Hopp til innhold

Frykter at flyktning-strid ødelegger samarbeidet

I flere tiår har de lagt stein på stein i samarbeidet med Russland. Nå frykter ordføreren i Sør-Varanger at det politiske spillet om flyktningene kan ødelegge mye av det.

Statsminister på Storskog grensestasjon

FEIL FOKUS: Ordfører Rune Rafaelsen håper det snart er slutt på at toppolitikere som Erna Solberg og politimester Ellen Katrine Hætta dominerer nyhetene fra grensa til Russland.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Først var det sanksjoner etter Ukraina-krisen; nå er det strid om flyktningene som kom over Storskog i fjor høst. Ordfører Rune Rafelsen frykter konsekvensene for grensekommunen.

– Grensa har vært preget av fred og fordragelighet og folk-til-folk-samarbeid. Vi har hatt 25 år med medvind i samarbeidet med Russland. Det som nå skjer på grensa, at vi får en politisering og en politi-infisering. Det er ikke gunstig for det norsk-russiske samarbeidet. Jeg håper at denne situasjonen tar slutt veldig snart.

Uttransporteringen av asylsøkere med buss og på sykkel har skadet forholdet mellom de to landene, mener Rafaelsen. Nå er han er også bekymret for kontakten mellom vanlige folk på begge sider av grensa.

– For oss som bor her er det det folkelige samarbeidet som er vesentlig. Olga og Vladimir, og deres interesse for Per og Kari. Hvis du har gode menneskelige relasjoner, får du også et godt næringssamarbeid.

Vegrer seg for å gå inn i Russland

Guro Brandhaugen er daglig leder i Kirkenes næringshage, og merker at næringssamarbeidet lider. Hun opplever at mange aktører i næringslivet vegrer seg for å gå inn i det russiske markedet.

– Det er en stor frustrasjon for oss, for vi ser at potensialet og mulighetene er så store. Det er en vinn-vinn-situasjon her oppe for næringsaktører på begge sider av grensa som vi gjerne vil ta i bruk og videreutvikle. Men med det bildet som er nå, som egentlig ikke angår de relasjonene man har her oppe, setter det begrensninger på aktørene. De tør ikke ta risikoen ved å bevege seg inn på det russiske markedet.

Brandhaugen mener den nære folkelige kontakten over grensa viser hvordan det er mulig å forholde seg til Russland.

– Det er akkurat i slike spenningssituasjoner at det krever enda mer av oss å opprettholde en nær dialog. Den kunnskapen og kompetansen sitter man i større grad på her oppe. Se nordover, se hvordan vi klarer å bygge vennskap og gode relasjoner, både folk-til-folk- og næringssamarbeid. Det er det som også bygger fred.

Behandle alle søknader

Rune Rafaelsen mener en god behandling av asylsøkerne også er nøkkelen til en god tone med Russland.

– Vi må få stopp på utsendelsene slik vi har gjort det hittil. Så kan vi ta oss tid til å behandle alle søknader på en skikkelig måte. Det er ikke noe gunstig for Sør-Varanger kommune å ha det fokuset på utsendelsene over grensa som vi har nå.