Hopp til innhold

Hopper av fra aksjonen rett før slaget om kysten

Alle representantene fra Arbeiderpartiet trekker seg fra styret i Kystaksjonen, rett før slaget om trålernes fiskefangster går inn i en avgjørende fase.

Kystopprøret

FALLER FRA: I mars i fjor frontet Trond Einar Olaussen (til høyre) Kystaksjonens demonstrasjon i Oslo. Nå vil han ikke være med lenger, og trekker seg fra styret.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I en årrekke har kravet om at fisken i Barentshavet utenfor Finnmarkskysten skal skape aktivitet på land, vært den store kampsaken for Arbeiderpartiet i fylket.

På spørsmål om hva hun var mest fornøyd med etter Ap-landsmøtet sist helg, sa leder i Finnmark AP, Ingalill Olsen:

– Vi presiserer leveringsplikten for trålerne. Det har vi jo jobbet mye med og ikke alltid følt at det har gått den rette veien.

Trekker seg rett før fristen

Leveringsplikten for trålerne blir avgjort i en stortingsmelding senere i år, og det er nå bare 10 dager igjen til høringsfristen for rapporten om sjømatindustrien fra det såkalte Tveterås-utvalget.

I den situasjonen hopper Arbeiderpartiet av Kystaksjonen.

Dokumentasjon som NRK har fått, viser at Elin Holmgren fra Hammerfest, Roger Hansen og leder Trond Einar Olaussen, begge fra Mehamn, hopper av styret i Kystaksjonen. Det gjør også Niillas Beaska fra NSR.

Leder Trond Einar Olaussen sier at han har varslet sin avgang for lengst.

– Da jeg ble foreslått som ordførerkandidat for Gamvik Arbeiderparti, signaliserte jeg at det ville være uforenlig med å være i en aksjonsgruppe.

Men innen fløyen hoppet av, godkjente styret regnskapet. Som NRK tidligere har fortalt, har Gamvik kommune tapt 200 000 kroner fordi de hjalp til med å leie et fly til Kystaksjonen. Den samme kommunen vil Olaussen nå bli ordfører for.

Ser framover

Tore-Jan Gjerpe

Tore-Jan Gjerpe er en av bare to gjenværende i styret for Kystaksjonen.

Foto: senterpartiets pressefoto

Igjen i Kystaksjonens styre sitter nå Kristin Mørch fra Dyfjord og Tore-Jan Gjerpe fra Karasjok.

– Jeg er temmelig overrasket over over at disse styremedlemmene trekker seg, men man kan jo ikke tvinge folk til å være med, sier Gjerpe.

– Jeg trodde at man trekker seg når man har en grunn, men årsakene kjenner jeg ikke til. Kampen for kysten er for viktig til å stoppe opp og bruke ressurser på dette. Vi får tenke framover, sier Gjerpe.

– Hva skjer med Kystaksjonen framover etter dette?

– Det som er viktig nå er at vi opptrer ryddig og kaller in til et årsmøte. Det skulle vi hatt for lenge siden. De som har vært støttespillere, både organisasjoner og privatpersoner som har vært medlem, skal nå få en innkalling til et årsmøte snarest mulig. Så skal vi legge fram en årsmelding og diskutere i et åpent forum hvordan veien skal være videre.