Hopp til innhold

Slått ut av myggstikk- måtte bli hjemme fra jobb

Myggsesongen er en spesielt vanskelig tid for Hege Mikkelsen fra Børselv i Finnmark. Hun får så kraftig reaksjon på myggstikk at hun noen ganger må holde seg hjemme fra jobb.

Myggøye

Hege Mikkelsen får så kraftig reaksjon på myggstikk at hun noen ganger må holde seg hjemme fra jobb.

Foto: COLOURBOX.COM/PRIVAT

Hege Mikkelsen er overfølsom for myggstikk, et stikk er nok til en kraftig reaksjon.

– Jeg fikk et lite stikk over øyenbrynet. Da hadde jeg et gjenklistret øye, det var så opphovnet at jeg ikke fikk det litt opp en gang.

Mikkelsen forteller at det så ut som om hun hadde fått seg kraftig juling, det var bare blåfargen som hører med som manglet.

Hege Mikkelsen

Hege Mikkelsen fikk denne reaksjonen av bare ett myggstikk.

Foto: Privat

– Jeg så ikke øyelokket, det gikk i ett fra øyenbrynet og ned til under øyet, det gikk i ett med kinnet.

Hun måtte bytte vakt på jobb, for hun anså det ikke som noe særlig å stå der å steike burger på bensinstasjonen hun jobber.

– Hadde du fått mange stikk da?

–Nei, jeg hadde fått bare ett, men jeg fikk det i øyenbrynet. Det førte til at hele øyet hennes ble klistret igjen, og hun ble fortvilt.

– Jeg ble fortvilet, det er ikke så kult å ringe å si at jeg ikke kan komme på jobb fordi at jeg har fått et myggstikk.

Hege Mikkelsen

Giftreaksjon

Noen reagerer mye sterkere enn det som er vanlig på myggstikk. Mange omtaler reaksjoner som store kuler og gjenklistrede øyne som allergi, men det er snarere en giftreaksjon på når mygg og knott sprøyter giften under huden.

Pal Ivan

Mange omtaler reaksjoner som store kuler og gjenklistrede øyne som allergi, men det er snarere en giftreaksjon når mygg og knott sprøyter giften under huden, forteller overlege, Pal Ivan.

Foto: Torgrim Halvari

Pal Ivan er overlege ved barneavdelingen på Finnmarkssykehusets avdeling i Hammerfest. Barnelegen har aldri hørt at noen har fått farlige reaksjoner av myggstikk.

– Når du får en sånn skikkelig reaksjon, med masse kløe og kraftig opphovning et sted på kroppen så skyldes det at enkelte har forskjellige måter å reagere på myggens giftstoff. Man tror jo at det har med mengden av giftstoff å gjøre, at reaksjonen blir kraftigere enkelte ganger.

Ivan forklarer at man ikke har ikke full oversikt over det.

– Noen mennesker er på en måte tilvendt giftstoffet, og kan bli stukket mye uten å reagere noe særlig, mens andre har det verre. Og de kan ha bare noen få myggstikk, men likevel få en kraftigere reaksjon enn andre.

Kroppens immunforsvar går i forsvar

Det er ikke det vi kaller for allergi til vanlig, men det er likevel en allergisk reaksjon. Det er fordi kroppens immunforsvar prøver å forsvare seg mot giften, og pumper ut et stoff som gir hevelse og kløe hos den som er stukket, forklarer legen.

En allergi av den type hvor det blir farlig eller hvor plagene forverres på sikt, det kaller man ikke myggstikk.

–Hva kan du gjøre hvis du har fått en slik reaksjon?

– Da er det bare å forsøke å lappe på skadene på en måte med ulike remedier. Det fins jo masse ulike kjerringråd om hva man kan gjøre, og i tillegg så har apoteket noen hjelpemidler som kan være nyttige.

Pal Ivan mener at det i noen tilfeller kan hjelpe å bruke vanlig allergimedisin som selges reseptfritt på apoteket, også på slike kraftige reaksjoner etter myggstikk. Men det er ikke vanlig at man anbefaler eller trenger det. Det fleste klarer seg med de vanlige tingene til å smøre på.

Mygg

– Noen mennesker er på en måte tilvendt giftstoffet, og kan bli stukket mye uten å reagere noe særlig, ifølge Pal Ivan.

Foto: Ut i naturen / NRK

Vær føre var

Det er best å være i forkant, å forebygge at man får stikk formaner overlege Ivan. Ha alltid med en flaske myggmiddel, men vær likevel varsom hva man smører på huden. Spesielt til de små.

Du bør lese informasjonen som følger med, råder legen. Der står det om at små barn ikke bør bruke visse stoffer som kan være giftig for barna. Det får man god informasjon om hvis man kjøper slike ting på apotek.

– Jeg anbefaler at når det er snakk om barn, så bør man kjøpe det et utsalgssted hvor folk har kunnskap om slikt. Det er jo et enormt marked hvor man kan selge ting som angivelig skal hjelpe, og det er ikke alt som er seriøst.

Man kan ikke stole på at alt er kontrollert heller, fordi at en del selges jo utenom normale salgskanaler av mer eller mindre seriøse selgere.

Må holde seg inne til hevelsen er borte

Hege Mikkelsen må holde seg inn til hevelsen er helt borte, og forteller at hun absolutt ikke føler seg bra.

Hege Mikkelsen

Hege Mikkelsen har her fått myggstikk og øyet er hovnet igjen.

Foto: Privat

– Det går jo veldig ut over det andre øyet, jeg fikk veldig vondt i hodet siden det andre øyet måtte overanstrenge seg.

Kløen er intens, og Mikkelsen får ikke sove for det klør og klør.

– Jeg får jo da en masse arr, selvfølgelig. I ansiktet får jeg en masse store kuler, og øynene får jeg ikke opp, men ellers på kroppen får jeg kjempestore harde kuler. Det ser bare ikke ut.

Slik har det ikke alltid vært. Hun har fått det slik de siste årene, og forholdet til myggen er ikke særlig god.

– Jeg lukter konstant av myggmiddel, for jeg kan jo ikke holde meg inne hele tiden.

Myggmiddel kan gi allergiske reaksjoner

Gina Strøm er regionsekretær i Astma- og Allergiforbundet, region midt.

Gina Strøm i Norges astma og allergiforbund på kontoret.

Gina Strøm i Astma- og Allergiforbundet advarer om at sterke dufter og parfymer som gjerne er i myggmidler og mygglys også kan gi allergiske reaksjoner.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Hun advarer om at sterke dufter og parfymer som gjerne er i myggmidler og mygglys også kan gi allergiske reaksjoner hos mennesker med astmaallergi.


– Når det gjelder myggmidler slik som olje, myggspray så bør man være litt forsiktig med å ha det direkte på huden, spesielt til barn. Men, det går an å ha det på klærne, slik at man får litt beskyttelse mot myggen på den måten.

Hun råder til å bruke langbukse og genser, skjorte med lange armer, slik at det blir færre steder myggen kan nå til.

Helseskadelig DEET

Det finnes mange metoder for å beskytte seg mot mygg, men noen myggmidler kan ha uheldige effekter på helsa, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

Noen av myggmidlene som finnes på markedet inneholder stoffet DEET (dietyltoluamid). Det blir brukt både i Norge og resten av verden i insektmidler. Stoffet er helseskadelig og kan være farlig ved svelging, og irriterer både øyne og hud.

Det er også myggmidler som reklamerer med at de er giftfrie og naturlige. Men også de kan inneholde virkestoffer som kan være skadelig.

Eksempler på dette er eteriske oljer, pyretriner og pyretroider. De brukes blant annet i myggspiraler.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark