Hopp til innhold

Frykter loddefiske gir kollaps i havet

Fiskere frykter invasjon av grønlandssel og kollaps i økosystemet, når regjeringa tillater fiske etter lodde i Barentshavet.

Fiskebåt på vei inn til Røst

Lodda er en liten, men viktig fisk, og langs hele kysten roper fiskerne varsko om at bestanden er lav, melder kystfiskarlaget.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Tillatelsen kommer til tross for advarsler fra det internasjonale havforskningsrådet IECS, om at bestanden er svak. Dette er ille, sier leder i Norges kystfiskarlag Arne Pedersen.

– Man løper en enorm risiko ved å fortsette loddefisket som man gjør i øyeblikket. For oss fiskere kan dette i verste fall innebære en ny invasjon av grønlandssel på jakt etter mat, sier Pedersen.

Viktig brikke i økosystemet

Arne Pedersen

Leder i Kystfiskarlaget Arne Pedersen, sier lodda knapt er å se langs kysten i år.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Lodda er en liten, men svært viktig fisk i Barentshavet. Den utgjør nemlig hovednæringa for andre fisk, fugler og sel, og er en avgjørende brikke i økosystemet i havet. Sist overfisket skjedde, fulgte flere år med svart hav og selinvasjon.

Det internasjonale havforskningrådet mener loddebestanden er på et kritisk lavt nivå og bør ikke fiskes på Men regjeringa har åpnet for fisket, og statsekretær Amund Drønen Ringdal avviser at de gambler med bestanden.

Krever full stans

– Det er to ulike metoder for å måle hvor store kvotene skal være. De har spriket ganske mye. Kvoten vi legger til grunn i år er noe lavere enn fjoråret, og vi mener vi er godt innafor de vitenskapelige rådene som er gitt, sier Ringdal.

Men kystfiskerne er ikke enige, og krever full stans umiddelbart.

– Det kommer meldinger fra hele kysten, om at det ikke er lodde å se. Dette er et tydelig varsko fra erfarne fiskere om at vi er på ville veier når det gjelder lodda, sier Arne Pedersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark