Hopp til innhold

Monsen vil ha forbud mot hotell: – Vi kan sove med hundene

Finnmarksløpet kan gjerne bli enda tøffere, mener Lars Monsen. Fjerde juledag får du møte noen av Norges mest kjente hundekjørere og se spektakulære bilder som aldri tidligere er vist på TV.

Lars Monsen under Finnmarksløpet

NEI TIL HOTELL: – Vi bør være sammen med hundene hele tida. Skal vi sove, kan vi ligge i lavvo på sjekkpunktet, eller i halmen med bikkjene! Det sier hundekjører Lars Monsen i programmet du kan se på NRK1 4. juledag.

Foto: Knut-Sverre Horn

Programmet «Der menn er menn – og kvinner ofte vinner» samler noen av de mest storslåtte scenene fra sledehundløpet som går 1000 kilometer tvers igjennom Finnmark.

Siden 2009 har NRK dekket løpet med stadig mer avansert kamerautstyr: Droner i lufta, GoPro på sledene, og kameraer som kan filme i slow motion og i svakt lys.

Det som har gnaget samvittigheten til NRKs prosjektleder Per Jordal, er at du ikke har fått se alle de beste bildene. Det retter han opp i nå.

– Under sending er det stup og skyt. De beste opptakene kommer ikke alltid til sin rett. Vi har samlet opp masse fine bilder og laget et feelgood-program, sier Jordal.

Naturromantikk

Programmet 4. juledag viser Finnmarksløpet fra sin beste side, med snøstorm, måneskinn, nordlys og soloppganger.

Pioneren Sven Engholm var med på å starte løpet i 1981. Da var hodelykt ennå ikke et begrep.

– Det har gått fra å være en ren naturopplevelse til å bli toppidrett, sier Engholm, som vant 11 av de 13 Finnmarksløpene han kjørte.

Finnmarksløpet

– Du er helt for deg selv, hører bare pusten fra hundene. Alle hundene er med, alle jager dag og natt; det er det perfekte øyeblikket for meg, sier Robert Sørlie.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Spenningen mellom friluftsliv og konkurranseidrett har vedvart. I 2015 ble det opprettet et villmarkssjekkpunkt i Pasvik, der kjørerne måtte klare seg uten støtteapparat. Lars Monsen liker at kravene ble skjerpet.

– Jeg vil egentlig ha forbud å gå inn på hotellrom og bobiler. Vi bør være sammen med hundene hele tida. Skal vi sove, kan vi ligge i lavvo eller telt, eller i halmen med bikkjene, sier Monsen i programmet.

Satser alt

Robert Sørlie

Robert Sørlie pantsatte huset for å vinne Iditarod i Alaska.

Foto: Knut-Sverre Horn

Hundesport handler om å satse alt, sier Robert Sørlie. Han pantsatte huset i 2002. Året etter nådde han målet om å bli første nordmann til å vinne legendariske Iditarod i Alaska.

– Det er hardt arbeid som ligger bak. Forsakelser. Skal du bli god i noe, må det bli en livsstil, sier Sørlie.

Sigrid Ekran er enig.

– Det er lenge siden jeg har vært hjemme til jul, og lenge siden jeg har hatt ferie. Jeg går glipp av mye bryllup og bursdagsfeiringer som jeg skulle ønske jeg kunne fått med meg. Men livsstilen som hundekjører elsker jeg jo.

Alaska husky

En gjennomsnittlig alaska husky eid av en norsk hundekjørere løper 6000 km i året, ifølge Lars Monsen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Redd og skjerpet

– Jeg har vært redd, særlig siste gang jeg kjørte Iditarod, vedgår Sørlie, som har mistet hundespannet et par–tre ganger.

– Men midt ute i villmarka har man ikke noe annet valg enn å prøve litt til.

– Det er viktig å være redd. Det gir en trygghet, sier Sigrid Ekran.

– Panikk må man unngå. Det finnes hunder som kan varsle diabetikere om at de snart får føling; så følsomme er hundene. Så hvis jeg får høy puls, får hundene høy puls også. Det handler om å ha selvkontroll. Men det å være redd er viktig for å beherske situasjoner.

Finnmarksløpet 2015

Både hunder og kjørere kan møte farlige situasjoner i storm og uvær. – Panikk må man unngå. Men det å være redd er viktig for å beherske situasjoner, sier Sigrid Ekran.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark