Hopp til innhold

Grieg Seafood: – Vi er ikke flinke nok

Oppdrettsselskap legger seg flat etter at antallet oppdrettslaks i en av Norges største lakseelver øker.

Oppdrettslaks

Syv oppdrettslaksehoder. I fjor da NRK var med på å fiske ut oppdrettslaks øverst i Altaelva var 7 av 10 laks oppdrett, men det var sent i sesongen. At det er så mange allerede nå er i følge Alta Laksefiskeri Interessentskap bekymringsverdig.

Foto: Gyda Hesla

Sportsfiskere i det som er kjent som «Kongens elv», har sendt inn skjellprøver fra laks tatt i Altaelva så langt i sesongen.

14 prosent av skjellprøvene viser seg å stamme fra oppdrettslaks, som er en økning på ti prosent sammenlignet med i fjor.

Aldri før har antallet oppdrettsfisk så tidlig i sportfiskesesongen vært så høyt.

ALI-leder Tor Erland Nilsen

Tor Erland Nilsen sier han er skuffet over oppdrettsnæringen.

Foto: Kai Erik Bull

– Tendensen fra tidligere år har vært at vi opplever oppdrettslaks i elva først på høsten, så at det allerede er et så høyt tall kan bli skummelt for resten av sesongen, sier daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI).

Sammen med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), Vest-Finnmark Jeger- og Fiskeforening, Cermaq, Grieg Seafood og NRS har ALI de siste tre årene tatt skjellprøver av laksen som fanges i Altaelva og Repparfjordelva.

Skjellprøver

Legger seg flat

Grieg Seafood er en av samarbeidspartnerne i prosjektet, og tar nyheten tungt.

– Oppdrettsnæringa har en nullvisjon, er dette et tegn på at man ikke lykkes med det?

– Ja det er klart, med tanke på nullvisjon så er 14 prosent et stykke unna null. Vi er ikke flinke nok, men skal bli bedre, sier Lasse Sørnes, kommunikasjonsansvarlig i Grieg Seafood.

Fisken som er tatt er ikke sporet til et spesifikt oppdrettsanlegg, men Sørnes sier at enhver lakserømming er vanskelig.

– Uansett hvilken aktør rømmingen skjer hos, så kjenner vi på det. Det er trasig, og jeg tror mange arbeidere kjenner det godt på magen når det skjer, sier han.

Han understreker at de jobber beinhardt for å forebygge hovedårsaken til lakserømming, nemlig menneskelig svikt.

– Rutinene strammes mye mer inn og jeg er sikker på at vi er på vei i riktig retning. Vi stålsetter oss, vi vet hvilken vei vi skal gå, og vi skal klare å rekke nullvisjonen.

Anlegg i Finnmark

Grieg Seafood har tidligere hatt lakserømminger, og sier at de må bli flinkere.

Foto: Grieg Seafood ASA/Hung Ngo, Nyhetstjenester AS

Kongefølget fikk oppdrettslaks

Kongen var nylig på sin årlige fisketur i Altaelva, og Erland bekrefter at en i kongefølget fikk en oppdrettslaks på kroken.

Kong Harald

Kongen var på sin vante plass i Mikkeli nylig, og en i følget fikk en oppdrettslaks under oppholdet.

Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

– Det er ikke spesielt hyggelig å få gjester i elven som får oppdrettslaks. Det er med på å trekke ned vårt fantastiske produkt, sier Erland.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er veldig skuffet over at ikke næringa klarer å holde fisken i merdene.

Må følges opp

Forskningsleder i NINA, Tor Næsje, bekrefter at antallet er uvanlig høyt.

Han vil ikke spekulere i hvor alvorlig det er før alle tallene er kommet inn til høsten. Når de har alle fangsttallene til høsten kan de avdekke omfanget av oppdrettsfisk i elva.

– 14 prosent er fremdeles et lite antall av den totale mengden som er tatt, så det vi ønsker er jo å følge det godt opp i samarbeid med oppdrettsindustrien og rettighetshaverne i elvene, sier Næsje.