den ut.

– Alt er tatt service på. Knuseren kjører vi. Det er bare å få folk inn porten her, så er vi klare.

Det er stille i gruva

Sydvaranger gruve

Det er ingen aktivitet i de store bruddene i Bjørnevatn.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK

Gruva ser ut som om den har fått et melisdryss over seg. Den svarte jernmalmen som her og der synes i fjellsidene er dekket av snø.

Og alle de vante, vanlige lydene i gruva er borte.

– Du hører en sånn jamn summing av dumperene, lastemaskinene som tipper stein, du hører knuseren og boremaskinene i bakgrunnen. Det er en jevn larm, men det er en larm man savner etter at man har vært her en stund.

Konkurs i november

Eriksen er en av de få som fortsatt jobber i gruva nå etter konkursen i Sydvaranger gruve der nærmere 400 mennesker mistet jobben.

– Vi er seks i byen, og noen her på verkstedet. 20 stykker er vi totalt. Det er lite folk.

Etter konkursen for snart en måned siden har han og de andre holdt maskiner og pumper i gang, mens bostyrer leter etter noen som vil kjøpe gruva.

Sydvaranger

Nesten 400 personer mistet jobben da Sydvaranger gruve gikk konkurs 19. november.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Håper på underjords-drift

Eriksen og kollega Arnfinn Mentyjærvi kjører inn i fjellet. Her jobber store pumper nå med å tømme den gamle underjordsgruva for vann.

Å drive dagbrudd i Bjørnevann har vist seg å bli dyrt. Det er for mye stein som må sprenges bort for å komme til malmen.

Men under bakken der ligger mulighetene.

– Potensialet er her. Men skal du drive åpen gruvedrift, som det er gjort tidligere, så har du en liten utfordring. Da bør du ha en rimelig stor bankkonto. Men går du under jorda, og tar de små forekomstene rundt om …

Lave malmpriser

Spørsmålet er bare om en ny eier vil være interessert i å ta over en gruve med dagens lave malmpriser.

Imens er det bare en ting å gjøre for Eriksen og de andre i gamle Sydvaranger gruve – å sørge for at hjulene går rundt.

– Det er ikke en slik situasjon jeg ønsker å være her, å gå rundt som en doktor og holde liv i dette. Men jeg kan være her til det er drift igjen. Vi skal holde det vedlike til vi får penger til å starte opp igjen, sier han.

Sydvaranger gruve

Utstyret holdes varmt i vente på nye gruveeiere. Her fra bruddet i Bjørnevatn.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK