Hopp til innhold

Myndighetene har håp om nedgang i reintallet

Fredag gikk fristen ut for å redusere reintallet på Finnmarksvidda. Mikkel Matis Eira en av reindriftsutøverne som har redusert antall dyr i flokken sin for å unngå millionbot fra staten.

Rein

Fredag var siste frist for reindriftsutøverne å redusere reintallet til myndighetenes fastsatte grense.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

I fjor viste tallene at det var 20.000 reinsdyr for mye på Finnmarksvidda. Fredag gikk fristen ut for å redusere reintallet og en av de som har valgt å følge statens krav er reindriftsutøver Mikkel Matis Eira fra Kautokeino.

– Jeg hadde vel egentlig ikke noe valg. Det var enten slakt, eller å betale den boten jeg ville ha fått. Jeg valgte å slakte ned flokken, sier Han.

  • Hør radioreportasjen:

    Reporter: Sidsel Vik

Matis Eira ble i høst truet med en millionbot om han ikke reduserte reintallet sitt. Eira valgte derfor å slakte ned omtrent tusen rein i sin flokk. Han forstår kravene fra myndighetene, men er likevel bekymret for de unge som skal leve av reindrifta framover.

– Slaktekravet er bra på en måte, men likevel dårlig for de unge som skal begynne å drive med rein. De må begynne slakte ned flokken sin og det blir alt for lite til dem. Om de i det hele tatt kommer til å klare seg, det vet jeg ikke, sier Eira.

(Saken fortsetter under bildet)

Grenseområde mellom Norge og Finland

Myndighetene frykter at for mye rein på vidda skal føre til overbeite. Bildet viser et av de siste områdene på norsk side (nærmest) der det er reinlav, på grensen mot Finland. På andre siden av grensen sees finske helårsbeiter som viser gråe, altså slitte beiteområder. Norut-forskerne mener at samme situasjon kan bli en realitet i Norge, hvis utviklingen fortsetter.

Foto: Bernt Johansen / Norut

Håper tallet har sunket

Administrerende direktør i landbruksdirektoratet, Jørn Rolfsen, håper årets tall viser bedre tall enn i fjor.

– Vi håper at man nå at det har gått ytterligere ned og vi håper selvfølgelig at det kommer i mål. Det er grunn å anta at reindriftsstyret får noen saker på sitt bord til høsten, som innbefatter at man må fatte vedtak om mulig tvangsmulkt. Da har man fortsatt en mulighet til å slakte før det blir iverksatt. Jeg håper man gjennom de rundene kommer ned på et fastsatt reintall, sier Rolfsen.

Han sier at årsaken til kravet om reintilpasning er ønske om en næring som har økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft.

– Da sier det seg at hvis man får en situasjon som man har på deler av Finnmarksvidda, der beitegrunnlaget svekkes og man ser helt tydelig at det er for mange dyr, er man opptatt av at man må tilpasse reintallet til det beitegrunnlaget man har, sier Rolfsen.

Jørn Rolfsen

Administrerende direktør i landbruksdirektoratet, Jørn Rolfsen.

Foto: Statens Landbruksdirektorat

Har etablert en stiftelse

I loven fra 2007 ble det lagt til rette for at næringen skulle ha selvstyre og statens mål var at man fastsatte reintallet i tråd med økologien på vidda.

– Det har man ikke klart, og derfor at staten måtte trå til og fastsette et øvrig reintall, sier Administrerende direktør i landbruksdirektoratet, Jørn Rolfsen.

NRK kjenner til at en rekke reindriftsutøvere har gått sammen om å etablere en stiftelse som skal bistå reindrifta i rettslige prosesser mot staten. Mikkel Matis Eira har ingen tro på at den strategien når fram.

– Nei, jeg tror ikke staten gjør slik at man slipper å slakte. Alle må slakte og jeg tror de fleste har slaktet flokken sin nå, sier Eira.