Hopp til innhold

Kjempetorsken gleder turistene, men skremmer fiskerne

Med hoppende delfiner på alle kanter har turistene på Sørøya håvet inn torsk på 30–40 kilo. Yrkesfiskerne frykter at kjempetorsken varsler magrere tider.

Fiskeguide Johan Mikkelsen med torsk på 41 kg fra Sørøya

SOLID PERS: - Bildet spres over alt, sier Johan Mikkelsen om mandagens storfangst på Sørøya. Tirsdag tok en britisk turist en torsk med nøyaktig samme vekt: 41 kilo, 6 kilo under verdensrekorden.

Foto: Privat

Aldri før har fiskerne i Finnmark tatt så mye stor torsk. Sist mandag ble fiskeguide Johan Mikkelsen i Nordic Sea Angling første svenske med torsk over 40 kilo. Dagen etter fikk en brite en torsk på nøyaktig samme størrelse.

Det skjedde bare en uke etter at Marica Eriksson satte ny verdensrekord for kvinner med et beist på 38 kg.

– Vi kan ligge på hundre meters dyp og se at det er fisk fra 20 meter og hele veien ned til bunnen, sier Mikkelsen.

Store mengder lodde i sjøen har også gitt uvanlige mengder spekkhogger og delfiner ved Sørøya. Tirsdag så fiskerne hundretalls eller kanskje tusentalls springere.

Noen timer er nok

Uvær har tvunget fiskerne i land mange dager, men Mikkelsen hører knapt klager:

– Fisket er sykt bra, så det rekker med de få timene vi er der ute. Det er vonde rygger og alt mulig, men de er lyriske når de kommer inn. De har fått en ny stor torsk – hver eneste dag.

– Vi har som mål at alle gjester skal få en torsk over 20 kg. Nesten alle får det. Gjennomsnittsvekten har vært enorm i år. Yrkesfiskerne sier den er neste for stor, sier Mikkelsen.

Frykter nedturen

Jan Erling Norheim fra Hammerfest har vært yrkesfisker i 35 år, men har aldri opplevd så mye stor torsk i havet.

Garna hans er fulle av fisk på over 20 kilo, men den mer normale torsken uteblir, sier han til iFinnmark.

– Kan det være at stortorsken har spist opp den små? Uten små fisk er det ingen fisk som skal vokse opp, hvordan blir det da med bestanden?

Kan gå ned – eller holde seg

Havforsker Knut Korsbrekke sier det er realistisk å vente en nedgang, etter at torsken i Barentshavet har hatt en svært god periode.

For to år siden var gytebestanden den største på over 50 år. Naturen vil ikke nødvendigvis være så gavmild i tida framover.

– Det kan komme drastiske endringer i økosystemet på grunn av helt naturlige svingninger. Forrige gang det skjedd var i 1987-88. Det var lav vekst og dårlig rekruttering, og det ga store kutt i kvotene. Tidlig i forrige århundre var det også år der det var omtrent sveltihjel og arbeidsledighet på Finnmarkskysten.

Samtidig kan det være grunn til optimisme.

– En liten temperaturøkning gjør at torsken kan beite der det tidligere var for kaldt. Det er kanskje en dobling av arealet. Hvis det holder seg, vil vi muligens se en lengre periode med mye torsk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark