Hopp til innhold

Frode Bergs advokat: – Følelsen av den kalde krigen er tilbake

Brynjulf Risnes mener arrestasjonen av den tidligere grenseinspektøren er politisk motivert, og at Berg kan bli brukt i et diplomatisk spill.

Brynjulf Risnes

Brynjulf Risnes er den norske forsvareren til den spionsiktede nordmannen. Har har god kjennskap til russiske forhold, og mener dette er en typisk sak hvor en situasjon kan bli brukt som politisk pressmiddel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Dette er klassisk. Sovjetunionen og Russland har vært kjent for å samle på opplysninger, uten at de nødvendigvis vet hva de skal bruke dem til i øyeblikket – for på et senere tidspunkt å bruke dem til diplomatisk eller politisk press, sier Brynjulf Risnes.

Den norske advokaten til den spionsiktede Frode Berg mener arrestasjonen av den tidligere grenseinspektøren er politisk.

– Det innebærer at det ikke dreier seg om en reell spionanklage, men at dette er en situasjon som utnyttes for å kunne brukes diplomatisk og politisk. Dette har vi sett fra mange andre saker.

Frode Berg

Siden 5. desember har Frode Berg sittet isolert i en celle i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. Han har fått møte sin russiske forsvarer én gang. I tillegg har han fått konsulær bistand fra den norske ambassaden – men disse får ikke snakke med ham om straffesaken.

Foto: Amund Trellevik

Ventet på ham

Berg ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) i Moskva den 5. desember – siden ble det kjent at han er siktet for spionasje. Denne uken kom det fram at Berg hadde med seg 3000 euro som han skulle overlevere for en bekjent, og han fikk to brev i retur.

Risnes beskriver de 3000 euroene som en beskjeden pengesum – et beløp mange nordmenn kunne hatt med seg som reisekasse. Han vet ikke hvem pengene kom fra og hvem de skulle til.

– Men den som kom med forespørselen var en Berg kjente – han oppfattet dette som et privat og tilforlatelig oppdrag. I ettertid har han inntrykk av at FSB satt og ventet på ham. Han føler seg lurt i en felle.

Den røde plass, Moskva

Dette bildet fra Den røde plass i Moskva la Frode Berg ut på Facebook den 5. desember – like før han ble arrestert. NRK bruker det med tillatelse fra Frode Bergs familie.

Foto: Frode Berg

Fryktelig hemmelighold

Russlandseksperter har tidligere uttalt at forholdene rundt Bergs sak er typisk for FSBs måte å jobbe på. Risnes sier han flere ganger har sett slike straffesaker bli brukt i politisk spill, som ofte ender i diplomatiske løsninger mellom land – med for eksempel forhandlinger og utveksling av fanger.

Det er spesielt i forholdet mellom Ukraina og Russland slike saker har oppstått, fordi klimaet har vært dårlig landene imellom.

– Mønsteret vi har sett i disse sakene er at det er et fryktelig hemmelighold rundt etterforskningen, som fort kan ta seks måneder, samt rettssaken, som går bak lukkede dører. Så kommer en fellende dom, og deretter en diplomatisk løsning.

Dårlig diplomatisk forhold

Om Bergs sak kommer til å få en lignende gang, blir kun spekulasjoner, sier Risnes. Dette er første gang man ser en slik sak mellom Norge og Russland, fordi forholdet mellom disse landene tradisjonelt har vært godt.

– Men nå er følelsen av den kalde krigen tilbake. Det politiske og diplomatiske forholdet mellom Norge og Russland har knapt vært dårligere siden Sovjetunionen, sier Risnes.

– Så en kan lett tenke seg at dette er en sak FSB eller russisk etterretning har en plan om å kunne bruke politisk eller diplomatisk.