Hopp til innhold

Håper på Findus-retur til Finnmark: – De er velkommen

Nå vurderer frysematprodusenten å flytte hvitfiskproduksjonen fra Kina til Norge igjen, og Finnmark er ifølge direktøren et lønnsomt alternativ.

FINDUS-LASAGNE/ Findus products are display in a store in Edinburgh, Scotland
Foto: DAVID MOIR / Reuters

Hammerfest-ordfører Alf E Jakobsen ble glad da han hørte at Findus vurderer retur til Finnmark.

– Findus har hatt veldig sterke tradisjoner i Hammerfest i veldig mange år. Det er interessant dersom de nå ser mot Finnmark, sier Alf E. Jacobsen, ordfører i Hammerfest.

Det var Altaposten som først omtalte saken om at frysematprodusenten nå er i tenkeboksen om en mulig Norge-retur.

Findus: – Lønnsomt

Findus flyttet hvitfiskproduksjonen bort fra Hammerfest i 2002. For 12 år siden ble den lokalisert i Kina.

Jakobsen nevner det gamle fiskeindustrianlegget fra Norway Seafood som i dag står tomt inne i Rypefjord i Hammerfest, som en mulighet for Findus dersom de vil etablere seg i kommunen.

– Dette er et moderne anlegg. Dette bygget er for salg, så er spørsmålet om dagens eiere vil selge det ut i forhold til fiskeindustri. I tillegg har vi flere områder som vi utvikler for fiskeri og oppdrett, så Findus er absolutt velkommen tilbake til Hammerfest, sier Jakobsen.

Jørn-Gunnar Jacobsen

Jørn-Gunnar Jacobsen sier at ingen ting er avgjort.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Selv om ingenting ennå er avgjort, stiller Finnmark sterkt i en mulig flytteprosess. Det mener i hvert fall direktøren i Findus, Jørn-Gunnar Jacobsen.

– Vi har lengst sesong på torsk i Finnmark, så sånn sett er dét absolutt noe som taler for å flytte dit. Men det er mange måter man kan løse det på. For eksempel har Lerøy etablert foredlingsprosessen sin i Oslo. De henter inn fisken og sender den til hovedstaden, sier han.

– Man må vurdere om dette skal gjøres nærmere markedene eller der råvarene er.

Svak krone

Det er den svake norske krona som bidrar til at Findus til å tenke nytt siden produksjonen i Kina er ikke lenger like bra butikk som det var før. Dollarkursen har steget med 35 prosent mot krona i løpet av ett år.

Men Findus mener det miljømessige hensynet veier tyngst. Å sende maten halve jorden rundt, bidrar i de globale klimautslippene.

– Men det er samtidig klart at utviklingen på den norske krona gjør at det blir velig kostbart for oss som eneste norske operatør på merkevaresiden som kjøper fisk i dollar, sier direktør Jacobsen.

– Samtidig, siden vi flyttet produksjonen til Asia, har det skjedd voldsomt mye på teknologifronten som gjør at det er mer relevant for oss å se på en produksjonen i Norge. Det krever færre mennesker enn før.